Здравейте,колеги!
Имам следния аматьорски въпрос: Имам стар и верен Пасат B3,91г.,дизел, комби, който ми служи много вярно и макар и да имам по-нова кола,не искам да се разделям с него. Забелязвам обаче,че като че ли е станал по-нисък от преди,вече опирам по бордюри и др.подобни, а преди не беше така.Чел съм,че този модел Пасати фабрично са били с 13см или май бяха 15 см.клиренс.Е, колаа ми вече е почти абитуриентка, вече е по-ниска , а и явно япружина, я амортисьори са поизтървали вече.
Въпроса ми е :може ли с пружини от Пасат В4 или В5 да я направя по-висока, като същевременно искам и да й направя гумите и джантите 15ки,конкретно 195/65 или 195/75,за да може да са ми взаимозаменяеми гумите с другата кола, но и същевременно по-големите джанти и гуми да добавят към височината на клиренса?Мерак ми е да е по-висок Пасата и гумите да са по-яки , знам,че е гевезълък, ама за скапаните варненски пътища с трапове и дупки,това е от значение.А и зимата няма да заоравам с прредната,извитата напред броня.
Предварително благодаря на всеки,който прояви търпение и разбиране, и ми даде мнение или съвет.

Може ли Пасат B3,91г, да го направя по-висок и с 15ки гуми?
- zdravko_dimitrov1986
- Автомобил:
- Двигател:
-
- Автомобил:
- Двигател:
zdravko_dimitrov1986 написа:Мисля че за твойта кола стават и 205/50/15 86Т.
Що не вземеш да си смениш амортесьорите, за да не ти е ниска. Сигурно са изпуснали.
Точно 86Т? Да, стават. Но с препоръчания от теб размер колата ще бъде с 5мм по-ниска отколкото със стандрартния размер гуми, който за Б3 е 185/65/14. Мисля, че не това е целта.
А за това, че колата е по-ниска заради изпуснали амортисьори няма да коментирам.
По темата: сложи си НОВИ пружини и колата ще възвърне нормалната си височина!
Благодаря на Здравко,Победителя и на "Мършавия"!
Аз също за себе си съм решил във всички случаи да сменя пружините с нови.Сега разбирам,че явно и амортисьорите трябва може би да сменя.
За гумите-не съм съвсем сигурен,но нали на 14ките главата на колелото и джантата са с четири болта, а на 15ките са с по пет? Как точно става замяната? И по-големите гуми няма ли опасност да опират?
Специално за Winner- какво имаш в предвид,като казваш,че колата ще е по-тромава2 И защо би станала по-тромава?
Аз също за себе си съм решил във всички случаи да сменя пружините с нови.Сега разбирам,че явно и амортисьорите трябва може би да сменя.
За гумите-не съм съвсем сигурен,но нали на 14ките главата на колелото и джантата са с четири болта, а на 15ките са с по пет? Как точно става замяната? И по-големите гуми няма ли опасност да опират?
Специално за Winner- какво имаш в предвид,като казваш,че колата ще е по-тромава2 И защо би станала по-тромава?
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
INOX2 написа:Специално за Winner- какво имаш в предвид,като казваш,че колата ще е по-тромава2 И защо би станала по-тромава?
По тромава - в смисъл ускорява по-бавно, има по малко тяга.
Получава се така защото диаметъра на гумата става по голям от нормалния за тази кола.
Иначе 186/65/14, 195/60/14, 195/55/15, 205/50/15 са все стандартни размери за пасат В3 и В4
-
- Автомобил:
- Двигател:
http://www.gumi.bg/public/calculator/calculator.php
Тук можеш да видиш с колко ще се промени диаметърът на гумата при смяна на размера. Височината на колата се променя с половината на разликата в диаметъра.
Тук можеш да видиш с колко ще се промени диаметърът на гумата при смяна на размера. Височината на колата се променя с половината на разликата в диаметъра.
Завчера видях точно Б3 комби със следния размер 195/60/15 не знам дали има разлика в предницата между комби и седан. На моя седан тия гуми 100% ще ми обърнат калниците, но колегата явно е направил нещо по въпроса че да кара с такива. В твоя случай първо смени амортисьорите виж дали ти стига повдигането на купето и след това мисли за пружини. На 15" не ти препоръчвам да минаваш ако не искаш да даваш за гуми над 100 лв за бройка.