какво ще кажете за кредитите при които лихвата по кредита се формира от фиксирана надбавка + EURIBOR (съкратено Euro Interbank Offered Rate) - средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро. Изчислява се от Европейската банкова федерация в Брюксел, Белгия, която представлява интересите на 3000 кредитни институции в страните-членки на Евросъюза, а също и на Исландия, Норвегия и Швейцария. Обявява се ежедневно в 11.00 централно-европейско време и показва базовата лихва на междубанковият паричен пазар в еврозоната. Въведен е 1999 г. с въвеждането на единната валута в Евросъюза.
имате ли идея долу горе колко може да излезе рефинансирането откъм административни банкови такси (приблизително като цифра) Има ли някой който вече е рефинансирал и доволен ли е от резултата
повишаване на лихвите по жилищните кредити
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- fichtenweg
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AHH
- gugutka
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Zoran написа:Лихвата по кредита ми се образувала от БЛП+фиксирана надбавка
Ето в това се състои основната ВРЪТКА!
БЛП /базов лихвен процент/ е измислица на банката и може да включва Хиляди неща - според договора и дава възможност на банката да ти дигне лихвата когато си поиска и тази ФИКСИРАНА НАДБАВКА се представя от инспекторите за фиксиран процент, което си е чиста заблуда

БЛП няма нищо общо с ОЛП (основен лихвен процент), който се определя от БНБ
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
gugutka написа:Zoran написа:Лихвата по кредита ми се образувала от БЛП+фиксирана надбавка
Ето в това се състои основната ВРЪТКА!
БЛП /базов лихвен процент/ е измислица на банката и може да включва Хиляди неща - според договора и дава възможност на банката да ти дигне лихвата когато си поиска и тази ФИКСИРАНА НАДБАВКА се представя от инспекторите за фиксиран процент, което си е чиста заблуда
БЛП няма нищо общо с ОЛП (основен лихвен процент), който се определя от БНБ
едно мнение горе долу право в целта..
като изключим, че си има определени механизми за изчисляване на БЛП... но и те не те спасяват много много...
рефинансирането на кредит все още не е читаво...
РЕгулациите на БНБ банките отдавна ги окъсиха, с външни дъщерни фирми на които си продават кредитите, за да не са в портфейла на банката. Тези външни фирми не трябва да отговарят на изискванията на БНБ.
+ това БНБ отдавана видяха, че не им минават ограниченията и вдигнаха ръце..
- fichtenweg
- Sara_Bold
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не разбирам какво искаш да му коментираме?
Иначе за ипотечен кредит не мисля, че би ти излезнало много на сметка, освен ако лихвите между двете банка не са с голяма разлика! Както и на предишната страница са писали-ще имаш такса за предсрочното погасяване, което в повечето случаи е процент върху оставащата главница/ако скоро е теглен кредита до този момент си плащал основно лихви и следователно главницата ще ти е почти толкова голяма колкото и когато си тетлил/, нова ипотека/там разходите не са малки/, такси в новата банка и т.н. и т.н.
Така че трябва добре да си направиш сметката към сегашния момент колко си изплатил и дали в новата банка лихвата ти е поне с 1 пункт по-надолу!

Иначе за ипотечен кредит не мисля, че би ти излезнало много на сметка, освен ако лихвите между двете банка не са с голяма разлика! Както и на предишната страница са писали-ще имаш такса за предсрочното погасяване, което в повечето случаи е процент върху оставащата главница/ако скоро е теглен кредита до този момент си плащал основно лихви и следователно главницата ще ти е почти толкова голяма колкото и когато си тетлил/, нова ипотека/там разходите не са малки/, такси в новата банка и т.н. и т.н.
Така че трябва добре да си направиш сметката към сегашния момент колко си изплатил и дали в новата банка лихвата ти е поне с 1 пункт по-надолу!

- edisonov
- Автомобил: VW Golf 8 Variant
- Двигател: 2025
Да обаче дори да ти предложат от друга банка доста по нисък лихвен процент няма никакава гаранция, че след известно време няма да ти увеличат и повече лихвата и в новота банка.
Това съм го виждал да става и някой мои клиенти които се рефинсираха от други банки пак се връщаха при мен след като и там им увеличат лихвата.
Просто в момента банките се надцакват една друга с по-ниски лихви само за да дръпнат някой клиент в повече.
И за в момента най-добрия вариант да плащаш по-малко е да си предоговориш лихвата в сегашната си банка , а не да търсиш друга. Е стига да не са те издразнили прекалено много щото и това го има като вариянт.
Това съм го виждал да става и някой мои клиенти които се рефинсираха от други банки пак се връщаха при мен след като и там им увеличат лихвата.
Просто в момента банките се надцакват една друга с по-ниски лихви само за да дръпнат някой клиент в повече.
И за в момента най-добрия вариант да плащаш по-малко е да си предоговориш лихвата в сегашната си банка , а не да търсиш друга. Е стига да не са те издразнили прекалено много щото и това го има като вариянт.
- fichtenweg
точно така има го като вариант, издразнили са ме достатъчно и повече няма накъде, идеята ми е това което бях написал по рано за формирането на лихвата като ст-ст която не се определя в бг + фикс надбавката.
(искам да поясня отново че тук не става дума нито за БЛП, нито за ЗМР, нито за СБР)
А иначе
@Sara_Bold
повече от 2 процента е разликата, за това какво ще кажеш
(пресметнал съм вече всички такси по прехвърлянето и пак идва в пъти това което се спестява!!!)
(искам да поясня отново че тук не става дума нито за БЛП, нито за ЗМР, нито за СБР)
А иначе
@Sara_Bold
повече от 2 процента е разликата, за това какво ще кажеш
(пресметнал съм вече всички такси по прехвърлянето и пак идва в пъти това което се спестява!!!)
- edisonov
- Автомобил: VW Golf 8 Variant
- Двигател: 2025
Точно СБР(стойност на банковия ресурс) е но той найстина за всяка банка си се определя от нея. И както е написал колегата по горе не се определя в БГ щото така или иначе май почти неостанаха БГ банки и тук правят каквото се нареди от банките майки я от Австрия, я от Гърция или някоя друга държава.
А това , че сега разликата е 2% не означава както и по горе писах, че след 6 месеца няма да стане обратното.
Но това е риск който сам преценяваш дали да поемеш.
А и това , че са те изнервили максимално само е пак основателна причина да смениш банката.
А това , че сега разликата е 2% не означава както и по горе писах, че след 6 месеца няма да стане обратното.
Но това е риск който сам преценяваш дали да поемеш.
А и това , че са те изнервили максимално само е пак основателна причина да смениш банката.
- fichtenweg
в настоящия ми избор на кредит СБР НЕ присъства изобщо, който иска да сключва договор с банка която сама си определя колко и колко често да повиши тази ст-ст (било то клон или централата намираща се където и да е) аз оттук нататък бих избрал единствено лихва формирана от индекс определен от Европейската банкова федерация в Брюксел.
Не забелязвате ли едно позабравено явление - започна да се спряга термина "индексиране на заплатите". Последните години имаше повишение на заплатите, което звучи като повишаване на стандарта. Докато индексиране ще рече - да догоним инфлацията. През 90-те беше ежедневен израз. Остава да си спомним и дву/три-цифрените лихви.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
P\/G написа:Не забелязвате ли едно позабравено явление - започна да се спряга термина "индексиране на заплатите". Последните години имаше повишение на заплатите, което звучи като повишаване на стандарта. Докато индексиране ще рече - да догоним инфлацията. През 90-те беше ежедневен израз. Остава да си спомним и дву/три-цифрените лихви.
при инфлация от близо 14% за 2007
прогнозна инфлация от 10% за 2008
няма как да имаш лихва по кредит или ГПР по точно от порядъка на 7-8%
нито депозити с лихва 4-5% както са сега
ще има стагнация, рецесия, гърч
ще има вдигане на цените на кредити
ще има фалирари хора
ще има изнесени на публична продан апартаменти
ще има Андрешковщина
ще има още много неща, ама влизаме в политиката и не е мястото тука
- fichtenweg