Здравейте,
имам един малко отнесен въпрос, но като незнам ще питам:-).
Къде се намира катализаторът? Пасатчето е 1.8Mi с RP Двигател.
Благодаря предварително!

Къде е катализаторът?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Може и да няма.
До юни (ако не се лъжа) 91-ва са се произвеждали и без катализатори.
Моя например е такъв, но не мога да убедя чворовете на пунктовете за ГТП че и през 91-ва са произвеждани такива и все се налага по втория начин да се минава на преглед.
Тези без катализатор имат доста дълга тръба след колектора и резонаторно гърне, което е назад, преди другите две. Т.е. с 3 гърнета са.
При другите катализатора е отпред, горе-долу под пепелника, и няма резонаторно гърне.
Моя например е такъв, но не мога да убедя чворовете на пунктовете за ГТП че и през 91-ва са произвеждани такива и все се налага по втория начин да се минава на преглед.

Тези без катализатор имат доста дълга тръба след колектора и резонаторно гърне, което е назад, преди другите две. Т.е. с 3 гърнета са.
При другите катализатора е отпред, горе-долу под пепелника, и няма резонаторно гърне.
psstv18rp написа:Може и да няма.
Ми то и аз имам три гърнета. Тогава какво, може да няма така ли стана?:-) Интересно ми е те (от ГТП-то)как разбират,
че няма, само по нивото на СО в изгорелите газова ли?
А тия от ГТП често се чудят за какво да се заяждат.
Твоятя каква е CL или GL?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ако там отпред "под пепелника", където има и леко уширение в "тунела" няма нищо освен гола тръба, а назад (някъде към задните седалки май се падаше) има най-обикновено гърне с цилиндрична форма значи нямаш.
С две думи ако имаш катализатор - той е отпред, там където започва пода на купето.
И да, на ГТП лесно могат да видят има ли (работещ) катализатор по състава на газовете. В добрите пунктове има начин да минеш и без катализатор разбира се.
Моята е GL, но както е писал колегата - това е без значение. Важна е годината и месеца на производство, а също и за коя държава е правена колата - в различните държави ЕКОнормите са затягани по различно време, и е имало периоди в които в дадена държава е била все още разрешена продажбата на коли без катализатор а в друга - не. Т.е. има значение и откъде е дошла колата.
С две думи ако имаш катализатор - той е отпред, там където започва пода на купето.
И да, на ГТП лесно могат да видят има ли (работещ) катализатор по състава на газовете. В добрите пунктове има начин да минеш и без катализатор разбира се.

Моята е GL, но както е писал колегата - това е без значение. Важна е годината и месеца на производство, а също и за коя държава е правена колата - в различните държави ЕКОнормите са затягани по различно време, и е имало периоди в които в дадена държава е била все още разрешена продажбата на коли без катализатор а в друга - не. Т.е. има значение и откъде е дошла колата.
Re: Къде е катализаторът?
passi1 написа:Здравейте,
Благодаря предварително!
Има катализатор.Ако не е махнат поради някаква причина.
Намира се под скоростният лост само, че отдолу (под купето).Ще се познае по предпазната решетка монтирана върху него или по-точно под него.Друг е въпроса дали е с издънена питат и да е само комуфлаж. На предното стъкло (горе в дясно) ако не махнат трябва да има стикер с форма на шестограм на който пише G-KAT.
Lisho написа:passi1 написа:Здравейте,
Благодаря предварително!
Има катализатор. Ако не е махнат поради някаква причина.
Намира се под скоростният лост само, че отдолу (под купето).Ще се познае по предпазната решетка монтирана върху него или по-точно под него.Друг е въпроса дали е с издънена питат и да е само комуфлаж. На предното стъкло (горе в дясно) ако не махнат трябва да има стикер с форма на шестограм на който пише G-KAT.
Здрасти, аз имам такава предпазната решетка,
монтирана под първото гърне (май беше там, не съм я гледал отдолу от както си смених маслото) и е надупчена така, сякаш си я правил с бормашина. На стъклото нямам никакъв стикер с форма на шестограм, на който да пише G-KAT, но ми се струва, че стъклото е сменявано. На последното ГТП се опитаха да ми кажат, че катализаторът е работещ. И ми казаха да внимавам, да не ми го откраднат, защото задното гърне е за смяна, а при смяната, било възможно някой да го задигне.
psstv18rp, колата е от Италия.
passi1 написа:...предпазната решетка,монтирана под първото гърне ....и е надупчена така, сякаш си я правил с бормашина. .
Да това е предпазната решетка на катализатора.
passi1 написа:И ми казаха да внимавам, да не ми го откраднат, защото задното гърне е за смяна, а при смяната, било възможно някой да го задигне.
По принцип няма невъзможни неща.Ако ще ти смянят задното гърне не е необходимо да се разкача катализатора (той е първо "гърне" след него има още едно и чак тогава е задното). Всички снадки между гърнета, тръби, катализатор е тип тръба в тръба и се пристяга със скоба с болт - е вярно поръждясват с времето и стават труднички за развиване та се налагат крути мерки (яко напъване до скъсване на болта

Успех
Да значи имам катализатор и вече знам къде е
.
Аз съм решил да сменя само задното гърне, другото е здраво. Ако за "крути мерки" може и да срежеш с флекс болта или скобата и да си сложиш нови, ако няма никакъв друг начин.
Благодаря много!

Lisho написа:... и се пристяга със скоба с болт - е вярно поръждясват с времето и стават труднички за развиване та се налагат крути мерки (яко напъване до скъсване на болта).При положение, че случиш на "МАЙСТОРИ" нищо чудно да свалят цялата изпускателна система и след това да се окажеш с катализатор който не е твоя.
Успех
Аз съм решил да сменя само задното гърне, другото е здраво. Ако за "крути мерки" може и да срежеш с флекс болта или скобата и да си сложиш нови, ако няма никакъв друг начин.
Благодаря много!