Значи рових с търсачката но не намерих смислено описание как се прави центровка на запалването на 1.8 ABS двигател с Mono-motronic управление. Четох в литературата че за Mono-motronic се дава на маса диагностичния изход на OBD-1 (долната клема на белият/кафяв куплунг с жълт/бял кабел, отиващ на клема 22 на компа, това за 35 пинов куплунг, говориме за В3 Пасат) и тогава се пали мотора да се успокои на тихи и след това се настройва по белезите на 5 +- 1 градуса преди ГМТ предварение със стробоскоп.
Ето и копие от източника(на руски):
Начальная установка опережения
3 Прогрейте двигатель до нормальной рабочей температуры.
4 Подключите считыватель кодов к диагностическому разъему и вызовите на нем программу регулировки опережения. На моделях с 35-штырьковым разъемом при отсутствии считывателя закоротите на массу диагностическое гнездо (коричневое/белое гнездо с желтым/ белым проводом, соединенным с гнездом 22 разъема БЭУ).
5 Запустите двигатель и дайте ему работать на холостых оборотах.
В Проверьте базовую установку опережения (5±1 Градус до ВМТ).
7 Если требуется регулировка опережения, ослабьте болты крепления распределителя и поворачивайте его до получения требуемого результата. Осторожно затяните болты и еще раз проверьте опережение.
8 Заглушите двигатель и закройте программу установки опережения на считывателе или отключите диагностическое гнездо от массы.
Проблема е че срещах из темите разни истории че се откачвал датчика за темп. на водата и т.н. (май за 2Е се говореше, не помня

Та, понеже имам от отдавна стробоскоп CRAFSTMANN с който си центровах ЛАДА-та доста добре преди и реших че е грехота да давам 20+ лв. за центровка при условие че имам уреда. Уточнявам че в сервиза ползваха стенд на BOSCH и не бутаха кабели на маса, но качваха повече жици по колата.
Въпроса ми е към знаещите и правилите го:
Верно ли съм разбрал литературата или има някаква друга "врътка"
Очаквам квалифицирани мнения (не догадки и общи предположения), с които да направиме тази тема "Полезна". И без това форума се "понапълни" с мнения от сорта на " Абе на брат ми на шурея зетьовия калеко чул че така се правело, МАЙ... пробвай!"