Помогнете! Малък проблем с фаровете!
- evgbg
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Помогнете! Малък проблем с фаровете!
Задравейте колеги! Смених си фаровете от едносекционни на двусекционни. Проблемът е сега че като включа на дълги, едните крушки изгасват а се включват другите. Не светят едновременно. Как се решава този проблем?
Re: Помогнете! Малък проблем с фаровете!
evgbg написа:Задравейте колеги! Смених си фаровете от едносекционни на двусекционни. Проблемът е сега че като включа на дълги, едните крушки изгасват а се включват другите. Не светят едновременно. Как се решава този проблем?
Мисля че трябваше да се сложи мост,виж в търсачката.
- Ясер
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Отваряш капачето на бушоните и гледаш на долния ред от дясно на ляво второто гнездо за реле. Там е ясно, че няма нищо 
Та на второто гнездо мериш с една пробна лампа къде има ток (+) при къси и къде има ток при дълги светлини. Правиш мостче между двете и си готов.
На двусекционните голфофе там има една пластина. Ако имаш някой приятел с такъв голф по-добре направо погледни от неговия.
Обаче има едни недомислици по тия голфове за съжаление.
Налагало ми се е да сменям лостче заради куюъси и дълги, а както всички, които имаме 3-ки знаем как светят дългите. В момент на превключване светят хубаво, но като пуснеш лостчето светлината им малко намалява, нищо че са УЖ на дълги. Аз лично съм си сложил външни релета близо да акумулатора от където подавам ток към фаровете а оригиналната инсталация до фаровете я използвам за управление на релетата, но на който му се занимава да го прави
То тъй де.
Успех и дано си ме разбрал правилно за гнездото при бушониерата.
Та на второто гнездо мериш с една пробна лампа къде има ток (+) при къси и къде има ток при дълги светлини. Правиш мостче между двете и си готов.
На двусекционните голфофе там има една пластина. Ако имаш някой приятел с такъв голф по-добре направо погледни от неговия.
Налагало ми се е да сменям лостче заради куюъси и дълги, а както всички, които имаме 3-ки знаем как светят дългите. В момент на превключване светят хубаво, но като пуснеш лостчето светлината им малко намалява, нищо че са УЖ на дълги. Аз лично съм си сложил външни релета близо да акумулатора от където подавам ток към фаровете а оригиналната инсталация до фаровете я използвам за управление на релетата, но на който му се занимава да го прави
То тъй де.
Последна промяна от Ясер на Пет 04 сеп 2009 8:20, променено общо 1 път.
- evgbg
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ясер написа:Отваряш капачето на бушоните и гледаш на долния ред от дясно на ляво второто гнездо за реле. Там е ясно, че няма нищо
Налагало ми се е да сменям лостче заради куюъси и дълги, а както всички, които имаме 3-ки знаем как светят дългите. В момент на превключване светят хубаво, но като пуснеш лостчето светлината им малко намалява, нищо че са УЖ на дълги. Аз лично съм си сложил вуюъншни релета близо да акумулатора от където подавам ток към фаровете а оригиналната инсталация до фаровете я използвам за управление на релетата, но на който му се занимава да го прави
То тъй де.
Аз намерих такъв кабел, който е с реле и използва управлението на фаровете като се включат дългите взема ток директно от акумулатора. Има ли ефект това за да го сложа или няма смисъл т.е. няма особенна разлика?
- Ясер
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
evgbg написа:Ясер написа:Отваряш капачето на бушоните и гледаш на долния ред от дясно на ляво второто гнездо за реле. Там е ясно, че няма нищо
Налагало ми се е да сменям лостче заради куюъси и дълги, а както всички, които имаме 3-ки знаем как светят дългите. В момент на превключване светят хубаво, но като пуснеш лостчето светлината им малко намалява, нищо че са УЖ на дълги. Аз лично съм си сложил вуюъншни релета близо да акумулатора от където подавам ток към фаровете а оригиналната инсталация до фаровете я използвам за управление на релетата, но на който му се занимава да го прави
То тъй де.
Аз намерих такъв кабел, който е с реле и използва управлението на фаровете като се включат дългите взема ток директно от акумулатора. Има ли ефект това за да го сложа или няма смисъл т.е. няма особенна разлика?
Има особенно голяма разлика ако захранването на самите фарове минава през реле, което примерно е сложено близо до акумуйлатора и от там взима ток и захранва фаровете. Понеже фабрично фаровете взимат ток от бушониерата, та от лостчетата, те пък от ключа за фаровете, последните ПАК от бушониерата , а бушониерата от акумулатора ........и се получава един дълъг път. Колкото през повече букси , свръзки и по-дълги кабели минава даден ток, толкова е по-голям пада на напрежение и тока. А като ги захраниш директно с релето от акумулатора светят почти на 100% от капацитета им
Както бях написал фабричните кабели, които излизат до фаровете ми ( респективно левия фар, защото е близо до акумулатора) ги използвам за управление на 2 релета. Едното за къси а другото за дълги. По този начин няма товар върху лостчето на фаровете или бушониерата и управлявам едно 200 mA бобинки, които са на допълнителните релета
Успех
- GRUEL
- Автомобил: 1995 Golf III GT
- Двигател: AEK
Ясер написа:Обаче има едни недомислици по тия голфове за съжаление.
Налагало ми се е да сменям лостче заради куюъси и дълги, а както всички, които имаме 3-ки знаем как светят дългите. В момент на превключване светят хубаво, но като пуснеш лостчето светлината им малко намалява, нищо че са УЖ на дълги.
Това що си мисля че не е недомислица, ами си е съвсем нарочно. Забелязъл съм го при почти всички коли и това май си се води светкавица или нещо подобно. Не знам каква му е идеята но даже на някои коли е изкарано на отделна позиция на лоста, в смисъл че може да премигваш с фаровете дори като караш на дълги без да гасиш/пускаш дългите....
- Ясер
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
GRUEL написа:Ясер написа:Обаче има едни недомислици по тия голфове за съжаление.
Налагало ми се е да сменям лостче заради куюъси и дълги, а както всички, които имаме 3-ки знаем как светят дългите. В момент на превключване светят хубаво, но като пуснеш лостчето светлината им малко намалява, нищо че са УЖ на дълги.
Това що си мисля че не е недомислица, ами си е съвсем нарочно. Забелязъл съм го при почти всички коли и това май си се води светкавица или нещо подобно. Не знам каква му е идеята но даже на някои коли е изкарано на отделна позиция на лоста, в смисъл че може да премигваш с фаровете дори като караш на дълги без да гасиш/пускаш дългите....
Значи не говоря за светкавицата като такава. То е ясно, че е добре направено като функция, но става дума за силата на светлината. Вечер като си пуснеш късите и през лостчето като превключваш от къси на дълги ( дългите са ти и светкавицата ) та...в момент на превключване дългите светят хубаво и силно, но като пуснеш лостчето и дългите остават да светят - светят по-слабо. Причината е, че в момента на превключване контакта при лостчетата е по-добър, но после е малко влошен. Не знамм дали правилно ме разбираш, но ако си направиш фаровете през релета и то външни ще разбереш разликата. Монтажа на външни релета по никакъв начин НЕ променя функционалността на работа на фаровете а обратно, подобрява работата им, както и улеснява водача
- GRUEL
Разбрах те, но май аз не се изказах много добре... Работата е там че ми е напарвило впечатление, че това което ти обясняваш го има само на коли, които нямат положение светкаица на лоста (Г3, Г2,пасат, Сеат, роувър, корола,пежо 307, 405, тези поне карам ежедневно) и при всички се наблюдава отслабване на дългите при отпускане на лоста, докато при лада нива, опел корса, паджеро си имат и положение светкавица на лостчето и при тях при включване на дългите няма намаляване на светлината при отпускане на лостчето, затова винаги съм си мислел че е нормално при каране на дълги като си дръпнеш лоста леко, без да цъква (без да спираш дългите) те да светват по-силно и че това е светкавицата при тези коли, които нямат такова положение светкавица на лоста. Ама сега ме караш да се замисля дали при всички такива коли които съм карал контактната площ на лоста не е почнала да си заминава...
Дано съм бил малко по-ясен.
Дано съм бил малко по-ясен.
- Ясер
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Значи в момента в който превключваш от къси на дълги контактната площ на пластинките при лостчетата е по-голяма и за това светят по-добре, но като пуснеш лостчето и вече се е превключило на дълги , но лостчето вече е отпуснато площа порез която преминава тока е малко по-малка и за това отслабва
Колкото по-малка прощ има толкова по-малук ток преминава. На някои коли както казваш наистина няма намаляване на светлината.
Нормално е леко да се усилва светлината когато си на дълги и леко дръпнеш лостчето като за светкавица, защото тогава увеличаваш контактната площ на лостчето и преминава по-голям ток.
Сега май се разбрахме взаимно
Нормално е леко да се усилва светлината когато си на дълги и леко дръпнеш лостчето като за светкавица, защото тогава увеличаваш контактната площ на лостчето и преминава по-голям ток.
Сега май се разбрахме взаимно
- GRUEL
Разбрахме се
Иначе никой не е тръгнал да кара на дълги срещу хората, че и да му мига със светкавицата (изключвам някои кретени...). Иначе на мен ми се наложи един път да карам на светкавица от Батак до Доспат. В нива-та нещо изпуши и фаровете умряха, ни къси, ни дълги, добре че светкавицата й е на отделно положение на лоста и явно се захранва по различни кабели от на тези за къси/дълги и си работеше. Извадих им очите на горките хорица ама нямаше начин....
-
bbtboian
- Автомобил:
- Двигател:
ре
мост , един колега продаваше наскоро с фаровете заедно 
- GRUEL
А иначе по темата на колегата....
Виж тук http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=81265&highlight=%E4%E2%F3%F1%E5%EA%F6%E8%EE%ED%ED%E8
Виж тук http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=81265&highlight=%E4%E2%F3%F1%E5%EA%F6%E8%EE%ED%ED%E8
- Милослав
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ами аз все си мисля че трябва да светят само дългите.
Не съм сигурен дали трябва да светят и двете крушки.
На всяко лостче и фарове е така, при превклчване светват за миг и двете - независимо то фара и колко крушки има - и когато превклчиш остава да свети това на което си пуснал - къси или дълги.
Поне това съм забелязал аз.
Не съм сигурен дали трябва да светят и двете крушки.
На всяко лостче и фарове е така, при превклчване светват за миг и двете - независимо то фара и колко крушки има - и когато превклчиш остава да свети това на което си пуснал - къси или дълги.
Поне това съм забелязал аз.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”