ABS - мнения - за и против - доводи

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 04 апр 2008 15:29

dready написа:Аз съм за ,но да ви кажа на мокри павета за нищо не става.

Е защо си мислиш, че без АБС ще спреш? На мокри павета понякога сцеплението е = на това на лед, особено лятото, ако паветата са били прашни преди това.

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Пет 04 апр 2008 15:35

Аз съм със старо поколение АБС (Голф 3) и наблюденията са ми че върши работа само при висока скорост когато ти се наложи да спреш рязко и да трябва да маневрираш. Иначе в града на няколко пъти ми е изправял косата. От друга страна гумите се запазват по-дълго като имаш АБС така че ми е трудно да определя как е по-добре дали със или без него... :roll:

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Пет 04 апр 2008 15:36

Това е мое мнение.Може и да не съм прав ,но преди това съм карал кола без ABS и мисля ,че спираше по добре в такива условия. Пак казвам ,че това си е лично мое мнение, нито съм най-опитния шофьор ,нито съм най големия спец. Според мен неравноста на паветата и мокрото време подвеждат ABS системата.

Потребителски аватар
Stranger
Автомобил: Astra GSi V6
Двигател: X30XE
Контакти:

Мнениеот Stranger » Пет 04 апр 2008 15:40

Момчета, кола с АБС и без АБС спира абсолютно еднакво докато гумите не блокират...АБС-а е система която оказва влияние само при блокирали гуми, ако не са блокирали, все едно нямаш абс.Най ми е забавно че повечето хора си мислят че АБС-а е някаква система която подобрява спирачките ти като цяло...това е ПЪЛНА глупост...АБС-а представлява два датчика на главините на колелата, които освен че отчитат дали колелото се върти или не, понякога служат и за предаване на сигнал скоростомера, вместо жило или датчик на скоростите...та тия два датчика като отчетат че колелото е блокирало и се плъзга по асфалта, се включва една системичка от помпичка и компютърче и най общо казано колелото ти ту блокира ту отблокира, много бързо...по този начин АБС-а предотвратява неконтрулируемото плъзгане на колата като шейна на мокро и на лед.Също прави така че да не поднасе ако колелата блокират в завой.Ако колелата не са блокирали,абс-а не се включва демек,нямате абс и по никакъв начин не влия на това колко добре ви спира колата...Виждате колко е полезен АБС-а но само на мокро и на лед...На сухо, при блокирали колела удължава спирачният път, защото на сухо гумата има хубаво сцепление и спира по добре като е блокирала отколкото като се блокира и отблокира...Разликата на старите и новите абс-и е единствено в броя на блокиранията и отблокиранията за секунда...новите са много по бързи => при плъзгане,новият АБС намалява спирачният ви път още повече...А и при новите датчиците на АБС-а служат не само на АБС-а ами и на тракшъна и на още куп други системи...

ACCELERATOR, на писта се кара предимно при сухо време , което автоматично изключва нуждата от АБС...+тва АБС-а тежи => по добре да си го избушиш и да олекотиш бегачката си...А и на писта се натискат доста по интензивно,разко и силно спирачките => ако имаш АБС, той по често се включва и те прецаква на сухата писта...

лайномета
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот лайномета » Пет 04 апр 2008 15:50

при сняг било доста зле положението с включен АБС.

това не знам къде си го чел,ама явно са били писания на някъв капацитет родом от египет :No

в зимни условия абс-а е незаменим просто

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 04 апр 2008 15:59

Stranger, ABS влияе и на сухо. С почти всяка кола можеш да блокираш гуми под 70км/ч. Неслучайно в автомобилните спортове има ABS, oсвен ако той не е забранен. Допреди няколко години имаше и във Ф1.

Потребителски аватар
Stranger
Контакти:

Мнениеот Stranger » Пет 04 апр 2008 16:12

Да бе, той че работи и на сухо работи, но въпросът е че на сухо вместо да ти скъси спирачният път, той го удължава...аз лично предпочитам на писта да си карам колата без АБС...

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Пет 04 апр 2008 16:41

Аз също съм за АБС-а. Според мен голямо предимство е, че може да маневрираш докато си натепал спирачката, а пък на мокро си е незаменим-няколко пъти ми е спасявал кожата (колата)

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Пет 04 апр 2008 16:51

Според мен трябва да има едно бутонче като при инякой коли и кеф ти АБС кеф ти без АБС. Иначе ако трябва да избирам не бих си го махнал от колата като цяло се чувствам по сигурно с него. Понякога може да ти докара леко смачкани ламарини ама на моменти ми е спасявал животеца...

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Пет 04 апр 2008 17:07

Темата е обсъждана многократно,многократно съм и писал по нея,но все още не мога да разбера как някои хора в града на сух асфалт успяват да включат системата(т.е. да се стигне до завлачване на гумите) :shock .
Честно казано аз тази зима макар че шофирам ежедневно до работата си, нито един път не успях да блокирам колелата,а карам с летни гуми.
П.П.До сега не ми се е случвало,а дано и да не ми се случи никога,но директно бих вкарал в интензивното всеки който ми влезе с пушещи гуми в багажника :evil: ...

Потребителски аватар
Stranger
Контакти:

Мнениеот Stranger » Пет 04 апр 2008 17:21

FELIPE написа:...все още не мога да разбера как някои хора в града на сух асфалт успяват да включат системата(т.е. да се стигне до завлачване на гумите) :shock ...

Ми ела да те повозя и ще видиш как :lol: :lol: Като натепаш педала с пълна мощ, що да не блокират гумите?На тебе някоя жена като ти изведнъж в средна лента (с цел ляв завой ) и почне да се оглежда като пръднал заек в люцерна, не се ли изпускаш на педала? А таман си беше купил нови кристални фарове и двигателя се беше разработил... :lol: :lol:

Потребителски аватар
pkaramitev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pkaramitev » Пет 04 апр 2008 20:09

Има си смисъл от АБС то,и аз съм отарвавал кожата веднъж!Щеше да ме отнесе една луда пощаджиика с пежо :lol:

Потребителски аватар
DimoNN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DimoNN » Пет 04 апр 2008 21:42

dlug написа:Аз също съм за АБС-а. Според мен голямо предимство е, че може да маневрираш докато си натепал спирачката, а пък на мокро си е незаменим-няколко пъти ми е спасявал кожата (колата)

точно това е смисъла на абс-а, а именно че колата може да се управлява, докато ако ти блокират колелетата, автомобила се носи и е неуправляем... извинявам се предварително на автора, ама темата ми се вижда безсмислена, и по-скоро направена за спамче това онова и за тъпи спорове...

Bobby_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobby_ » Пет 04 апр 2008 23:41

Айде и аз да си кажа мнението..... (на това ми беше изпита по ел оборудване на автомобила в даскалото)

За писта АБС е отварат!!!!!!! удължава спирачния път! елиминира фактора "ляв крак" и е отвратителен шок когато усетиш че колата спира ама може и още ама АБСа е решил че това е крайния момент.....
ЗА ПИСТА И СПОРТНО КАРАНЕ НЕ СТАВА СТАНДАРТНИЯ АБС!!!!!!!!!!

За улично каране о ОК особено ако не се засилваш много (в норамлни граници на скоростта)

Аз имам АБС на камиона който е повреден и отчита че едното колело не се движи понякога и ефекта е ужасяващ когато ми се наложи да спра като имам кола 2т зад мен..... мятам се целия на педала и чакам да видя кога ще спре това туловище..... кото не работи АБС ми свети една лампа и камиона спира драстично по-добре особено когато е натоварен!

ЗА мокро и хлъзгаво време АБС е уникално средство за спиране !!!!!
пробвал съм поне 50 коли с АБС и то на най-различно натоварване и ако едната гума е в прах или вода АБСа спира колата равномерно и тя е права а ако го няма .....ЛОШО..... следва едно въртене едно сучене....

системата на работа е: датчик (брои пълно /празно на гривната) информация на комп за АБС => помпа (моторче) за разтоварване на определено колело или повече => спирачна помпа и педал... Ритането на педала идва от разтоварването на сп. апарат(и)

(справих се с 5 на изпита и може да не съм много добър в материята ) :)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 05 апр 2008 19:41

DimoNN написа:
dlug написа:Аз също съм за АБС-а. Според мен голямо предимство е, че може да маневрираш докато си натепал спирачката, а пък на мокро си е незаменим-няколко пъти ми е спасявал кожата (колата)

точно това е смисъла на абс-а, а именно че колата може да се управлява, докато ако ти блокират колелетата, автомобила се носи и е неуправляем... извинявам се предварително на автора, ама темата ми се вижда безсмислена, и по-скоро направена за спамче това онова и за тъпи спорове...

Ами аз просто исках да разбера някои истини, нищо повече, не е направена за спам, идеята е да чуя няколко десетки мнения, нямам за цел да скарвам потребители на форума :wink: Мерси много на bobby_ общо взето неговото мнение ми се стори най-изчерпателно, за което му благодаря...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”