За електронен подпис
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
За електронен подпис
Знам че анкетата не се връзва с тематиката на форума, но може да е интересна. Идеята на тази анкета е да разбера колко от нас имат и ползват, имат идея какво е или въобще не не знаят за какво иде реч! Става дума за електронен подпис и в частност за универсален такъв!
- rado_mit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ползата за мен специално .. /аз сега си вадя ЕП и съм счетоводна къщурка/ .. че ще си облекча живота ... по малко висене по опашките на НОИ и данъчни ..
.. 205.50 лв. първоначални и после имаше годишна такса някаква .. ами .. като дръпна чертата .. доста по малко е от горивото .. паяците и т.н. дето ги давам за обиколки по тия институции .. а така си го намалявам със 70% почти ..
.. 205.50 лв. първоначални и после имаше годишна такса някаква .. ами .. като дръпна чертата .. доста по малко е от горивото .. паяците и т.н. дето ги давам за обиколки по тия институции .. а така си го намалявам със 70% почти ..
- luciuz
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ползвам PGP/GnuPG,
иначе не мисля, че бих си купил личен от двата CA в БГ, които са регистрирани в КРС.
Имам служебен съвърен сертификат купен от фирмата на mladvampirTDI, но не го ползвам, защото техния root серификат не е подписан и на хората им излиза съобщение от вида "Този сертификат не може да бъде проверен, защото издателят му е непознат"
........../
иначе не мисля, че бих си купил личен от двата CA в БГ, които са регистрирани в КРС.
Имам служебен съвърен сертификат купен от фирмата на mladvampirTDI, но не го ползвам, защото техния root серификат не е подписан и на хората им излиза съобщение от вида "Този сертификат не може да бъде проверен, защото издателят му е непознат"
........../
- Oleg_Yanev
- Автомобил:
- Двигател:
Имам 2 - 1 за банкиране (мноооого удобно), а другия и аз не знам за какво ми е.... Имам и лиценз за Eldos Crypto4 да си генерирам, ама закона ни е написан така, че иди доказвай, че твоя покрива стандартите за усъвършенстван.
Универсален все още нямам, но работата ми е свързана най-вече със съда и ако те вкарат е-услуги ще си изкарам един
Универсален все още нямам, но работата ми е свързана най-вече със съда и ако те вкарат е-услуги ще си изкарам един
- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
luciuz написа:ползвам PGP/GnuPG,
........../
Виж, мога да ти обясня този проблем!
Значи сертификатите ни са подписани от B-Trust СА, а то от своя страна е издадено от B-Trust Root СА. Така се прави навсякъде! Няма начин един доставчик да издаде неподписан сертификат (а и всеки сертификат, независимо какъв е ИЗДАДЕН - ПОДПИСАН от издателя, в случая от B-Trust СА. Има изключения и те се наричат SelfSign Certificate, но и те са подписани, па макар и от себе си Very Happy ). Това съобщение дето излиза е не че не може да провери сертификата, а че не му вярва, защото сертификата на издателя не е добавен в списъка с доверени издатели. Това става много лесно, просто изтегляш (изтеглят клиентите ти) тези сертификати от сайта на доставчика и с десен буто на мишка избират Install ...... Така вече не излиза съобщение Very Happy Very Happy Very Happy
В нашия случай трябва да се изтеглят и инсталират B-Trust СА и B-Trust Root СА (желателно в обратната последователност).
Стандартно в Windows, или в браузери различни от Интернет Експлорер има стандартно въведени доверени издатели. За Майкрософт знам че искат много пари за да добавят друг доставчик стандартно, а за друготе (Mozilla) имаме постъпки и чакаме отговор!!
- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
Oleg_Yanev написа:Имам 2 - 1 за банкиране (мноооого удобно), а другия и аз не знам за какво ми е.... Имам и лиценз за Eldos Crypto4 да си генерирам, ама закона ни е написан така, че иди доказвай, че твоя покрива стандартите за усъвършенстван.
Няма нужда да доказваш, просто подаваш известие (и то ако искаш) до КРС и си издаваш усъвършенствани. Въпроса при сертификатите е кои им вярва, не кои ги издава

А за съда, скоро ще си потенциален клиент или на нас или на конкурентите

- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
- °niksi°
- Бай Брадър
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
rado_mit написа:ползата за мен специално .. /аз сега си вадя ЕП и съм счетоводна къщурка/ .. че ще си облекча живота ... по малко висене по опашките на НОИ и данъчни ..
И аз бачкам в счетоводна къща и имам следния въпрос.
Ако взема ел. подпис ще мога ли да подавам уведомления за тр. договори и дневници/декларации по ДДС на няколко различни фирми.
Друго което не вярвам да е така /един познат разправяше/ - като подадеш по инет ДДС-то, после трябвало да отидеш и да го дадеш и на хартиен носител.
- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
rado_mit написа:ползата за мен специално .. /аз сега си вадя ЕП и съм счетоводна къщурка/ .. че ще си облекча живота ... по малко висене по опашките на НОИ и данъчни ..
Аре да не е реклама, ама цената вече е в пъти по-ниска!
- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
И аз бачкам в счетоводна къща и имам следния въпрос.
Ако взема ел. подпис ще мога ли да подавам уведомления за тр. договори и дневници/декларации по ДДС на няколко различни фирми.
Друго което не вярвам да е така /един познат разправяше/ - като подадеш по инет ДДС-то, после трябвало да отидеш и да го дадеш и на хартиен носител.
За ДДС можеш!
За договори - тези дни говорихме с НОИ и от там казаха, че съвсем скоро ще може и там. Надявам се до седмица, две да стане, щото е свързано и с приемането на сертификати от новото ни СА

За това дето ти е казал приятеля, ходенето ти до данъчните е само веднъж, когато се регистрираш че искаш да работиш с сертификат!
виж тук и за други приложения
Върни се в “ОФФ-Топик - други”