мислих между това да пусна темата тук или в "графата" дизелови агрегати, но я пускам тук.
Имам едно Поло 1.9 SDI AEY
Гледах му параметрите в Аутодата 3.18 ЦД2 и според него моето Поло (2000г) се предлага с 3 двигателя.
Моят е 47кв/64кс AEY
Другият е 49/68кс (не помня кода)
и третият е AHU 66/90
Търсих информация за големия, защото двигателите са абсолутно еднакви по обем, диаметър цилиндри, работен ход, компресия, тн.
И се чудех как може едно и също нещо да изкара един път 64 коня, друг път 90. Единственото, което ми се струва логично е различно ECU и различна помпа, може би и разпределителен вал, знам ли?
Защо питам?
Значи от самото начало знам, че колата ми няма динамика, не е бърза, има заводско ограничение на скоростта на 160км/ч и т.н.
За града ми е префектна, но искам да увелича малко динамиката й. Още повече почувствах тази НЕдинамичност, следкато й монтирах 15" джанти и 195/50 гума (преди бяха 185/55/14")
Преглеждах вариантите за смяна на колекторите, цялата изпускателна система, смяна на въздушния филтър (проврено и работещо решение е един филтър на crosspiper - www.crosspiper.net, кат. номер: PK207)
Снимка:

Това, което искам в общи линии е да се чувствам по-добре в изпрреварване и на баир и мисля, че с филтъра и спортни кюнци ще успея да спечеля до около 70 коня макс.
Но след като видях този двигател (ако вярваме на програмата, че AHU го има и в SDI вариант) ми се иска да попитам колко съществена е разликата между двата мотора и много ли трудно би било да премина от единият двигател към другия?
Благодаря предварително