Сертификат за тонирани/затъмнени стъкла...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Сертификат за тонирани/затъмнени стъкла...

Мнениеот DoH_KuXoT » Съб 16 фев 2008 20:08

Значи днес един пич ми спомена , че в някаква фирма за затъмняване на стъкла издавали подобни сертификати, който доказвали, че затъмняването,тонирането е направено професионално и не застрашава безопасността.
Идеята ми, е че днес се сдобих с комплект тонирани стъкла за колата. Сложил съм само задното и страничните задни, но искам да сложа и предните странични, понеже наистина не намаляват видимостта и не пречат. Но в закона това е описано като забранено.
Аз имам закон и правилник от преди 7 месеца. Та ме интересува това за сертификатите наистина ли е вярно и КАТ признава ли го ? И има ли някаква поправка в закона.
Изобщо всякаква яснота по въпроса би била позлезна, благодаря Ви предварително.

Потребителски аватар
Maxee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maxee » Съб 16 фев 2008 20:10

Аз до колкото знам - задно и задни странички е разрешено, ако имаш странични огледала ... моля да ме коригира някой, ако греша ...

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Съб 16 фев 2008 20:20

Maxee написа:Аз до колкото знам - задно и задни странички е разрешено, ако имаш странични огледала ... моля да ме коригира някой, ако греша ...
В моя правилник пише, че задните странични стъкла може да се затъмнят, да се сложи щора, да се тонират и т.н. ако има две странични огледала. За задното нищо не пише , мен няколко катаджии са ми казвали , че него може да си го направиш напълно тъмно , като презумцията, че страничните огледала са достатъчни, дават ми за пример баничарките и бусовете с товарни пространства и отсъствие на задно стъкло. Проблема е че аз искам да си монтирам и предните две странични стъкла, а за тях вече спират от движение и пишат жестоки актове... А е тъпо при положение че от завода си излизат такива. И наистина видимостта е прекрасна. Не говорим за Илиянско китайско фолио ами за фабрично оцветено стъкло.

Потребителски аватар
npu3pak
Автомобил: VW Passat B6 4Motion
Двигател:

Мнениеот npu3pak » Съб 16 фев 2008 20:28

Знам, че ако имаш такова "разрешително" за предните странични стъкла не ти правят проблем куките, но не знам от къде се взема такъв документ. Мисля че е от КАТ(може и да бъркам).

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Съб 16 фев 2008 20:45

npu3pak написа:Знам, че ако имаш такова "разрешително" за предните странични стъкла не ти правят проблем куките, но не знам от къде се взема такъв документ. Мисля че е от КАТ(може и да бъркам).
затова съм пуснал темата защото от много места чувам, че съществува такава възможност , но никой не знае нищо конкретно.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Съб 16 фев 2008 21:29

The_Machine написа:Технотест все още си се намира там (до разклона за циганската махала при стария път за летището и си функционира и издава такива сертификати за стъклата - имат някаква техника за измерване на пропускливостта на фаровете

http://technotest.bg

Ето цената:

Цена без ДДС ДДС Общо
Измерване светопропускливостта на автостъкла 65.00 13.00 78.00

http://www.technotest.bg/bg/pricelist.html

Потребителски аватар
Cee
Автомобил:
Двигател: AMX

Мнениеот Cee » Съб 16 фев 2008 22:26

aко имаш сертификат джиткай си няма да имаш никакъв проблем :lol: :twisted:

Потребителски аватар
vwg3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwg3 » Съб 16 фев 2008 22:54

А по закон,задното нямаш право да го затъмняваш,защото тези зад тебе през твойто стъкло също имат някаква видимост напред,могат да видят спираща кола и т.н
Ако имаш сертификат,най добре е да идеш до КАТ и да провериш дали го признават,за да няма после :banghead: Принципно,знам,че документ от завода че стъклата са тонирани го признават(пример RENAULT MEGANE те са с фабрично тонирани-зелени лилави и т.н)
Провери си,да ти е сигурно

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Мнениеот Iavor » Съб 16 фев 2008 22:57

Задно-не!

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Съб 16 фев 2008 23:22

Iavor написа:Задно-не!
дай ми цитат от закона който потвърждава мнението ти...

Потребителски аватар
Petyoffy
Автомобил: Passat B7
Двигател: CBBF 2012

Мнениеот Petyoffy » Съб 16 фев 2008 23:25

vwg3 написа:А по закон,задното нямаш право да го затъмняваш,защото тези зад тебе през твойто стъкло също имат някаква видимост напред,могат да видят спираща кола и т.н...

Без лоши чувства ама по-голяма глупост не бях чувал. А през баничарките как виждаш, да не говорим за тировете. И къде точно прочете в закона, че задното стъкло не се затъмнява.

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Мнениеот Iavor » Съб 16 фев 2008 23:34

DoH_KuXoT написа:

Можеш и сам да си потърсиш!
По спомен,беше изрично упоменато , кои стъкла може да се затъмнят,и те бяха задни странични,при условията ,описани от колегите преди мен.
Иначе аналогията ти с баничарките и бусовете не е на място.
Ако имаш предвид пикап(1+1) ,задното стъкло,наистина е безполезно,при условие,че го натовариш догоре. Затъмни си го!Но това е товарно отделение!Да не кажем,че полицаите ми правиха проблем и при такъв случай,в старата фирма.
При пасата ти ,май,не е точно такова положението!
При баничарките със повече места е както при леките автомобили.
Така мисля.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Съб 16 фев 2008 23:50

Iavor написа:
DoH_KuXoT написа:

Можеш и сам да си потърсиш!
По спомен,беше изрично упоменато , кои стъкла може да се затъмнят,и те бяха задни странични,при условията ,описани от колегите преди мен.
Иначе аналогията ти с баничарките и бусовете не е на място.
Ако имаш предвид пикап(1+1) ,задното стъкло,наистина е безполезно,при условие,че го натовариш догоре. Затъмни си го!Но това е товарно отделение!Да не кажем,че полицаите ми правиха проблем и при такъв случай,в старата фирма.
При пасата ти ,май,не е точно такова положението!
При баничарките със повече места е както при леките автомобили.
Така мисля.

Без лоши чувства,но в случая какво мислиш не ми дава нищо друго освен грешна представа. В закона няма нищо споменато за задното стъкло, следователно забрана няма. Казали са ти, може да си затъмниш задните странични стъкла, да ги тонираш, да сложиш щора и т.н. само и единствено при наличие на две странични огледала. Забранено е да се намалява видимостта на предните странични стъкла, за челното стъкло пък се позволява сенник с височина не поголяма от 15см. Пък дали е товарен или не и т.н. не се казва нищо.

Потребителски аватар
vwg3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwg3 » Нед 17 фев 2008 0:06

Колега по спомени мисля,че съм прав,чел съм нещо такова в закона на 100%съм сигурен,не мисля да водя спор така ,че няма да пиша повече в темата излишно е ..провери си...без лоше чувства
А лично на мен ми е доста ковти като разни дупета със затъмнени задни стъкла,без дори да знаят,че имат странични,се стралкат и лепят на колите пред тях и скачат на спирачките...и така нататък..тава за видимостта напред през твоя джам е така колкото и смешно да звучи

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Нед 17 фев 2008 0:10

vwg3 написа:А по закон,задното нямаш право да го затъмняваш,защото тези зад тебе през твойто стъкло също имат някаква видимост напред,могат да видят спираща кола и т.н
Ако имаш сертификат,най добре е да идеш до КАТ и да провериш дали го признават,за да няма после :banghead: Принципно,знам,че документ от завода че стъклата са тонирани го признават(пример RENAULT MEGANE те са с фабрично тонирани-зелени лилави и т.н)
Провери си,да ти е сигурно

За задното Катаджиите ми казаха че имам право само ако колата е с 3/5 та врата, на лимузини няма право да се затъмняват.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”