И пак за Иракли

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Сря 06 фев 2008 14:43

Веднага си правя един язовир за спортен рибилов с готина градинка и кръчма до него. :lol:

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 06 фев 2008 14:44

аз ще го продам на прилична цена . рано или късно ще намерят начин да ми го вземат.
много ми се ходи това лято някъде на къмпинг.останаха ли такива места и къде :roll:
[

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Сря 13 фев 2008 10:50

От Средиземно море вече не излиза Афродита, а всевъзможни боклуци

Замърсяването, петролните петна и глобалното затопляне унищожават Средиземноморието със заплашителна скорост, предупреждават природозащитни организации

12.02.2008

Няма друго море като Средиземно, което свързва три континента и е допринесло за развитието на човешката цивилизация за хилядолетия напред.

Днес обаче морето, което римляните са наричали "Маре нострум" (Нашето море) по-скоро се свързва с грозни картини на замърсяване и бетонни блокове, отколкото с образа на богинята Афродита, излизаща от неговите пенливи води.

Замърсяването, петролните петна и глобалното затопляне унищожават Средиземно море със заплашителна скорост, предупреждават природозащитни организации в Испания, една от общо 21 средиземноморски страни.

Повече от 1500 типични за този воден басейн растителни или животински видове са заплашени, заяви за ДПА Рикардо Агилар, експерт от природозащитната група "Океания".

"Би било пресилено да кажем, че Средиземноморието ще загине, но районът се намира в сериозна опасност от огромно обедняване по отношение на растителното и животинско разнообразие", алармира той.

Тревогата на групи като "Океания" може да сподели почти всеки испанец, който, плувайки, е виждал как по вълните се носят бутилки, консервени кутии, найлонови торбички и всевъзможни други боклуци.

Испанците виждат също как красотата на средиземноморското им крайбрежие изчезва под редиците хотели и ваканционни селища, на които отчасти се дължи замърсяването.

Около 200 000 кораба кръстосват Средиземно море годишно; от тях във водата изтичат до 650 000 т петрол, които превръщат морето в най-замърсеното с нефт в света.

В същото време глобалното затопляне предизвика покачване на нивото на водата, на температурата и солеността й, което засилва заплахата за крайбрежните екосистеми и подводния свят.

Около 150 милиона души живеят в района на Средиземноморието, а повече от 100 милиона туристи го посещават годишно.

Най-замърсено е крайбрежието на високо индустриализираните страни Испания, Франция, Италия и речните устия с язовири, обяснява Агилар.

В Испания например около 800 общини системно нарушават правилата за отпадъчните води, които се изливат в морето, без да бъдат предварително пречистени, пише местната преса.

На един квадратен километър в западната част на Средиземно море има средно по 1900 боклука, най-вече пластмасови - повече от отпадъците във всяко друго море, сочат данни на природозащитната организация "Грийнпийс". За разграждането на една пластмасова бутилка, например, са необходими векове.

От кораби и лодки в морето постоянно изтичат горива и други отпадъчни течности. Това е много по-вредно за морето от големите природни бедствия, пояснява експертът.

Замърсяването с боклуци, отпадъчни води и петрол засяга рибите и други животни, навлиза в хранителната верига и излага местните жители на риска да консумират замърсени от самите тях продукти.

Успоредно с това Средиземноморието ще предлага все по-малко прехрана, тъй като 65% от рибните му ресурси са застрашени от свръхриболов.

Ако морското равнище продължи да се повишава със сегашното темпо, от южното испанско крайбрежие ще бъдат "изядени" средно около 10 м до 2050 г., твърди проучване на университета в Кантабрия.

Температурата на повърхностните води се е повишила с около половин градус по Целзий през последните 50 години, а водата става все по-солена.

Прекомерното затопляне на водата убива характерни за Средиземноморието видове като различни корали и гъби, твърди Агилар. Милиони корали са загинали през последните години.

Водорасли, риби, мекотели и ракообразни са изправени и пред заплахата от нахлуващите тропични видове, които проникват в Средиземноморието върху корпусите на корабите и могат да оцелеят в по-топли води.

Глобалното затопляне вреди и на крайбрежните екосистеми, а в резултат на покачващото се морско равнище пясъкът се смива към морското легло, където задушава растенията.

По-малко от 1% от Средиземноморието в момента е под закрилата на природозащитници, докато учените препоръчват защитни мерки за най-малко половината от неговата площ.

Само в Испания ще са необходими 5 милиарда евро (7 милиарда долара) за спасяването на крайбрежната ивица с мерки като разрушаване на незаконно издигнатите сгради, сочат оценки на министерството на околната среда.

"Подписани са много споразумения за защита на Средиземно море, но повечето от тях не се прилагат. Правителствата все още гледат на Средиземноморието главно като на туристическа дестинация", оплаква се Агилар.

Спасяването на Средиземно море няма да бъде лесно, защото ще изисква съвместни действия от страни, различни в политически и културен аспект, а най-вече по отношение на тяхното благосъстояние, признава той.

За нещо подобно говорех малко по-горе - за "челният опит" на някой европейски страни в опазването на собствените им природни богатства. Въпреки или заради Натурата.

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1160211

Потребителски аватар
asentm
airman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот asentm » Сря 13 фев 2008 10:56

Smoke написа:аз ще го продам на прилична цена . рано или късно ще намерят начин да ми го вземат.
много ми се ходи това лято някъде на къмпинг.останаха ли такива места и къде :roll:
[

да в гърция има бол такива места и е по-близо от колкото нашето родно море, цените са поносими, а обслужването не може да се сравни с това у нас, ако въобще това се нарича обслужване

Потребителски аватар
Rabbit
Зайцевъд
Автомобил: Audi
Двигател: BAT 2005

Мнениеот Rabbit » Сря 13 фев 2008 11:03

Pichaga написа:някой още ходи ли в България на море и къде :cry:

почти 20г. ходя на устието на Камчия. не до самата река, но в района. почти не е мръднало ... все още. само затова ходя - знам къде и как изглежда всичко.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Сря 13 фев 2008 11:05

Факт е че трябва да се запази красотата и природното богатство на Черноморието ни. Но е и факт, че частната собственост си е частна, което трябва да бъде разбрано от така наречените природозащитници. Някакси не може някой да ти дойде в къщи и да ти казва какво да правиш :roll:

Потребителски аватар
Perso
Автомобил:
Двигател:

:))

Мнениеот Perso » Сря 13 фев 2008 11:34

Стига с това Иракли!
Сега ли се сетиха, след дъжд качулка, че трябвало да се пази природата?
Къде бяха еколозите до сега?
То да беше само Иракли, а Банско, Боровец, Созопоп и къде ли още не. Унищожиха всичко и сега след 18 години се сетиха да пазят.
А за Кремиковци, Медет, и др. подобни въобще не подхващам темата, че като като видя някой уж еколог по телевизиятя да философства ми иде да му нашокам канчето!

stil

Мнениеот stil » Сря 13 фев 2008 11:37

rosy написа:...Някакси не може някой да ти дойде в къщи и да ти казва какво да правиш :roll:

Да си прочел някой тук да подкрепя подобно твърдение?

Не е в това проблема. Другаде е! Ще ти подскажа само, че в Европа има и държави-изключения. Но... ако си любознателен, сам ще намериш как и до колко са успели да се справят с подобни проблеми.

Не е по темата, но малко ти е изкривена представата за демокрацията. :wink: В България действат десетки регулаторни режими. Повечето от тях ти налагат правила КАК да правиш някой от нещата в собствения ти имот, но има и такива, които налагат правила и за това КАКВО си длъжен да направиш за собствения си имот.

Потребителски аватар
Perso
Автомобил:
Двигател:

stil

Мнениеот Perso » Сря 13 фев 2008 11:42

Не си прав за регулаторните режими. За Германия със сигурност знам, че има такива. Пр. в квартал със стари къщи неможе като у нас да ги буташ и да строиш кооперации, можеш да ги реставрираш с много изисквания и да ги запазиш!

stil

Мнениеот stil » Сря 13 фев 2008 11:48

Непознаването на законите не означава, че те не съществуват.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Сря 13 фев 2008 11:50

stil написа:
rosy написа:...Някакси не може някой да ти дойде в къщи и да ти казва какво да правиш :roll:

Да си прочел някой тук да подкрепя подобно твърдение?

Не е в това проблема. Другаде е! Ще ти подскажа само, че в Европа има и държави-изключения. Но... ако си любознателен, сам ще намериш как и до колко са успели да се справят с подобни проблеми.

Не е по темата, но малко ти е изкривена представата за демокрацията. :wink: В България действат десетки регулаторни режими. Повечето от тях ти налагат правила КАК да правиш някой от нещата в собствения ти имот, но има и такива, които налагат правила и за това КАКВО си длъжен да направиш за собствения си имот.

Виж сега, това е ясно, има правила, ограничения, трябва да се спазват. Това спор няма. Може да имам изкривена представа за демокрация, но ако съм в ситуация да имам имот там, някой да ми дава добри пари за него, често да ти кажа въобще не ме интрересува какво ще строи, ще променя ли зона и т.н. Демек това не е вече мой проблем. Ако искат природозащитниците да купуват, ако иска НАСА да купува въобще не ми пука. Това което ще ми пука е единствено и само цената. Може някой да каже примитивно ми било мнението, но това е положението :oops:

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 13 фев 2008 13:59

Като чета rosy за пореден път се убеждавам,че в нечии глави има повече бетон от този дето го изляха по Черноморието...
Не знам на каква база се сравнява жалкото шумолене на финикийските знаци с величествената оратория на онова неразгдаемо от човека тайнство ,което ние наричаме живот ....в цялото негово разнообразие и красота.....

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Сря 13 фев 2008 16:19

rosy написа:Чисто хипотетично, ако някой от вас има 3 декара например на Иракли (нали за това е темата) и му дават 100-150 евро на кв метър, демек чиста сума от 300 000 - 450 000 евро, какво ще направи :roll:

Все пак не може да се каже майната ви нема да видите пукнат лев.
Както със Суходол, да им измислят компенсация, да направи Държавата програма за развитието на местноста.
Тази страна си е наша, избираме си управници за да ни обслужват интересите, те трябва да разрешат спора, а не природозащитници да спират строителните машини.
Това е конфликт на интереси - от едната страна икономически, от друга идеалистически:)

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Сря 13 фев 2008 16:40

"жалкото шумолене на финикийските знаци с величествената оратория на онова неразгдаемо от човека тайнство ,което ние наричаме живот ....в цялото негово разнообразие и красота....."

Леле, леле, колко прочувствено. Щях да се просълзя. :-)

joker, нали знаеш как се нарича обществения строй в който живеем?
Още от името е ясно че парите са най-важното. :-) Дали е добре или не, няма значение - факт е.

Рано или късно Иракли ще се застрои, неизбежно е!

Ако имах имот там, и аз изобщо нямаше да се правя на еколог - гониш собствените и на наследниците си интереси и това е.

И между другото точно това поведение, което ще вероятно наречеш "егоистично" е в основата на така красиво описания от теб "живот", който всъщност не е особено красив ако погледнеш малко по-трезво. :-)

Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Мнениеот Gigabyte » Сря 13 фев 2008 16:42

Всички курорти си отидоха .Моркси и планински са застроени на max.Тая година имам пресен спомен близо до Боженци(Ст.Планина) някакви строители бяха съсипали поредния планински хълм.Сред нищото на извънградски път ,някакви издълбали целия бряг и ще правели хотел... За черноморието No Comment... От 2години ходим в едни бунгала близо до Варна ,защото е доста спокойно и плажа не е "гъз до гъз" нищо ,че ги няма "удобствата" като 'жакузита и басейни в хотела(защо аджеба ти е басейн в хотела като си на море...).Хората от Варна го зная това местенце(Фичоза или както някой го наричаха "Ветеран")... Пример е и в нашия дунавски район.Изсякоха цялата гора ,която е на голям хълм и сега подпочвените води няма от кво да се усвоят и отново свлачища... Пътят е направен за камиони ,а по издутини трудно се минава.И 2006г. имаше отново свлачища в друг квартал и хората останаха без къщи и тн. ,точно заради "системата" на управление...

Сега се сетих и за още един пример в Варна.Преди като малък съм ходил в Ботаническата градина и беше с цени като хората... 2007 когато ходихме на море и щяхме да ходим до Балчик и добре ,че един Варненец ни предопреди за входа колко е - около 20-30-40лв на човек(не си спомням точно).Държавата продава и после тия искат да си изкарат сумата ,за която са купили градината...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”