CPU upgrade

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
~~~~~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~~~~~ » Вто 26 фев 2008 17:14

sick_fuck написа:
~~~~~ написа:За РАМ-а не виждам смисъл. Софта ще понатовари процесора, но откъм рам едва ли ще мръдне.

Наполовина си прав,ама Tyan го е казал най-добре :wink:

При РАМ-а специално положението е такова: ако имаш 10МБ свободни системата върви точно толкова бързо, колкото и ако имаш 1010МБ. Обемът "излишък" не се отразява по никакъв начин. Някой може да започне да обяснява как свободната рам се ползва за кеширане на диска, но това е вярно в доста малка степен.

Иначе съм съгласен, че скоро тия атлони 754/3200+ може да изчезнат от офертите и ще трябва да ги търся на старо.

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 26 фев 2008 18:31

това което казваш за рамта е тотално грешно ...системата решава какво да кешира в рамта по това какъв е обема и ....... ос се стреми винаги да има свободна рам и прави това като кешира малко или кешира останалото във виртуалната памет... виртуалната памет е милиони пъти по бавна от рам..... която е много по бавна от л1,л2,л3 кеш ...за това всички се стремят да взимат процесори с много и бърза кеш ..много и бърза рам ..и високооборотни дискове с много кеш ..... просто оказва огромна разлика в производителността .....да не говорим че ос се държи най добре коато е заредена cялата в ram драйв ;)

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Вто 26 фев 2008 19:31

Бих добавил също бърза шина на процесора както и на дъното - нещо от сорта на 1066 или 1333 MHz вече е сериозна производителност съчетана с поне 2 Mb L2 кеш на процесора на ядро де :lol:

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: CPU upgrade

Мнениеот Miki » Вто 26 фев 2008 20:24

~~~~~ написа:Имам дънна платка с цокъл 754. Процесора е Семпрон 2800+. Мисля си дали има полза да го ъпгрейдна - максималния наличен за тоя цокъл е Athlon 3200+. Дали ще има видим ефект и смисъл?...

Не.

Потребителски аватар
~~~~~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~~~~~ » Сря 27 фев 2008 9:30

Tyan написа:това което казваш за рамта е тотално грешно ...системата решава какво да кешира в рамта по това какъв е обема и ....... ос се стреми винаги да има свободна рам и прави това като кешира малко или кешира останалото във виртуалната памет... виртуалната памет е милиони пъти по бавна от рам..... която е много по бавна от л1,л2,л3 кеш ...за това всички се стремят да взимат процесори с много и бърза кеш ..много и бърза рам ..и високооборотни дискове с много кеш ..... просто оказва огромна разлика в производителността .....да не говорим че ос се държи най добре коато е заредена cялата в ram драйв ;)

Разликата в скоростите е вярна. Но това, че системата решава какво да кешира не е особено точно. Не става дума за кеширане в случая, а за налична свободна памет. Като пуснеш програма която изиска 500МБ масив, а цялата ти памет е 600МБ няма как да ти стигне (ОС-а вече е заел над 100). Аз си гледам Task Manager-а и като ми покаже, че от налична 1ГБ имам свободна примерно 400МБ (при обичайна работа) не мисля, че добавянето на още какъвто и да е обем ще се отрази по какъвто и да е ускоряващ начин!

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Сря 27 фев 2008 10:12

колкото повече рам- толкова по-добре, но само ако има как да ги управляваш
давам ти пример- рендващи машини се влият според познати еднакво от процесора и от рам-а
друго- торентите се влияят много от рам-а, защото тогава набиваш яко кеш на торент клиента и не чегърта по диска като ненормален
ще ти кажа, че промяна на кеша на биткомета от 50 на 150 МБ смъква disk reads близо 30 пъти при мен.

Но ако си купуваш на принципа абе да има- тогава нема как да стане друго освен да си замразиш парите:)

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Сря 27 фев 2008 10:21

[quote="~~~~~"][/quote]

пак не ме разбра ....... ос е заела 500 и имаш свободни 100 именно защото нямаш достатъчно като обем памет ... ;) аз примерно предпочитам да имам 2 ГБ и да заредя цялото ядро ос в рам по време на систем буут .... и всичките те във виртуален РАМ драйв ... ..... тогава всичко работи адски бързо разбира се това всичко става с настройки .... ..щото мога да ти покажа примерно windows 2000 инсталиран на комп с 64 рам и от тях 20 свободни ...... винаги има свободни за сметка на виртуалната памет която се пълни

Потребителски аватар
~~~~~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~~~~~ » Сря 27 фев 2008 10:32

Tyan написа: аз примерно предпочитам да имам 2 ГБ и да заредя цялото ядро ос в рам по време на систем буут ....

Цялата ОС и драйвери винаги влиза в РАМ-а - за да опрат и те до виртуална памет трябва да имаш супер критичен недостиг. За ХР значи да си с по-малко от 192МБ. Така че споменатите 2ГБ са многократно над нуждите. 500МБ са абсолютно достатъчни - без да броим после приложния софт, но говорим специално за ос+драйвери. Пък торентите няма как да не се влияят от РАМ-а - там всичко е много големи обеми данни при бърз обмен по мрежата - пуснеш ли няколко торента няма как да не разкарваш главите на диска напред назад до побъркване. Затова трябва освен РАМ и добра настройка на опциите.

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Сря 27 фев 2008 11:03

не че ми се спори ..но я цък на таск мениджър - процеси - view - select column - цък отметка на virtual memory size..... :)

Потребителски аватар
~~~~~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~~~~~ » Сря 27 фев 2008 11:24

Tyan написа:не че ми се спори ..но я цък на таск мениджър - процеси - view - select column - цък отметка на virtual memory size..... :)

На пръв поглед бих се съгласил, но май понятията не са точно това, което изглежда. Virtual memory ти и аз го разбираме като РАМ симулирана върху диска. Но след малко разследване излиза че Virtual memory казват на всяка РАМ, която може да се адресира без уточнение истинска РАМ ли е или диск. Виж тук малко дефиниции:

http://www.microsoft.com/technet/prodte ... x?mfr=true

Аз най-елементарно гледам в таб Performance нивото на PF Usage. Каквото и да значи названието, на практика показва точно кога си закъсал с физическата памет - надскочи ли реалния ти РАМ веднага се усеща срив на скоростта.

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Сря 27 фев 2008 11:41

точно това е, Mайкрософт принципно малко кривят понятията понече пoд виртуална памет разбират Swap/PF-Page File + Physical Memory ...
иначе относно това за адресирането на сайта им.... виртуалната памет може да се адресира като ковенционална рам чрез динамична адрес транслация или чрез пейджинг (PF -то дето гледаш) във виртуални адресни рейнджове .... ...... докато не я изключиш никога не може да си сигурен че зарежда всичко в рам която е мнооооооооооого по бърза ...за това имах предвид 2та ГБ одеве :) принципно правил съм си експерименти в 2гб рам да заредя от ремоут ос сървър цялата ос в рам драйв ...и компира няма връзка като отваряне на програми и работа :) кусур е че зарежда ос много бавно щото е през мрежата ..ама веднъж заредила ..лелей

Потребителски аватар
~~~~~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~~~~~ » Сря 27 фев 2008 14:26

Едно време Windows 3.1 можеше да се зарежда през мрежа. Директория C:\WINDOWS\SYSTEM се зареждаше през мрежа

Потребителски аватар
jbussines
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jbussines » Сря 27 фев 2008 14:36

Ако желаеш би могъл 2800+ да достигнеш с клок и 3200+ без ъпгрейд даже.

Потребителски аватар
~~~~~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~~~~~ » Сря 27 фев 2008 14:59

Да ама от Семпрон няма да стане Атлон с клокване :)

Потребителски аватар
kickd0wn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kickd0wn » Чет 28 фев 2008 8:41

Как успявате всяка тема да я направите в спор не ми е ясно.

Сега моето мнение по темата. Щом си със стария сокет значи паметта е ddr откъдето следва, че е скъпа. Ако направиш преход към ново дъно с нов сокет и ddr2 разликата в цената ще ти се компенсира от ниската цена на паметта, т.е. парите които си дал за ново дъно и процесор ще са равни на парите, които си дал за ъпгрейд на паметта при старото, но вече ще си с АМ2 или 775. Откъдето пък следва, че в бъдеще един по-сериозен ъпгрейд на паметта няма да ти струва прекалено скъпо и можеш да подкараш виста, което ще стане неизбежно в даден момент, но ти ще си подготвен.

(специално подчертавам, че това е лично мое мнение и не искам да споря с никой за каквото и да е)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”