Ако променя количеството газ на празен ход със степ мотор би ми свършило работа да не донастройвам със стареенето на въздушния филтър

psstv18rp написа:Опа, вярно.
Ами то лесно може да се направи, нали се занимаваш така или иначе с микроконтролери. Вероятно най-удачно ще е със стандартно моторче със стъпков двг за ламбда контрол.
Чел съм из руския нет и за вариант да се замени регулировъчния винт на изпарителя със стъпков мотор, който всъщност натиска пружината вместо винта.
Въпроса е дали си заслужава, или ще е по-добре да се завие една ламбда сонда, и да се направи пълноценен ламбда контролер.
Това с меренето на импулсите към инжекторите и да ауправлявам степера съм го правил за пробата - не става. Ако имате интерес мога да ви дам сорс Приа, прост е. Причините да не става с много, но най вече инертността на състемата при работа на гас е много по голяма заради бавния степер и натрупаната смес в колекторите. Изобщо нещата са изчислени да работят по друг начин.
На тая тема преди време бях доста писал в фитския форум, ако искате потърсете.
Горната идея става (и то доста успешно) само за газови инжекциони, но си трябва естествено корекция на пулса преди да се подаде на газовите инжектори, тази корекция даже е крива която може да се настройва, т.е. за дадена измерена ширина - каква ширина на импулса да се подаде на газовия инжектор.
За пробите използвах оригинален Ловато Еко контрол. Вече година карам с оригиналния софт, но сега реших да си го пренапиша и да му вкарам две подобрения спрямо оригиналния.
Оригиналния работи така:
- постоянно или отваря или затваря в зависимост дали сместа е бедна или богата, като междувременно осреднява стоиностите и се получава средна оптимална стойност на степера, тази стойност се използва само и единствено за мигновен преход от покой в натоварване, т.е. ако натиснеш газта степера да скочи направо там. Това означава ча при приеход покой->натоварване степера веднага заема оптимална стойност, докато при оратния преход натоварване->покой степера бавно прави това, от тук се получава че сместа е доста дълго време богата ако само от време на време чукаш газта, както например е при задръстване на светофар.
Та аз сега пренаписвам софта така че:
1. да има две оптимални позиции на степера - за покой и при натоварване, така степера веднага отива в съответната позиция.
2. в сътоветната оптимална позиция степера да ходи и при всяска промяна на на сместа бедна<->богата, така все едно малко изпреварвам инертността на системата и управлението на сместа става по пъргаво.
psstv18rp написа: .........................само при отпуснат педал да поддържа зададени обороти, като над 1000-1100 не бива да действа разбира се. Или по-прост вариант - да не дава на оборотите да паднат под някаква стойност.
.................................
Върни се в “Автогазови уредби”
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 13 госта