Претърпях птп при което в акта са ми написали "съвина"
Имам няколко въпроса:
1.При това положение гражданската покрива ли щетите (каско нямам) ??
2.На оглед ми казаха да ходя в левски спартак ( там е застрахован другия автомобил- скапан таксиджия) Наистина ли там трябва да отида?
3.Какво представлява обжалването на акт-а.Внася ли се в съда как се процедира?
Какво значи "съвина" при птп ?
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Никой ли незнае???
Никой ли незнае???
Поне доколко дена най-касно трябва да отида на оглед?
Поне доколко дена най-касно трябва да отида на оглед?
-
- Автомобил:
- Двигател:
1. Като отидеш да ти оценят колата, те ще ти кажат колко ще ти дадат, но няма да ти стигнат парите, ако си правиш колата, както трябва.
2. Да, при застрахователя на другия автомобил тряба да отидеш. Мисля, че до 5 работни дни беше срока.
За 3. не мога да ти кажа.
За другите ти казвам от опит
Съжалявам за случката.
2. Да, при застрахователя на другия автомобил тряба да отидеш. Мисля, че до 5 работни дни беше срока.
За 3. не мога да ти кажа.
За другите ти казвам от опит

Съжалявам за случката.
- StreetThug16V
- Автомобил:
- Двигател:
Виж сега, нещо бъркаш понятията.
Гражданската отговорност покрива имуществени и неимуществени щети, виновно нанесени от теб на трети лица.
Тоест, ако другия участник в ПТП е виновен, трябва да отидеш с протокола от ПТП на оглед в неговата застрахователна компания.
В горния случай ти НЯМАШ акт, ИМАШ протокол за ПТП.
Ако имаш акт, то значи, че ти си виновен за ПТП, при което няма кой да ти покрие щетите по твоята кола ако нямаш каско. Но твоята Г.О. ще покрие щетите на таксиметровия шофьор.
Елементарно е!
Гражданската отговорност покрива имуществени и неимуществени щети, виновно нанесени от теб на трети лица.
Тоест, ако другия участник в ПТП е виновен, трябва да отидеш с протокола от ПТП на оглед в неговата застрахователна компания.
В горния случай ти НЯМАШ акт, ИМАШ протокол за ПТП.
Ако имаш акт, то значи, че ти си виновен за ПТП, при което няма кой да ти покрие щетите по твоята кола ако нямаш каско. Но твоята Г.О. ще покрие щетите на таксиметровия шофьор.
Елементарно е!
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
съвина, означава, че и двамата сте виновни. Най-вероятно застрахователната компания на таксиджията ще покрие твоите щети, а твоята компания - неговите.
Съвина е, примерно, когато той ти излязъл от улица без предимство и ти си го ударил, но ти си се движил с превишена скорост - и двамата сте виновни в такава ситуация и на двамата ви се съставя акт - ченгетата са го направили така, за да може дори и да е бил виновен, бакшиша да си вземе пари от застраховката ти.
Съвина е, примерно, когато той ти излязъл от улица без предимство и ти си го ударил, но ти си се движил с превишена скорост - и двамата сте виновни в такава ситуация и на двамата ви се съставя акт - ченгетата са го направили така, за да може дори и да е бил виновен, бакшиша да си вземе пари от застраховката ти.
- StreetThug16V
- Автомобил:
- Двигател:
musura написа:съвина, означава, че и двамата сте виновни. Най-вероятно застрахователната компания на таксиджията ще покрие твоите щети, а твоята компания - неговите.
Хм gruebel
за първи път чувам случай при който и двамата да са виновни, но явно има такива измекярски изпълнения из закона

При мен преди 6 години се случи следното, карам по път с предимство с 90км/ч (Младост, кръстовището на пица Верона), от Младост 3 излиза един Пасат (Тогава чисто нов) и се включва директно без да се оглежда. Аз няма къде да избягам, 25м спирачен път и му влизам във вратите и калника.
Идва КАТ - Пасата е виновен, нищо че аз имам ебати спирачния път и е ясно че съм бил с превишена скорост.
Никви съвини не са ми писали, а и не бях чувал.....
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
да.....
musara:
Да историята беше подобна.
Таксиджията реши да направи ляв завой от дясната лента,точно когато го задминавах вече. Абе време за реакция нула.Набих спирачки и завих на ляво колкото мога за да е по лек удара.
(Идвах му отзад с 120км./ч) Ударих го във вратите ,при което той се завъртя и с задната си броня ме одари мен във задният калник и вратата.В резултат:
Преден капак,предна броня,фар,мигач,десен калник, подкалник, дясна врата предна и задна, заден калник.
И накрая съвина, понеже аз съм карал с несъобразена скорост.
Е да де ама те как разбраха как съм карал,без да мерят спирачен път.....
Сега чакам да спечеля от тото-то
Да историята беше подобна.
Таксиджията реши да направи ляв завой от дясната лента,точно когато го задминавах вече. Абе време за реакция нула.Набих спирачки и завих на ляво колкото мога за да е по лек удара.
(Идвах му отзад с 120км./ч) Ударих го във вратите ,при което той се завъртя и с задната си броня ме одари мен във задният калник и вратата.В резултат:
Преден капак,предна броня,фар,мигач,десен калник, подкалник, дясна врата предна и задна, заден калник.

И накрая съвина, понеже аз съм карал с несъобразена скорост.
Е да де ама те как разбраха как съм карал,без да мерят спирачен път.....

Сега чакам да спечеля от тото-то

- VW_FEN
- Автомобил:
- Двигател:
120 км/ч!!!! Батка, сори, ама с тая скорост само на магистрала си позволявам да се движа...
: Ако си бил на магистрала, да, ама кво правиш със 120 в градски условия? И ти като другите по другите форуми - "не карах бързо - само с около 90-100-110..." Хора, недейте да карате бързо в града! Няма смисъл, освен ако не сте пуснали аварийките и една патрулка не ви води за Пирогов, щот жена ви ражда... 

Съвина означава, че и двамата водачи имат вина за ПТП и на двамата са съставени актове.
В тези случаи всеки от застрахователите по "ГО" изплаща на другия участник 1/2 от щетите.
В тридневен срок от съставянето на акта могат да се подадат възражения до началника на КАТ.
След това може да се обжалва наказателното постановление, което се издава въз основа на акта в 7-дневен срок от връчването му пред Районния съд. Жалбата се подава в 2 екз. чрез наказващия орган, т. е. началника на КАТ - ПП при СДВР. Такси не се плащат.
В тези случаи всеки от застрахователите по "ГО" изплаща на другия участник 1/2 от щетите.
В тридневен срок от съставянето на акта могат да се подадат възражения до началника на КАТ.
След това може да се обжалва наказателното постановление, което се издава въз основа на акта в 7-дневен срок от връчването му пред Районния съд. Жалбата се подава в 2 екз. чрез наказващия орган, т. е. началника на КАТ - ПП при СДВР. Такси не се плащат.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
....
Мерси много ... 

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”