Катастрофи...поуки разни...

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
<KrIs>
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот <KrIs> » Пет 23 ное 2007 13:10

John3V
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот John3V » Сря 12 дек 2007 8:38

Относно скоростта от 120км/ч, която спомена колега по-горе.
Всъщност дори при рязко спиране/удар с начална скорост 80км/ч обвивката, която държи вътрешните органи се разкъсва - казвал ми го е лекар, който се занимава с такива инциденти.

Да споделя и аз за моето най-впечатляващо изживяване, свързано с катастрофа.
Пътуваме с мои приятели с буса им Iveco Turbo Dayli, на който отделението за багаж беше "постлано" с огромен матрак (може би двойна ширина) и тримата опред на седалките а другите трима - на матрака - кеф :-) . Пътувахме в посока Варна. Малко преди Обзор има едни много интересни завои, а пътя е не дотам широк. Чувам, че отвън се крещи. Жена. Цялата и лице бе оплескано. На средата на пътя и маха с ръце и крещи. Веднага спряхме и само за секунди ни обясни, че пътували с опел кадет, карал мъжа и, а сина и е бил на мястото до шофьора и не може да излезе.

Отиваме с приятелите до колата им, която беше пробила мантинелата при един ляв завой и беше се спряла в дерето в едно дърво (хубаво, че е било то, че иначе трябваше с алпинистко оборудване да слизаме).
Удара е бил малко по в дясно от средата на предницата и колата се беше посгънала, така че там където е жабката се беше повдигнала напред и нагоре някаква метална част (беше адски тъмно, в около 3:30 сутринта, не можеше да се разбере какво е, що е). Докато се опитвахме да разберем, кое трябва да се дръпне, отчупи и т.н.
Жената каза, че поне две коли са минали и никой не е спрял и че мъжа и карал доста бързо, сина и му казвал постоянно да намали скоростта, а той не чувал... Поизносени гуми, сутришна слана, ляв завой със сравнително малък диаметър, висока скорост (според мен поне с 90-100 е влязъл в завоя, който в сухо време се взема с най-много 80).

Та значи, шофьора (бащата) успя да се посъвземе и започна да се опитва да извади сина си, но от шофьорското място, без да вижда, че колонка ли е там, какво е пред жабката му беше повдигнала дясното коляно почти до лицето и момчето беше заклещено и само в другата посока можеше да излезе и то ако може да се отвори вратата.

Взех решение да опитам с вратата му, като междувременно накарах един от приятелите си да издърпа бащата за да не нанесе повече щети, от колкото да помогне, понеже бе очевидно неадекватен след удара (почти съм сигурен, че е ударил няколко малки преди това, но това е друга тема). Вратата, поради изкривяването беше почти невъзможно да се отвори, затова реших да я счупя, но да спася момчето. Яки напъни бяха и не се дава пущината. Успях почти до средата да я отворя, но още трябваше. Дойде една мома, с която пътувахме. Якичка една. Помогна ми и заедно успяхме да отворим вратата. Измъкнахме момчето (на около 17-18 години) и го качихме в буса. Кървеше му главата и затова му подложихме една риза, че нямахме възглавници.
През това време още една кола беше спряла, но никой от колата не ни се притече, но поне осветяваха с фаровете да не се изпотрепем тия шубраци и хлъзгавини.
Сложихме момчето да легне на една страна на широкия матрак и тръгнахме към Обзор, като по пътя се опитвахме да се свържем с Бърза помощ, както и с полицията, но обхвата не беше много добър, а и телефончето беше една дребна нокийка.
По едно време успяхме да се свържем с .. не си спомням вече коя инстанция, но предупредихме, че караме ранен от катастрофа и да ни чакат в болницата. Казаха ОК. Та направо в болницата в Обзор се стоварихме и какво??? Вратите заключени, не се вижда жива душа вътре. Крещяхме, удряхме по вратите, но нищо!!!

Звъннах на полицията и ги питам "Това болница ли е, или какво?! Що никой не ни отваря, нали и се обадихме и т.н." Ония ми викат да съм бил спокоен, щели да дойдат. Идват след 7-8 минути и горе-долу тогава се показва едно сънено такова с бяла манта, бешлимумамата кво е там. А аз вече изнервен до крайност питам "Ами, ако умре човека, щото се моткате?" Полицая с цялата си наглост ме пита що се държа толкова арогантно :shock Да съм се бил успокоил, нямало от какво да се притесняваме :shock :shock :shock Чудя се, от кога полицаите станаха и лекари и то от ранга на д-р Хаус. Само като ме видя полицая, че съм бесен от държанието му и започна да ми дрънка, че те не били виновни, че еди-какво-си там. Посмекчи тона и дори и се извини. Поиска ни личните данни, за да ги има ако се стигне до дело и свидетелстване.

Оставихме момчето, като ОТБЕЛЯЗВАМ, че не медицинския персонал го пренесе, а ние, с наше одеало. Дежурния лекар дойде след около половин час, след като ние пристигнахме (спинкал сладко у дома си, убавеца той). Тогава си тръгнахме, че имахме пътник за самолет да хваща.

Спомням си, че майката на момчето шрез цялото време повтаряше, че сякаш Господ ни е изпратил с тоя бус, а единния приятел се пошегува, че сме направо линейка с тоя матрак.

John3V
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот John3V » Чет 20 дек 2007 13:31

Потребителски аватар
zliat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

--

Мнениеот zliat » Нед 30 дек 2007 12:29

Жалко за хората които неволно могат да рострадат заради пияни кретени.

Потребителски аватар
dragomir1402
Автомобил:
Двигател:

колана помага, повярвайте

Мнениеот dragomir1402 » Съб 26 яну 2008 11:43

случката е истинска, виновника за птп-то -аз самият
на 02.06.2004г. проливен дъжд -движа се от гопрна оряховица за търново-през арбанаси-има един участък от пътя-дяволското мостче-права-следва десен завой с голям радиус и после остър ляв-и всички го подценяват-аз като и много други до левия завой не сигнах.
карах с 80, при ограничение 40 и изведнъж трябва да намаля, спирачки колата поднесе и в насрещното в мантинелата-десет метра спирачен път до мантинелата, 16 метра се влачих по нея докато спра-това катаджиите го установиха после-осем колчета на мантинелата бях минал, слизам и кво да видя-предно ляво колело го няма, на колата от лявата страна стояха само декоративните кори отвътре-ламарините от предния калник, вратите и задния калник прадставляваха две-три футболни топки от ламарина, гредите на двигателя откъснати и тем подобни-колата направо отиде на моргата.
изводите: аз съм виновен 100%, коланите спасиха мен и още двама пътници в колата, нищо ни нямаше нито драскотина, и до днес се кръстя и благодаря на господ че нямаше кола в насрещното-щеще да стане голяма беля.
от тогава , вярвате или не спазвам всички ограничения, не возя човек без колан в колата си и ве съветвам да правите същото.
един приятел веднъж ми каза че всяка скорост над 100км. убива, аз бех свалил границата на 70-80 км.
пазете се хора и пазете и другите на пътя :D

Потребителски аватар
swatkat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот swatkat » Вто 04 мар 2008 11:38

КАРАЙТЕ МОЛЯ ВИ РАЗУМНО!!! ЗА ДА ВИ ПРИЗОВАВАМ ИМА ЗАЩО...
Вчера на връх Националният Ни Празник почина една позната на мой добър приятел, запознали се по нета и таман скоро да се видят и на 2РИ вечерта станала белята, но едва вчера по обед са рабрали че има кръв във всички органи и няма какво да се направи, държали са я известно време да и поддържат поне сърцето.......... и до там. А тя е била около 20 години, по малка и от мене мамка му... Незнам как е станала белята, но работата е че е младо и красиво момиче и може да е всеки от нас, просто ме е яд, че този отгоре който съди не прибира никога пияници и всякакви малоумници, а младо дете пред което имаше още път да извърви... МИР НА ПРАХА Й
ПАЗЕТЕ СЕ БЕ ХОРА, ПАЗЕТЕ И ОКОЛНИТЕ, НИЩО НЕ ПЕЧЕЛИТЕ С НЯКОЛКО МИНУТИ РАЗЛИКА В ПРИСТИГАНЕТО, А МОЖЕТЕ ЗА ИЗГУБИТЕ МНОГО И НАЙ-ЦЕННОТО...
МИСЛЕТЕ КАТО КАРАТЕ и свидете съм бил на брутални катастрофи и не ми се мисли... Предпочитам близо до мен да гръмне пистолет, отколкото да чуя удар на МПС-та...
И просто си избиите от главата алкохола, ако сте с колата...
dragomir1402 каза:един приятел веднъж ми каза че всяка скорост над 100км. убива,
при удар дори с 50км/ч, ако е челен, колата спира а тялото се литва напред с 50км/ч, поема инерцията на колата от удара, аз пък казвам че всичко на колела убива, нека го имаме впредвид следващият път когато решим да се правим на Шумахер-овци
На мен ми е криво а дори не познавах момичето
не ми се говори даже за примерите от медиите

Потребителски аватар
kappo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

:(

Мнениеот kappo » Съб 15 мар 2008 19:37

нямам думи колеги ,ужас! :roll:

assd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот assd » Пон 17 мар 2008 15:12

абе никой не гледа знаците

иначе ми прави впечатление че в люлинския район има твърде много олигофрени! просто няма ден в който някой да не помете оградите на царица йоана или на сливница преди моста (и днеска някой я беше отнесъл, а вчера си седеше :shock )
също много често на дж неру има един 90 градусов завой и веднъж една тойота или мазда беше щеше да ме пребие докато си ходих по тротоара- хубаво че се заби в стълб... сега поне мантинела сложиха че всяка седмица някой изкача там :?

Потребителски аватар
SNapeR
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SNapeR » Пет 21 мар 2008 10:36

Потребителски аватар
jetttlii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jetttlii » Пет 21 мар 2008 11:44

assd написа:абе никой не гледа знаците

иначе ми прави впечатление че в люлинския район има твърде много олигофрени! просто няма ден в който някой да не помете оградите на царица йоана или на сливница преди моста (и днеска някой я беше отнесъл, а вчера си седеше :shock )
също много често на дж неру има един 90 градусов завой и веднъж една тойота или мазда беше щеше да ме пребие докато си ходих по тротоара- хубаво че се заби в стълб... сега поне мантинела сложиха че всяка седмица някой изкача там :?
Тоя завой е много готин, усещането да се забиеш с 100 в стълба е неописуемо :lol:

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Пет 21 мар 2008 16:45

Колеги, почти се разминах на косъм - по пътя от Троян за София, преди Ябланица има отбивка - ремонтират пътя. Караме нормално, скоростта ни беше ниска и на един ляв завой, вече сме навлязли в завоя и колата поднесе, завъртя се като на лед, добре че нямаше зад нас коли. В насрещното с една кола се разминахме на косъм, а другите след нея -един камион и лека кола успяха да спрат. направихме едно пълно завъртане и тогава спряхме. Не пожелавам на никого да му се случва - но сме карали с 40 - според мен на пътя имаше или разлято масло или нещо друго. внимавайте в този участък, моля ви!
А сега най-странното - защо съм сигурна с каква скорост бяхме - малко преди това се чу странен шум - все едно двигателя нещо издиша, стърже - моята реакция беше да кажа на колегата да намали за да видим какво става - той намали до 40 и тогава навлязохме във въпросния завой. мисля че това ни спаси. Ако бяхме влязли с по-висока скорост щяхме да се въртим още, нямаше да има време и за тези срещу нас да реагират. И сега най-странното - веднага заведох колата на майстор, човека се ошашка, провери всички по нея, кара я даже, качва я на канал- нищо, на колата й няма нищо!!!!!!!!!!!!!!! А от къде е бил въпросният шум, който ни накара да намалим - само Бог знае! За мен просто този път се спасихме! Дано не ни се случва повече - нито на нас, нито на някой друг!
И за това- на всички лек път!

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Съб 22 мар 2008 17:41

...........

Последна промяна от Dobromirski на Вто 22 юли 2008 7:20, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Cee
Автомобил:
Двигател: AMX

Мнениеот Cee » Съб 22 мар 2008 19:48

:? добре,че поне са живи ... гледаката е страшна :?

П.П ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ........ много мои приятели и близки са си заминали така :cry:

Потребителски аватар
venci&vento
Автомобил: VENTO
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот venci&vento » Съб 22 мар 2008 19:55

Хора потресен съм от вашите разкази и снимки
Така ще бъде по нашите пътища (говоря за агресията и арогантноста) докато не спрат покупко-продажбите на книжки , докато КАТ не гледа под лупа дори и дребните нарушения . В други държави има драконовски мерки за какво ли не , то тука нашто си е свободия- по закон дори не е нужен шайба-тахометър за товарните автомобили и автобусите , а те карат като луди щот имат график или така им е гот.
Януари месец по време на голямите мъгли ми се наложи да пътувам до Ст. Загора по тъмно с автобус .100-120km/h при видимост 20 метра на отделни места 50 си е направо ужас . По магистралата се движеха автомобили само на габарити а един бус дори и без фенер . За мен такива хора са безотговорни не само за себе си но и за останалите на пътя . Чувал съм без да е проверено , че в някоя си държава кола участвала в тежко ПТП остава до пътя извесно време (година ,две) , та минавайки покрай нея да се замислим дали не можем да намалим . То , че времето е пари не значи , че някой те чака с пачка зард няколко минути .
Темата е много хубава и има много поуки в нея , ако имаше начин да стигне до по-голяма аудитория щеше да е още по-добре
ПП Как ви се струва в ЩАТИТЕ :
за около 20-30 мили над допустимата скорост - заминаваш на съд
второ такова нарушение в рамките на 2 години- затвор - значи ти си оществен враг

Последна промяна от venci&vento на Нед 23 мар 2008 20:00, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
jetttlii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jetttlii » Съб 22 мар 2008 21:25

© написа::? добре,че поне са живи ... гледаката е страшна :?

П.П ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ........ :cry:

Направо настръхнах, Господ да ни пази :bowdown

Върни се в “Пътеводител”