Тракшън контрол ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Cudgel
Автомобил:
Двигател:

Тракшън контрол ?

Мнениеот Cudgel » Пон 03 мар 2008 20:34

Наскоро си купих Г4 Хай Лайн 1.8 20в. Възможно ли е да има тракшън контрол и да няма копче за изключване? Когато дам повече гас при тръгване (припиля гумите) нещо се разтраква... или да търся някоя разхлабена ламаринка която дрънчи :) ?

Потребителски аватар
webdude
Автомобил: Ford Mondeo MK3
Двигател:

Мнениеот webdude » Пон 03 мар 2008 20:59

Не съм напълно сигурен, но мисля, че тракшън контрола трябва при потегляне (при което гумите почват да се въртят) да намалява мощноста която отива към колелетата ... мисля, че не би трябвало да трака.

По принцип тракшън контрола взима данните от датчиците на АБС за това дали колелетата се превъртат или не ...

Потребителски аватар
so.sec
Автомобил:
Двигател:

Re: Тракшън контрол ?

Мнениеот so.sec » Пон 03 мар 2008 21:31

Cudgel написа:Наскоро си купих Г4 Хай Лайн 1.8 20в. Възможно ли е да има тракшън контрол и да няма копче за изключване? Когато дам повече гас при тръгване (припиля гумите) нещо се разтраква... или да търся някоя разхлабена ламаринка която дрънчи :) ?

Колега не е възмможно. Принципно системите за сигурност - (ABS, ASR, ESP) зависят предимно от годината на прозводство! АBS разбира се имат всички голф 4, но оттам нататък зависи коя година е колата ти!?

ако обаче имаш АSR или ЕSP трябва да имаш копче вляво от това за аварийните с коет да можеш да го изключиш.

Traction Control-a или още ASR действително се усеща като леко тракане и рипане. няпример зимата докaто ровeх из преспите, като дадях повече газ се усещаше едно тр-тр-тр-тр от предните гуми а отвън ясно личи че има чужда намеса :) Освен това трябва да имаш светлинна сигнализация на таблото когато системата се активира. Повече информация тук: http://www.volkswagen.bg/lexikon/antrie ... g_asr.html

Потребителски аватар
angell
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот angell » Вто 04 мар 2008 12:46

това което описваш не е ли блокаж на диференциала??? и при мен е така но си мисля че е блокаж... то сиг. е едно и също де но нямам лампа когато боксува нито копче да го спра но скърца до към 40-50км. мисля се казваше блокаж ...

ikonoma
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ikonoma » Вто 04 мар 2008 12:50

Не е едно и също блокажа и ASR-а. Блокажа действа на самия диференциал, а ASR-а чрез спирачките.

Потребителски аватар
so.sec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот so.sec » Вто 04 мар 2008 13:07

angell написа:това което описваш не е ли блокаж на диференциала??? и при мен е така но си мисля че е блокаж... то сиг. е едно и също де но нямам лампа когато боксува нито копче да го спра но скърца до към 40-50км. мисля се казваше блокаж ...

Мисля че говорим за различни неща или поне аз не те разбирам. Накратко - има 3 възможни системи за сигурност които се приложени на автомобилите в последните 10г. (добре де има и още на S класите и т.н. от тая година, ама не говорим за тях):

1. Базовата ABS, която мисля не е нужно да обяснявам, има я във всички Голф 4

2. ASR (Acceleration Slip Regulation) или още позната като Traction Control. Тя включва в себе си ABS и служи, както подсказва името, за препятстване на преплъзването на гумите спрямо настилката при ускоряване. Намесва се тогава, когато оборотите на колелата внезапно се повишат (поява на боксуване). Усеща се като леко тракане и рипане, като когато системата се активира, светлинната индикация на таблото започва да свети/мига! Ако колата е снабдена с ASR, то би трябвало в средната конзола вляво от копчето за авариините да има възможност за изключването и.

3. ESP (Electronic Stability Program). Включва в себе си предните 2 системи и ги допълва със стабилизираща програма, предотвращаваща завъртанто на автомобила около оста си. Убедих се - изключително полезна при зимни условия - в момента в който колата тръгне да поднася на завой, системата се активира (отново има индикация на таблото) и прилага спирачен ефект само на 1 от 4те гуми, като по този начин създава пречка за образуването на въртящ момент около оста. Доста си поиграх зимата - в момента в който задницата поднесеше се усещаше някаква намеса и колата влизаше така дасе каже в релси. Също има възможност за изключване.

Та това е всичко за системите с 2 думи. Не знам на какво казваш болкиране на диференциала, но при всички положения и при ASR и при ESP има светлинна индикация при активирането на системата на таблото (т.е. само тогава когато системата се наложи да се намеси).

Дали вашите Голф4 имат нещо повече от ABS зависи най вече от годината на производство. Аз съм с 2002 и имам ESP, имаше колега от форума който ако не се лъжа беше с 2000 или 2001 и беше с ASR. До колкото знам до модел 2000 са само с ABS, но може и да греша точно до кога. Всеки случай аз поне не съм срещал Г4 98ма с повече от ABS.

dmode101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dmode101 » Вто 04 мар 2008 15:42

Блокажа на диференциала действа на спирачките, или по-точно на едната - на "увисналото" колело. Няма лампа или бутон за изключване. И е много готино нещо за зимата. :wink:

Потребителски аватар
VenPS
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VenPS » Вто 04 мар 2008 19:26

според мен става въпрос за Електронната блокировка на диференциала (EDS)
при мен го има, и също при прибоксуване се чува притракване - работата на клапаните в хидроагрегата

Потребителски аватар
hosetovw
Автомобил: VW MK5 GTI DSG
Двигател: 2.0 TFSI BWA
Контакти:

Мнениеот hosetovw » Сря 05 мар 2008 18:05

VenPS написа:според мен става въпрос за Електронната блокировка на диференциала (EDS)

:да: :да: :да: :да: :да:
Това е истината. Най-лесно можеш да си отвориш книжката на колата и да видиш там :wink:

поздрови от Варна :ihaaaaa hosetovw

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”