Здравейте!
Въртят ми се в главата няколко доста екстравагантни идейки с използването на райграс, но за жалост става въпрос за закрито помещение и не съм сигурен дали може да вирее. До колкото съм чувал не е претенциозно растение, но все пак ще ми е нужен съвет на някой по-запознат. Става въпрос за затворено помещение без достъп на слънчева светлина, но пък с наличие на огромен брой осветителни тела с различен вид крушки. Температурата е стайна. Площта е не повече от 5-10 квадрата всичко.
Мислите ли, че може да се засади успешно?
Райграс вкъщи? Възможно ли е?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Два пъти наблюдавах цялата технология по саденето на райграс в дворовете на няколко парвенюшки къщи в Морската градина.....хич не е просто,а да не говорм колко е скъпо и трудно за поддръжка.
Та редът беше такъв.
1.Дворът се подравнява до гола почва.
2.10 см пясък-валиране с малък валяк
3.10 см торф -отново валиране.
4.5 см пясък-валиране
5.Поставяне на каналите на напоителната система за капково напояване(осигурява вечната зеленине и равномерността на тревата)
6.Отгоре 10-15 см торф и пръст.
7.Засяване на райграсовото семе
8.Валиране отново с валяк(аз лично се изненадах като видях как здраво мачкат и притискат с валяк горния слой)
Крайният резултат (след около 1 месец) хубава ,равномерна, лъскава и чиста покривка от зелен сатен ,страстно подканваща към отдих и други приятни занимания в легнало или полулегнало положение....
Та редът беше такъв.
1.Дворът се подравнява до гола почва.
2.10 см пясък-валиране с малък валяк
3.10 см торф -отново валиране.
4.5 см пясък-валиране
5.Поставяне на каналите на напоителната система за капково напояване(осигурява вечната зеленине и равномерността на тревата)
6.Отгоре 10-15 см торф и пръст.
7.Засяване на райграсовото семе
8.Валиране отново с валяк(аз лично се изненадах като видях как здраво мачкат и притискат с валяк горния слой)
Крайният резултат (след около 1 месец) хубава ,равномерна, лъскава и чиста покривка от зелен сатен ,страстно подканваща към отдих и други приятни занимания в легнало или полулегнало положение....
- lz1kka
- Автомобил: Audi S7
- Двигател:
- Контакти:
Не става въпрос за другата "тревица" а точно за райграс. Искам да го използвам като декорация към един магазин. Идеята е да поръчам кубчета от ПДЧ плоскости и върху тях да има засаден райграс. Колко трябва да е дълбока почвата за да знам как да поръчам мебелировката? Все пак не говорим за градина а за максимум 5 кв/метра. Монтирането на напоителни системи е почти невъзможно за това се надявам с нормално поливане през деня всичко да е точно. Споменахте за някакво специално осветление? За какво иде реч? Принципно наистина има доста осветителни тела в помещението, но не е проблем да се закупят и някакви по-специални крушки. Също така искам да питам, от какво се определя гъстотата? Важи ли правилото, колкото повече, толкова повече? Тоест ако семената са засадени на гъсто предполагам и след като поникне ще е по-наситено?
- emdless4
- Автомобил:
- Двигател:
lz1kka написа:Не става въпрос за другата "тревица" а точно за райграс. Искам да го използвам като декорация към един магазин. Идеята е да поръчам кубчета от ПДЧ плоскости и върху тях да има засаден райграс. Колко трябва да е дълбока почвата за да знам как да поръчам мебелировката? Все пак не говорим за градина а за максимум 5 кв/метра. Монтирането на напоителни системи е почти невъзможно за това се надявам с нормално поливане през деня всичко да е точно. Споменахте за някакво специално осветление? За какво иде реч? Принципно наистина има доста осветителни тела в помещението, но не е проблем да се закупят и някакви по-специални крушки. Също така искам да питам, от какво се определя гъстотата? Важи ли правилото, колкото повече, толкова повече? Тоест ако семената са засадени на гъсто предполагам и след като поникне ще е по-наситено?
да, и аз ти препоръчвам просто да сложиш изкуствена трева, на братовчедка ми терасата е така, прилично става, а и не изисква подръжка, ако щеш и в мазето може да го държиш.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Има много видове, включително за сенчести места. Нищо не пречи да вземеш едно пликче за проба. При всички положения взимай "сенчеста", защото на закрито е почти невъзможно да постигнеш осветеност близка до тази навън при слънце.
Може да го засадиш в някаква пластмасова тавичка, не е нужно много земя, корените на райграса са плитки. Добре е да добавиш малко пясък към земята и торчица, но тук зависи от типа земя. Може и готова смес.
Отгоре е добре да сложиш луминисцентни лампи (пури), повечко по възможност. Вземай от най-масовите - т.нар. "дневна светлина" или "daylight" - техния спектър е практически идентичен на истинската дневна светлина, въпреки че изглеждат леко синкави (това е несъвършенство на човешкото око). Имай предвид че за да постигнеш осветеност близка до тази на сенчесто място навън, трябват *доста* лампи.
И вече поливане, но по-рядко отколкото ако е навън.
Дори и да се скапе след време тревата, както разбирам ще е малка площ, така че ако го организираш на "тавички", може да я сменяш с нова периодично.
Може да го засадиш в някаква пластмасова тавичка, не е нужно много земя, корените на райграса са плитки. Добре е да добавиш малко пясък към земята и торчица, но тук зависи от типа земя. Може и готова смес.
Отгоре е добре да сложиш луминисцентни лампи (пури), повечко по възможност. Вземай от най-масовите - т.нар. "дневна светлина" или "daylight" - техния спектър е практически идентичен на истинската дневна светлина, въпреки че изглеждат леко синкави (това е несъвършенство на човешкото око). Имай предвид че за да постигнеш осветеност близка до тази на сенчесто място навън, трябват *доста* лампи.

И вече поливане, но по-рядко отколкото ако е навън.
Дори и да се скапе след време тревата, както разбирам ще е малка площ, така че ако го организираш на "тавички", може да я сменяш с нова периодично.
- zaro
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Като питаш англичанина и той ти отговаря че трябва да направиш всичко което каза Жокер, след което да поливаш и косиш 500 години и получаваш Англииска ливада.
Абсолютно съм съгласен с това твърдение.
Райграса е много капризно нещо, от опит вече 5-6 години се убедих.
То не са валяци, програматори за поливане и пръскачки излизащи от земята, 3 модела машини за подстригване и пак не е на 100 процента. просто трябва занимавка:)Като е на открито се развъждат и плевели, трябва на ръка да ги махаш, трябва си занимавка ежедневно, а аз искам лятото събота и неделя и нестава:)
Та си мисля че ще ти е много трудно да го накараш да вирее на закрито, можеби лятото да го засееш отвънка и като се развие да го вкараш, мисля че никакви проблеми няма да има, но си трябва всеки ден да му обръщаш внимание:)
И бих ти препоръчал да се разходиш до сортови семена и задължителнбо да сложиш и детелина в семето, много гот става:)
Абсолютно съм съгласен с това твърдение.
Райграса е много капризно нещо, от опит вече 5-6 години се убедих.
То не са валяци, програматори за поливане и пръскачки излизащи от земята, 3 модела машини за подстригване и пак не е на 100 процента. просто трябва занимавка:)Като е на открито се развъждат и плевели, трябва на ръка да ги махаш, трябва си занимавка ежедневно, а аз искам лятото събота и неделя и нестава:)
Та си мисля че ще ти е много трудно да го накараш да вирее на закрито, можеби лятото да го засееш отвънка и като се развие да го вкараш, мисля че никакви проблеми няма да има, но си трябва всеки ден да му обръщаш внимание:)
И бих ти препоръчал да се разходиш до сортови семена и задължителнбо да сложиш и детелина в семето, много гот става:)
- Cyberloner
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
повече от 10см почва не ти трябва, райграса корените му на повече от 6-7см не ги търси. Купи си смес за сенчесто местообитание, в бриколаж има хубави. Относон сеенето - слагаш си почвата и я поливаш, като добавиш и комбиниран тор минерален(азот+фосфор+калии), после сееш и валираш хубаво, покриваш с тънък слой пясък. След появата на растенията отново ториш, като този път може да добавиш и бактериален тор. След това системата е поливане и косене...и така 100 години
след полагане на пясъка можеш да полееш отново но съвсем малко. колкото да се намести пясъка.
Важно е почвата ти да е добре дренирана, защото иначе корените ще са вечно във вода и няма да могат да дишат, същото се отнася и за бактериите, трябва им достъп на въздух. След поникването, периодично можеш с нож или пирон или каквото се сетиш остро да ръчкаш в почвата да за я разрохваш, като това се прави относо в цел структурност.
Ако искаш да си баш в джаза си вземи и лакмус да следиш киселинността на почвата и я регулирай чрез добавяне на гасена вар(повишава рН) ако е необходимо. Също така може да смесиш почвата с компост или с повечко хумус + бактерии за да е още по-богата.
П.П. Абе какво стана с кампанията да садим дръвчета колкото ни цапат колите, вече си взех изпитите по желаните дисциплини и съ готов да садя

след полагане на пясъка можеш да полееш отново но съвсем малко. колкото да се намести пясъка.
Важно е почвата ти да е добре дренирана, защото иначе корените ще са вечно във вода и няма да могат да дишат, същото се отнася и за бактериите, трябва им достъп на въздух. След поникването, периодично можеш с нож или пирон или каквото се сетиш остро да ръчкаш в почвата да за я разрохваш, като това се прави относо в цел структурност.
Ако искаш да си баш в джаза си вземи и лакмус да следиш киселинността на почвата и я регулирай чрез добавяне на гасена вар(повишава рН) ако е необходимо. Също така може да смесиш почвата с компост или с повечко хумус + бактерии за да е още по-богата.
П.П. Абе какво стана с кампанията да садим дръвчета колкото ни цапат колите, вече си взех изпитите по желаните дисциплини и съ готов да садя

Върни се в “ОФФ-Топик - други”