Как се изчисляват идеални части от кооперация?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Как се изчисляват идеални части от кооперация?
Здравейте, извинявам се за странния въпрос, но немога да намеря отговор на този проблем. Разговарях с няколко човека, които се заниват със строителство, но получавам различни отговори. Затова си задавам въпроса и тук и се надявам ако някой се е сблъсквал с такъв проблем да помогне. Става дума за изчисляване на идеални части на апартаменти от жилищна кооперация. ( как се изчисляват)
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Взема се коефициент, получен като съотношение на застроената площ на съответния обект в кооперацията към общата реална застроена площ на всички обекти. След това, този коефициент се използва, за да се изчислят идеалните части на съответния обект от всички идеални части на цялата кооперация.
Пример: Реална застроена площ - 1000 кв.м./100 кв.м. - коефициента е 10.
Общи части 200 кв.м./10 - 20 кв.м. са общите части на апартамента от 100 кв.м. По същата логика, апартамент от 50 кв.м. ще има 10 кв.м. общи части и т.н. Но имайте предвид, че официално идеалните части от общите части на сградата не би трябвало да се изчисляват в квадратура, въпреки че точно така се определят продажните цени на новите жилища.
Общи части 200 кв.м./10 - 20 кв.м. са общите части на апартамента от 100 кв.м. По същата логика, апартамент от 50 кв.м. ще има 10 кв.м. общи части и т.н. Но имайте предвид, че официално идеалните части от общите части на сградата не би трябвало да се изчисляват в квадратура, въпреки че точно така се определят продажните цени на новите жилища.
dobrinb написа:Взема се коефициент, получен като съотношение на застроената площ на съответния обект в кооперацията към общата реална застроена площ на всички обекти. След това, този коефициент се използва, за да се изчислят идеалните части на съответния обект от всички идеални части на цялата кооперация.
от личен опит знам, че в много случаи нещата не са толкова линейни и върху процента на общите части често влияят и редица други фактори като изложение, етаж и др - зави си общо взето от строителя. Примерно, често може да се види за два еднакви апартамента с еднаква застроена площ, но с различно изложение да бъдат начислени различен % общи части. Особености има също и при апартаментите на първите етажи и на подпокривните нива.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
Закон за собствеността
Чл. 40. Дяловете на отделните съсобственици в общите части са съразмерни на съотношението между стойностите на отделните помещения, които те притежават, изчислени при учредяването на етажната собственост. По-късни изменения в отделните помещения не се отразяват върху размера на дяловете.
При надстрояване на сграда в етажна собственост собствениците на надстроените етажи или части от етажи придобиват, срещу заплащане, собствеността и върху всички общи части на сградата, включително и върху земята. Дяловете на всички съсобственици в общите части се определят съобразно съотношението между стойностите на отделните помещения по време на завършването на строежа.
Когато собственикът на етаж или част от етаж прехвърли отделна част от своя имот на друго лице, частта на приобретателя и на отчуждителя в общите части на сградата се определя от съотношението между стойностите на прехвърлената и запазената част по време на прехвърлянето. Същото правило се прилага и при делба.
иначе се дават в ценообразуването към всяка сграда
Чл. 40. Дяловете на отделните съсобственици в общите части са съразмерни на съотношението между стойностите на отделните помещения, които те притежават, изчислени при учредяването на етажната собственост. По-късни изменения в отделните помещения не се отразяват върху размера на дяловете.
При надстрояване на сграда в етажна собственост собствениците на надстроените етажи или части от етажи придобиват, срещу заплащане, собствеността и върху всички общи части на сградата, включително и върху земята. Дяловете на всички съсобственици в общите части се определят съобразно съотношението между стойностите на отделните помещения по време на завършването на строежа.
Когато собственикът на етаж или част от етаж прехвърли отделна част от своя имот на друго лице, частта на приобретателя и на отчуждителя в общите части на сградата се определя от съотношението между стойностите на прехвърлената и запазената част по време на прехвърлянето. Същото правило се прилага и при делба.
Pichaga написа:Закон за собствеността
това е само на хартия и повярвай ми е доста далеч от реалността в нашата мила и родна татковина. Life is cleaner on the page

dobrinb написа:Не знам за твоя личен опит, аз като определям общите части на жилищата, които продавам, се придържам към написаното от мен и от Пичагата.
Незнам как ти определяш общите части но знам как ги определят голяма част от строителите в момента - особено последните няколко години импровизацията е пълна и този линеен метод за който споменавате граничи с мистиката и паранормалното. Изхождам от личния си опит с доста строителни фирми, сред които Балканстрой, Ф-Тур, Контракт Сити, Бигла 3, Бокал, Феърплей, Интертайм Континентъл, КБК и так далее..
golfman написа:dobrinb написа:Не знам за твоя личен опит, аз като определям общите части на жилищата, които продавам, се придържам към написаното от мен и от Пичагата.
Незнам как ти определяш общите части но знам как ги определят голяма част от строителите в момента - особено последните няколко години импровизацията е пълна и този линеен метод за който споменавате граничи с мистиката и паранормалното. Изхождам от личния си опит с доста строителни фирми, сред които Балканстрой, Ф-Тур, Контракт Сити, Бигла 3, Бокал, Феърплей, Интертайм Континентъл, КБК и так далее..
незнам за новите, ама и старите кооперации не са изчислявани толкова линейно .. .пример 5 етажна собственост с абсолютно еднакви разпределения по етажите, мазетата, таваните, изложението, с по 1 собственик на етаж ... различно разпределение на общите части. По-нисък етаж има малко по-голяма обща част, разликите са под и около 1кв.м. но ги има в нотариалните актове.
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
И аз правя общите части както е описал Pichaga.Вярно е и това ,че доста от големите фирми се тарикатят на различните апартаменти да са различни/което обаче няма законово основание/-вероятно го правят за да влият върху цената на апартаментите.Само обаче незнам защо ти е да ги знаеш толкова точно - за толкова години бурен пазар на недвижими имоти инвеститорите и агенцийте за имоти не се научиха ,че сградите не са салам да ги продаваш на квадрат - почти еднакви апартаменти се различават най-малко по изложение,етаж и функционалност.Имай предвид ,че добрия процент на общи части е 14-18 процента/не си мисли ,че ако е по-малко от 14 е в твой плюс/.Ако си копуваш апартамент обаче да знаеш ,че процента общи части е най-малката измама.Други два сериозни капани са какво точно е включено в общите части
и дали мебелите дето са ти на разпрадаланието са мащабни/в предишната ми работа са ме карали да "скейлвам" мебелите с 0.8 за да изглеждат стайте достатъчно големи/

Върни се в “ОФФ-Топик - други”