ламбд сонда влияе ли на газ
-
- Автомобил: SEAT IBIAZA 6k2
- Двигател: 1.9 SDI
ламбд сонда влияе ли на газ
значи вапроса ми е ламд сондата влияе ли нешто като карам на газ?
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
ivayloat написа:не значи голфа е 1.8 м.и. абс с ел. изпарител
Това не пречи да имаш Ламбда-контрол, но предполагам, че газаджията щеше да ти го истъкне като огромно предимство и направо услуга от негова страна, ако ти е монтирал такова.
Щом не е споменал, значи вероятно нямаш.
В такъв случай Ламбдата не влияе при каране на газ
- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:

Моят автомобил е с обикновенна газова уредба и умиращата ми ламбда(без подгряване) преди смяната ми правеше въртели. Играеше ми празния ход в посока на падане на обротите, а и понякога двигателя ми гаснеше след като е работил ок 5-6 мин. след запалване. После трябваше да въртя старнера ок 6-7 пъти докато запаля отново.
- Jako_ludiq
- Автомобил:
- Двигател:
- Anbuch
- Полохолик
- Автомобил: VW POLO 6R
- Двигател: CGGB 2010г
- Контакти:
Orlio написа:Как може да се разбере дали на ламбда сондата и е развалено подгряването
Двато от кабелите към сондата са за реотана- хващаш ги и ги мериш-между тях трябва да има съпротивление ,ама то не трябва да е безкрайно. Освен това на диагностика веднага ще ти засекат сондата ,че неработи адекватно (особенно пък ако са студени трабите на изпускателната система)
- Anbuch
- Полохолик
- Автомобил: VW POLO 6R
- Двигател: CGGB 2010г
- Контакти:
patzo_sl написа:да играе роля.аз съм със същия мотор и имам и симулатор(45 лв.) за сондата и реле за прекъсване на + при изгасяне на колата.има ефект.
А-а-а тук въпросът е съвсем друг. Колега, прав си ,че сондата влияе на работата на газ ,но когато нямаш емулация на нея. Защото като караш на газ сондата отчита странни показания за нея и трупа грешки в компа. От тази гледна точка: да, тя влияе на работата на газ ,но най вече на работата на бензин след като има грешка в компа. Но, ако въпросът е дали самите отчитания на количеството на кислорода в отработените газове засичани от сондата влияят на работата на газ на мотора (дозировката в съотношението на газ-въздух),ако нямаш ламда контрол НЕ ВЛИЯЯТ
- Danny boy
- Автомобил:
- Двигател:
Така,един бърз отговор от мене :
Ламбда сондата не влияе пряко,по скоро косвено върху работата на двигателя,най вече при прехвърляне от газ на бензин при осезаемо по-богата или по-обеднена смес реализирана при газовата настройка.
При мене се получава следното:
Ако съм развил много врътките на изпарителя и карам така,винаги при първо палене на бензин колата се мъчи да угасне и първите 1-2мин работи нестабилно докато влезе в час и си оправи ''азбуката''.Според мене ефекта е продиктуван от това,че ламбда сондата е отчела наличието на богата смес и се мъчи да даде на компа сигнали да намали времето за впръскване от дюзата.В резултат за момент в началото на бензин се получава бедна смес и коилата се мъчи да гасне,а не рядко при свръхбогата смес педала на газта въбще не реагира/няма никакъв респонз/.Демек натискам педала до край ,няма ръм няма бръм.
Обратните действия водят до премахване на изброените ефекти,до момента когато се постигне другата крайност.
Ламбда сондата не влияе пряко,по скоро косвено върху работата на двигателя,най вече при прехвърляне от газ на бензин при осезаемо по-богата или по-обеднена смес реализирана при газовата настройка.
При мене се получава следното:
Ако съм развил много врътките на изпарителя и карам така,винаги при първо палене на бензин колата се мъчи да угасне и първите 1-2мин работи нестабилно докато влезе в час и си оправи ''азбуката''.Според мене ефекта е продиктуван от това,че ламбда сондата е отчела наличието на богата смес и се мъчи да даде на компа сигнали да намали времето за впръскване от дюзата.В резултат за момент в началото на бензин се получава бедна смес и коилата се мъчи да гасне,а не рядко при свръхбогата смес педала на газта въбще не реагира/няма никакъв респонз/.Демек натискам педала до край ,няма ръм няма бръм.
Обратните действия водят до премахване на изброените ефекти,до момента когато се постигне другата крайност.
- sa6o_bandita
- Автомобил:
- Двигател:
Re: ламбд сонда влияе ли на газ
не, но се износва по барзо
Върни се в “Автогазови уредби”