Golf3 GTI 2E на бензин пуши черно, играят обороти

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
njama
Автомобил:
Двигател:

Golf3 GTI 2E на бензин пуши черно, играят обороти

Мнениеот njama » Пет 15 фев 2008 14:43

Здравейте колеги :)

Винаги съм намирал решение на проблемите си във форума и се надявам и този път да помогнете :wink:

Проблемът е следният - сутрин паля Голфчето ( Golf 3, GTI, 2Е мотор ) и на място първата минута, две е добре и после............ от ауспуха започва да излиза черен дим :shock Не мени оборотите докато не потегля. Потеглям, спирам на светофара и започват оборотите да варират между 1200-500 Трябва леко да и чукна педала на газта за да се успокоят, но продължава да пуши черно :evil: Колата има и газ и след като е почти излезнала от белият сектор на температурата я превключвам на газ. Спира да пуши след като съм преминал на газ, но оборотите продължават да се менят от 1200 до 500 на празен ход и при леко чукване на педала на газта се закрепят на нормалните за колата. При топъл мотор ако премина пак на бензин - колата започва отново да пуши черно.
Ходих да ми мерят стойностите на ламбда сондата и се оказа, че е заминала. Колегата ми има Golf 3 GTI 16V която е в бокса за ремонт и взех неговата сонда. Колата ми продължава и с неговата сонда да се държи по същият начин. Моята сонда като я свалих имаше 3 мм сажди по нея :shock Не знам дали е заминала.
Почистихме стъпковият мотор - разлика няма. Маслото ми е 10W40 Лики Моли на 3000 км. Не го пипа масалцето. Почистихме дроселовата клапа и големият гумен маркуч ( не знам дали се нарича маркуч ), който свързва филтърната кутия и дроселовата клапа ( имаше малко маслени отлагания, но до колкото разбрах са нормални ) - разлика пак няма.

Та ако някой има идея от какво ми идват проблемите нека ме :idea: че вече не знам какво да сменям и какво да правя.

Предварително благодаря на всички отзовали се на зовът ми за помощ :)

Потребителски аватар
gepy_m
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BXE 2007 1 9 TDI

Мнениеот gepy_m » Пет 15 фев 2008 15:45

А дали на колегата ти сондата му е читава :?: :!: защото аз имах същия проблем и се оказа сондата.Голфа ми е същия като твоя (Golf 3 GTI 2E).Значи и той ги правеше горе долу същите номера - черен дим,губиха се оборотите , разхода ми стана 15/100 км и като му дадях повече газ забиваше муцуната и нямаше ряз.Като смених сондата всичко се нормализира.Сондата ми е BOSCH ,но не се сещам с колко кабела беше 2 или 4.Цената и беше 162 лв. мисля.

Потребителски аватар
njama
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот njama » Пет 15 фев 2008 15:59

gepy_m написа:А дали на колегата ти сондата му е читава :?: :!: разхода ми стана 15/100 км и като му дадях повече газ забиваше муцуната и нямаше ряз.

Ми неговият Golf нямаше проблеми със сондата. Притеснява ме само, че е 16V неговият Golf, а моят не е, но и двете са с 4 кабела на сондата.
Моят кенеф дава около 12-13/100 км и при мен мотора глъхне :evil:

Потребителски аватар
gepy_m
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BXE 2007 1 9 TDI

Мнениеот gepy_m » Пет 15 фев 2008 16:03

Братле щом са ти казали в сервиза че сондата е заминала сменяй я веднага и то с НОВА.

Потребителски аватар
mvch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mvch » Пет 15 фев 2008 16:58

аз имам със същия двигател но моите проблеми са само на бензин.Като обърна на газ не ми мени оборотите. Ако това може да помогне.

Потребителски аватар
armario
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот armario » Пет 15 фев 2008 18:31

Моят двигател е същия и вследствие на "газта" :027: смених -
2 дебитомера, 2 ламбди и един спукан дебел въздуховод.
Ако не сте с газов инж. я :077: разкарайте газовата, както направих аз.
Разлика голяма в бензин / газ вече няма... :012:

Потребителски аватар
snoopgod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snoopgod » Пет 15 фев 2008 20:12

и аз така съм чувал че обикновена газова не си заслужава и се отказах да слагам :roll:

Потребителски аватар
njama
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот njama » Пет 15 фев 2008 20:37

mvch написа:аз имам със същия двигател но моите проблеми са само на бензин.Като обърна на газ не ми мени оборотите. Ако това може да помогне.

И моят кенеф първоначално на газ нямаше проблеми, но след време започна и на газ да прави магарии и ме иадосва в момента :evil:

Потребителски аватар
njama
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот njama » Сря 20 фев 2008 9:08

Здравейте колеги :)

Вчера проблемът на колата ми беше отстранен. За мое голямо учудване се оказа, че дебитомерът е имал проблем :shock Сутринта я оставих и вечета си я взех готова срещу скромна сума парички. Мислех си, че ще олекна с един 50-70 лв минимум, но се разминах с доста по-малко :) Хората в сервизчето много коректно ми обясниха какво е и даже мислех да си чистя дюзите при тях с ултразвук, но те ми отказаха, защото нямало нужда при мен :) Абе доволен съм. Сондата се оказа, че си работи. Компютърът е нямал натрупани грешки. Съпковият мотор също си е наред. Абе двигателчето в момента работи като часовниче и мърка :)
В събота съм на контролен преглед при тях :D :P
Някой ако има въпросчета за сервиза да пише на лична за да не правим реклами ;)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”