Райграс вкъщи? Възможно ли е?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
lz1kka
Автомобил: Audi S7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lz1kka » Вто 05 фев 2008 13:14

Cyberloner написа:повече от 10см почва не ти трябва, райграса корените му на повече от 6-7см не ги търси. Купи си смес за сенчесто местообитание, в бриколаж има хубави. Относон сеенето - слагаш си почвата и я поливаш, като добавиш и комбиниран тор минерален(азот+фосфор+калии), после сееш и валираш хубаво, покриваш с тънък слой пясък. След появата на растенията отново ториш, като този път може да добавиш и бактериален тор. След това системата е поливане и косене...и така 100 години :)

след полагане на пясъка можеш да полееш отново но съвсем малко. колкото да се намести пясъка.

Важно е почвата ти да е добре дренирана, защото иначе корените ще са вечно във вода и няма да могат да дишат, същото се отнася и за бактериите, трябва им достъп на въздух. След поникването, периодично можеш с нож или пирон или каквото се сетиш остро да ръчкаш в почвата да за я разрохваш, като това се прави относо в цел структурност.
Ако искаш да си баш в джаза си вземи и лакмус да следиш киселинността на почвата и я регулирай чрез добавяне на гасена вар(повишава рН) ако е необходимо. Също така може да смесиш почвата с компост или с повечко хумус + бактерии за да е още по-богата.

П.П. Абе какво стана с кампанията да садим дръвчета колкото ни цапат колите, вече си взех изпитите по желаните дисциплини и съ готов да садя :lol:

Малеее... голям урок ми даде... Ще го прочета няколко пъти тоя пост с цел да го запомня и ще действам... Ако имам въпроси ще пиша. Мерси!!!

Потребителски аватар
Cyberloner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cyberloner » Вто 05 фев 2008 19:06

ок само да знаеш между подготовкаа на почвата и сеенето дай 1 период поне 4 дена за да имат време бактериите и торовете :)

Потребителски аватар
lz1kka
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lz1kka » Нед 02 мар 2008 18:01

Започнах сеенето и сега идва големият майтап.... ще пиша след 2-3 дена какво е положението :)

Symptom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Symptom » Нед 02 мар 2008 20:19

Колега,направи си конструкцийка, нещо като пдиумче, ,по технология не ти трабва нещо специално,освен 3-4 см, богата почва, в САЩ сме ползвали пулвелизиран чернозем,.. почвата е рохка, почти няма големи бучки,. Тор не ти требе, ползваи листен такъв,...в всеки магазин има, торове за листно подхранване, Лактофол, и т.нт , с спрей.
Имаи предвид ,че тревичката диша,и отделя много влага. Направи си двойно дъно, има метлни решетки ситни, разстели почва, изравни, по света никои не сее, трева инсталира се отгледана като килим.Не е скъпо и става бързо, вчера поръчваш ,днеска имаш ливада, :)

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Нед 02 мар 2008 21:32

Не знам дали ще ти е от полза - ама в къщи си гледам един чичко-тревичко вече доста време - защо не използваш подобен принцип, не че знам от какво е направен, но тревичката си расте и е постоянно зелена.

Потребителски аватар
lz1kka
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lz1kka » Нед 02 мар 2008 22:16

Семето което купих ми го продаде един приятел, който има агро аптека. Това била тревна смеска за дебела сянка. Имам за над 50 квадрата.
Почвата която купих е готова такава с всичко нужно вътре в нея. Малко ме притеснява само да не съм ръсил много на гъсто и да взема да я задуша. Вчера късно следобед полях обилно с вода след като я посях, но днес не съм капнал нито капка, че нямах време. Дано не е проблем...

Това за отгледана тревичка тип "килимче" е една много много добра идея! Някой може ли да ми каже къде в Пловдив мога да купя такова нещо?Все пак е желателно да е сорт за дебела сянка, че иначе проблем... Купувам, застилам и само поливам. Звучи много добре!

Потребителски аватар
Cyberloner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cyberloner » Нед 02 мар 2008 22:19

не се притеснявай за поливането днес. Преди да започне растежа над почвата, тревата не транспирира кой знае колко вода. :wink: относно това на колко гъсто е... задушаване поне преди да станат по 30см високи тревите трудно ще постигнеш :D

Потребителски аватар
lz1kka
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lz1kka » Нед 02 мар 2008 22:21

Cyberloner написа:не се притеснявай за поливането днес. Преди да започне растежа над почвата, тревата не транспирира кой знае колко вода. :wink: относно това на колко гъсто е... задушаване поне преди да станат по 30см високи тревите трудно ще постигнеш :D

Успокои ме ;)

А относно тези готови треволяци тип "килимче" за застилане? Идеи? Тука в Пловдив с доста хора говорих по темата, но никой не спомена нищо такова...

Потребителски аватар
Cyberloner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cyberloner » Нед 02 мар 2008 22:31

тия треволяци...само 1 път съм виждал как се "добиват" с една доста криво изглеждаща машина ги събираха и навиваха на руло в "царско село" ама беше 1 доста слънчева полянка :)

Потребителски аватар
lz1kka
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lz1kka » Чет 06 мар 2008 7:53

Ураа! Вчера гледам на някои места треволякът поникнал. Има стръкчета, които за 1 ден пораснаха по 5 сантиметра и други, които още едвам никнат... Дано се уравновесят... Красота отвсякъде. Сега ако изкарат и повечко време живи няма да имат грешка!

Благодарности на всички!

Потребителски аватар
Мартин
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Мартин » Чет 06 мар 2008 9:35

трябва да мислиш за дренаж за хидроизолация
за влагата
и ти трябват май специални осветителни тела

:да:

Потребителски аватар
lz1kka
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lz1kka » Съб 08 мар 2008 20:23

Колеги днес отворих обекта и съм горд с поникналия (до някъде) райграс! Искам да отправя искрени благодарности на всички, които откликнаха на молбата ми за помощ!!! Бъдете здрави и щастливи ;)

А ето и резултата:
http://www.snimka.bg/profile.php?view_a ... _id=226027

:yeaha: :bananarock

Потребителски аватар
GARTNER
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот GARTNER » Съб 08 мар 2008 20:38

lz1kka написа:Колеги днес отворих обекта и съм горд с поникналия (до някъде) райграс! Искам да отправя искрени благодарности на всички, които откликнаха на молбата ми за помощ!!! Бъдете здрави и щастливи ;)

А ето и резултата:
http://www.snimka.bg/profile.php?view_a ... _id=226027

:yeaha: :bananarock

Не се отварят снимките колега оправи си линка

Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Мнениеот Gigabyte » Съб 08 мар 2008 22:31

Потребителски аватар
Cyberloner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cyberloner » Съб 08 мар 2008 22:45

готино е станало, само не знам как ще я косиш :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”