Help: към комп. спецовете.. !

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
deluX
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Help: към комп. спецовете.. !

Мнениеот deluX » Пон 17 мар 2008 15:35

Значи проблема ми е следния.. Компютъра ми може да се каже не е хилав:
360GB HDD; 1 gb RAM; Videon Gforce 7600GT 256mb; INTEL CORE 2 DUO 1.8gh x2...

Така та проблема е следния.. нещо май HDDто заминава..защото от около седмица се чува странно дерене от там.. отварях го и слушах..точно от него идва.. появява се най често при пускане на по "тежки" игри Отваряне на Мy Computer TURN ON или TURN OFF.. и самия компютър нещо почна да се задъхва..

Има около 160 GB свободна памет... :arrow: :roll:

Има ли от какво да се притеснявам или ..

П.П. значи фирмата от която взех компа ми е направила диск GOHST и до колкото разбрах това е нещо като връщане на Win-а в началната позиция.. нещо като преинсталиране..и ако е така кое е по-добре re-instal или тоя трик с Gohst Диска.. :roll:

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Пон 17 мар 2008 15:43

Мене навремето госпожата ми по запомнящи устройства ме учеше, че почне ли да се чува някакъв шум така от харда... по добре да си направим бекъп на информацията, защото му идва времето... :bishop
И все пак моя вече от около година си издава разни шумове, при запис с висока скорост спича цялата система, но още не е сдал багажа. Според мен няма от какво да се притесняваш, но имай едно на ум :wink:

timon_tg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот timon_tg » Пон 17 мар 2008 15:45

това с деренето няма нищо общо с windows или каквото там си качил на него..хвани пусни някаква програма за диагностика на диска първо и виж дали ще му намери някакви проблеми !

Потребителски аватар
deluX
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот deluX » Пон 17 мар 2008 15:48

timon_tg написа:това с деренето няма нищо общо с windows или каквото там си качил на него..хвани пусни някаква програма за диагностика на диска първо и виж дали ще му намери някакви проблеми !

Например.. :roll:

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Пон 17 мар 2008 15:51

Диска ти каква марка е? Ако е Хитачи, те периодично издават едно леко прискърцване. Пусни някоя програма, която следи SMART диагностиката на харда /примерно може да се види в Everest/ и ако там всичко е ОК, тогава нямаш основание да се притесняваш. А това че компа ти е станал по-муден - ами нормално е, с течение на времето човек накачулва сумати програми, дори и да ги деинсталираш някои оставят следи в регистрите на Windows-а. И така лека полека той се задръства. :wink:

patter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот patter » Пон 17 мар 2008 15:54

Този GOHST диск не съм сигурен какво съдържа. Може и да е някакъв имидж с операционната система.

Иначе стъргането от хард диска се дължи на 2 неща:

1. Самия хард диск като механика - може да сдава багажа, но няма какво да направиш, освен бекъп :-)

2. Инсталацията на Windows-a и другите програмки. То зависи и и с какъв Windows си, но определено за да чете толкова от диска не му достига оперативна памет. Ако си с Vista и не си си спрял шаренийките този 1 гигабайт дето го имаш си е само за операционната система. Ако имаш и много програмки, които се пускат самички и си стоят стартирани също лапат памет.

В момента цените на компютърните части са много поносими заради курса на долара. Моя съвет е да си вземеш още един гигабайт RAM (тези 160 GB на диска нямат нищо общо). По този начин определено ще намалиш използването на хард диска за времено съхранение. Прегледай инсталираните програмки и особено тези, които се стартират при пускане на компютъра - махни това, което не ползваш често (като пример при пускане на компютъра ICQ-то си тръгва самичко, аз не го ползвам често и затова съм променил настройките му да не се пуска).

Иначе преинсталацията на Windows-a е добра идея, особено ако често инсталираш разни програмки, които после махаш.

Потребителски аватар
MaRtiNsKi
Автомобил: GOLF V
Двигател: TDI

Мнениеот MaRtiNsKi » Пон 17 мар 2008 16:03

Брат въобще не се притеснявай :D Моя откакто съм го купил трака , вие и скърца ама вече 2 години не е мръднал :lol: Даже и лоши сектори няма :shock

П.П Може твоя случай да е по различен :? Така че направи си бекъп и си свиркай ;)

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Пон 17 мар 2008 16:09

Сложи диска да работи с краката нагоре и виж дали ще продължи да дере !

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пон 17 мар 2008 16:10

Аз си купих Хитачи дескстар(или нещо подобно). И стържи здраво от самото начало. Стария ми не се чуваше изобщо, но беше по бавен

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Пон 17 мар 2008 16:28

След като си чул тази звуци, отвори Event Viewer-a и погледни дали има записи около този час с етикет Error и описание ,че има проблем при запис/четене на данни от харда.
Ако има - на команден промпт пишеш
chkdsk c: /f /x - ако диска има повече дялове съответно повтаряш с d:, e: и т.н.
За да провери С:, ще поиска рестарт и ще провери следващия път преди да зареди. Седиш, люпиш семки, чакаш.
Като свърши в ивент вюъра ще има запис с резултата от проверката на диска - гледаш има ли "XXX KB in bad blocks" (то го пише в края на проверката но екрана минава бързо и може и да не видиш точно)
делиш числото на 4 и получаваш приблизително колко лоши "петна" има диска.
При всички случаи число различно от 0 е неприятно, ако е в гаранция компа и се имаш с хората които са го продали може да се пробва да го смениш.
Ако ли не - може да се пробваш с "ъпгрейд" :)

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Пон 17 мар 2008 16:50

Колега според мен ако имаш нещо важно на диска си го запиши на друг носител, може би на твоя не му е останал много живот :bishop

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пон 17 мар 2008 16:54

Според мен диска ти не е дефрагментиран, и/или нещо ти дърпа много РАМ, и Уиндоуса се опитва да компенсира нужната му памет, ползвайки харддиска.
Иначе всички хардове си издават шум, нормално е.

Потребителски аватар
deluX
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот deluX » Пон 17 мар 2008 16:55

Точно този модел е значи... 320 гб... !

аз си мисля.. да използвам този Gohst диск и да вида дали като му олекне ще спре да трака.. :roll:
Изображение

П.П. какво точно трябва да му направя на тоя диск.. :?

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пон 17 мар 2008 19:02

Нищо не можеш да направиш. Аз имах тамън два такива ама от по-старите 60-80GB. Не случайно ги пишат Hitachi DeathStar на много места в нета като се опитвах да ги спася безуспешно. Шумуве глупости... при стартиране започнаха да щракат като луди и след няколоко месеца адиос... :bishop
Просто са с доста калпава механика. За напред само Seagate Barracuda или Western Digital. :wink:

Последна промяна от black` на Пон 17 мар 2008 19:08, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 17 мар 2008 19:07

Взе да ми чегърта диска особенно и странно, не си направих нищо с файловете и точно след седмица ми идваше да си сцепим дрехите
Отказа и край. За два дни от него успях да измъкна около 4 ГБ снимки, но като го оставих на нов комп.
Госта обаче е имидж на операционната система и е много полезен ако се заразиш с нещо. Връща ти уина за нула време. Не се налага преинстал.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”