Легален software. (До IT-тата)
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
mishu написа:Абе май не е баш така, защото проверките ти ги пращат от Microsoft най-вече. Гледат най-много за windows-и и office-и. За другите незнам.
Еми ти питаш, аз ти отговарям и после казваш "не е баш така". Като знаеш, що питаш?
Проверките ти ги праща конкуренцията, а проверяващите са подковани от BSA - които са преведено на БГ "Алианс на производителите на бизнес софтуер" и вътре в този алианс са всички по-големи софтуерни компани... международни... Арсис, които са представители за БГ на BSA, пък освен това защитават и аудио/видео права на други компании и съвместяват в проверките освен за софтуер, преглеждат комповете за mp3-ки и фимчета, свалени от нет-а... Обикновенно намират нещо. И обикновенно ти изземват PC-тата за експертиза в Министврство на културата, която обикновенно продължава поне 6 месеца...
Виждал съм, как прибират компютри заради неправилно залепен стикер на Windows-а

- Божков
- Автомобил:
- Двигател:
Корела също е под чадъра на BSA, така че не може да го спестиш, а той струва колкото 4-5 Win лиценза. За принтера не може ли да оставиш 1 Win с драйвер, който да е шарнат по мрежата и от Linux-ите да печатат така? ОпънОфис (на който не съм почитател) спокойно чете и записва в XLS/DOC формат. Вече за VBA е друга работата. Все пак ако ще караш на нелицензни, поне си правете всекидневни архиви на данните, че като дойдат и приберат ПЦ-тата да не се чудите на другия ден как да работите по спомени.
Последна промяна от Божков на Пон 11 фев 2008 20:20, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Всичко зависи от това какво точно правите, но според мен най-разумно е да се остави един компютър с легални window$ и офис, и ако толкова е зор с някой файл - там да се отвори/конвертира. Ако случайно ползвате някое приложение за което няма (все още) Линукс алтернатива - пак там.
За всичко останало - Linux. Съвременните дистрибуции са изпипани, инсталират се лесно, а веднъж инсталирана и настроена, линукс системата създава доста по-малко проблеми от window$.
OpenOffice е много добро решение, освен ако някакви чудеса правите или постояно си обменяте документи (и то сложни, с изгъзици) с други.
Gimp-а също е добра алтернатива.
Особено ако някой компютър се ползва като "пишеща машина", просто е тъпо да се ръсиш за windows + ms office, като има отлични безплатни алтернативи.
За всичко останало - Linux. Съвременните дистрибуции са изпипани, инсталират се лесно, а веднъж инсталирана и настроена, линукс системата създава доста по-малко проблеми от window$.
OpenOffice е много добро решение, освен ако някакви чудеса правите или постояно си обменяте документи (и то сложни, с изгъзици) с други.
Gimp-а също е добра алтернатива.
Особено ако някой компютър се ползва като "пишеща машина", просто е тъпо да се ръсиш за windows + ms office, като има отлични безплатни алтернативи.
- Kaizer Soze
- Monseigneur
- Автомобил: Dacia Sandero Stepway
- Двигател: 2017
- Контакти:
mishu написа:......На юзърите няма да им е лесно в началото. Но след като разбрах, че големите фирми вече минават на линукс, значи работата е ясна.
Мда, кои фирми минават на Линукс?! Работата с open office е абсолютна безплатна боза. Фирмата спестява от софтуер и губи от времето, качеството и нервите на хората в пъти повече - изчезват ти формули в ексела, форматирането на уърда и кво ли още не....
Нашата компания ще изрита безплатната боза - хората просто отказват да работят на нея директно.
Да на айтитата много им харесва - нека си работят на каквото искат, но в маркетинг, финанси да работиш с нея - не става.
Безплатна му работа....или скъпи на триците, евтини на брашното...
- Kaizer Soze
- Monseigneur
- Автомобил: Dacia Sandero Stepway
- Двигател: 2017
- Контакти:
- Божков
- Автомобил:
- Двигател:
Kaizer Soze написа:Мда, кои фирми минават на Линукс?! Работата с open office е абсолютна безплатна боза. Фирмата спестява от софтуер и губи от времето, качеството и нервите на хората в пъти повече - изчезват ти формули в ексела, форматирането на уърда и кво ли още не....
Нашата компания ще изрита безплатната боза - хората просто отказват да работят на нея директно.
Да на айтитата много им харесва - нека си работят на каквото искат, но в маркетинг, финанси да работиш с нея - не става.
Безплатна му работа....или скъпи на триците, евтини на брашното...
Напълно си прав. Като река да обяснявам такива неща на Линукс-фанатици започват едни инати - ама какво толкова било... Викам им - не сте ползвали *реално* Офис и затова ми хвалите безплатния, че можел "същото". Ама не е същото и не е по същия начин. Всеки ден сумарно по 15 мин като загубят 10 човека, за една година излиза по няколко лиценза загуби. Все едно си купуваш кола дето гори 1-2 литра / 100км повече и да викаш "е какво толкова, не съм за 2 лв".
- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
Божков написа: ...Линукс-фанатици започват едни инати - ама какво толкова било...
Колега, моите уважения. И друг път сме говори ли по темата, та дай да не го обръщаме пак на Windows vs. Linux. По форумите има хиляди теми и пак не се избистря въпроса. Наясно сме че всяка Операционна система си има предимства и недостатъци. Няма идеална такава. И всяка операционна система и софтуерът за нея могат да правят ВСИЧКО. Зависи от задкомпютърното устройство в най-голяма степен.

Освен това е добре да se знае, че освен Windows и Linux, има и други операционни системи - Unix, BSD, Solaris и тн. В интерес на истината чичко Били може да владее РС-тата до голяма степен, но при хай-енд решенията - не може да вирее каквото и да прави.

Естествено, че няма да е точно по същия начин. Нали знаете как Microsoft обича да съди и други обичат да я съдят за лицензи и патенти, права и тн. Така се изкарват немъчени пари. Всеки който следи нещата по съдебните дела на и срещу Microsoft е наясно. Колегите адвокати да кажат какво мислят по въпроса.Божков написа:...Ама не е същото и не е по същия начин...
Божков написа:Все едно си купуваш кола дето гори 1-2 литра / 100км повече и да викаш "е какво толкова, не съм за 2 лв".
Разликата между Windows и Linux/Unix може да се оприличи като разликата между кола (Windows) и мотор (Linux/Unix).
Колата си има предимства, - лесна е за каране и движение , но пък е на 4 колела и някои неща са й фиксирани. Моторът е по труден за кране и придвижване, но пък един път овладян - позволява неща които с колата много по трудно биха се направили. Надявам се ме разбираш в добрия смисъл ... Извинявам се за офтопика ....
Сега по темата. Искам да питам колегите IT-та дали знаят някоя фирма която да може да ми инсталира лицензиран Windows, и Office на стар компютър (втора ръка е купуван). Днеска питах на две места в Пловдив и ми отговориха, че това го правили само на нови машини закупени от тях.

Последна промяна от KingoftheROAD на Чет 14 фев 2008 17:54, променено общо 1 път.
- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
- Божков
- Автомобил:
- Двигател:
Историята на разните ОС я знам по-добре отколкото можеш да допуснеш. Точно затова давам мнение, чувствайки се не някой праволинеен фанатик, който няма реална представа, а само предпочитания.
KingoftheROAD написа:Разликата между Windows и Linux/Unix може да се оприличи като разликата между кола (Windows) и мотор (Linux/Unix).
Колата си има предимства, - лесна е за каране и движение , но пък е на 4 колела и някои неща са й фиксирани. Моторът е по труден за кране и придвижване, но пък един път овладян - позволява неща които с колата много по трудно биха се направили. Надявам се ме разбираш в добрия смисъл ... Извинявам се за офтопика ....
Бих казал, че аналогията е смислена. Важно е, че не размени ролите на колата и мотора

KingoftheROAD написа: Сега по темата. Искам да питам колегите IT-та дали знаят някоя фирма която да може да ми инсталира лицензиран Windows, и Office на стар компютър (втора ръка е купуван). Днеска питах на две места в Пловдив и ми отговориха, че това го правили само на нови машини закупени от тях.И не извършвали такива услуги.
То, че ние не сме нормална държава като хората, знам, и че пасам УФСИТЕ долу пред блока знам, ама чак пък така да ме изнудват няма начин ...
Проблем няма - ще намериш и за стар компютър лицензи, но са на по-висока цена. Почти всички търговци продават ОЕМ версия, защото е забележимо по-евтина, но тя върви само с нови системи. Няма да ти инсталират Windows на стар компютър, а просто ще ти дадат пакет с ЦД на нормална версия (retail мисля се води). Звънни на Microsoft България и ги питай направо откъде може да се сдобиеш, няма нужда да се луташ. Те имат краен брой дистрибутори и ще те насочат.
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
KingoftheROAD написа:Сега по темата. Искам да питам колегите IT-та дали знаят някоя фирма която да може да ми инсталира лицензиран Windows, и Office на стар компютър (втора ръка е купуван).
Отиваш в първата фирма и им казваш, че искаш да си купиш една мишка в комплект с OEM Windows и Office

Вариант номер 2 - плащаш ОЕМ уиндоус и офис, а фирмата ти издава фактура в която пише "Компютър с инсталирани ОЕМ уиндоус и офис

- Божков
- Автомобил:
- Двигател:
Не става чак така. С мишка не може да се окомплектова. Минимума, който знам е твърд диск - вземаш един ХДД и към него може да ти препишат и Уин. Но в крайна сметка някой ден да не разбереш, че лиценза ти не важи - търговеца ще направи всякакви компромиси да пробута нещо, но при евентуална проверка ще гледат какви са правилата, а не че някой ти е дал "неправилната" версия.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”