повишаване на лихвите по жилищните кредити
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- fichtenweg
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AHH
- edisonov
- Автомобил: VW Golf 8 Variant
- Двигател: 2025
От чужбина сигурно лихвите ще са по малко. Но има доста неща които може да са пречка. Първо дали ще можеш като бачкаш в БГ да получиш извън БГ кредит. Те и без това не ни обичат много там. После таксите са им в пъти по големи от нашите. И не на последно място всяка вноска ще трябва да се прави със валутен превод а за него таксата нее 1,20 лв ами от 17 евро нагоре. И поради тези причини мисля , че кредит от чужбина нее много удачен вариянт, стига да не става дума за големи цифри от порядъка на 1млн. евро. Тогава принцино си заслужава.
- fichtenweg
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
impresa написа:znainainai написа:Аз имам кредит в ОББ със преференциална лихва 8.75% до сега вноската ми беше 120.70 сега е 122.50![]()
Вече 5та година работя със ОББ и нямам оплаквания. Имам познати със кредити в други банки всички се оплакват.
И аз работя с ОББ от доста време и съм много доволен. Много от другите банки спестяват доста от информацията (или я правят достатъчно незабележима (дребния шрифт в договора))
Ъъъъ само да контрирам - поръчах си онлайн дебитна карта Виза Електрон към ОББ (мразя тая банка, ама от сегашната работа работели с нея, та няма начин). Първия път загубили поръчката, та поръчах втори. Като ходих да я взема ми казаха, че имало такса 22 лв/година. Като се върнах НИКЪДЕ не видях подобно нещо. Рових НАВСЯКЪДЕ, подобно нещо НЕ открих

Лошото е че май натам клонят нещата ...само мажат с някакъв фиктивен икономически растеж и заложен бюджетен излишък....само ако на една банка и се случи нещо......знаете за систематичния рискPichaga написа:ще има стагнация, рецесия, гърч
ще има вдигане на цените на кредити
ще има фалирари хора
ще има изнесени на публична продан апартаменти
ще има Андрешковщина
ще има още много неща, ама влизаме в политиката и не е мястото тука
- fichtenweg
някъде към 26-тото мнение темата взе да се изкривява в неизвестна и неориентирана посока...затова си позволявам да я побутна обратно в релсите
...като че ли можех да поставя въпроса и по друг начин ... ама знае ли пък човек тогава накъде щеше да тръгне
...та на въпроса. Когато коментирахме рефинансиране на жилищен кредит на определен етап не отчетохме още няколко фактора, а именно:
1. Размерът на рефинансиращия кредит е по-малък тъй като една част от първоначалния кредит вече е погасена към дадения момент. Отделно новият кредит е с чувствително по-нисък процент лихва, което сумарно води и до по-малка лихва като цяло.
2. От своя страна пък самият рефинансиращ кредит се разделя на две суми по условията на банката отпускаща кредита. 1/10 са във форма на безлихвен потребителски кредит и лихвата се пада по този начин само на останалите 90%. Така сумарната лихва по новия кредит става още по-малка.
3. Както е известно регулярните такси за управление на кредита се формират от остатъчният размер на главницата. Така същата такса за рефинансиращият кредит ще се образува вече върху 20% по-малко от първоначалния кредит и оттук логично ще е по-малка.
4. Рефинансиращият кредит е с по-ясни условия в частта си на образуване на лихвения процент и променливата част от лихвата не се определя от самата банка. В същото време не е налице клауза за възможност за промяна на таксите за управление на новия кредит
5. Рефинансиращият кредит ще бъде за по-малко време, което от своя страна дава на банката като цяло по-малко време да реагира с неизгодни за кредитоискателя промени.
6. Евентуално завишение на лихвения процент на новия кредит ще засегне единствено 90% от общото, защото останалата сума както казахме по горе се взема безлихвено.
7. За предоговаряне на първоначалния кредит с 1% надолу трябва да прежалите сума която се равнява на половината от наказателната сума за предсрочно погасяване. Максимално допустимото редуциране на лихвения процент което банката позволява в конкретния случай е 1%. Предвидливо обаче тя вече е вдигнала лихвата с повече от 2% за да остане аванс пак срещу процент от главницата вие да си откупите заветното намаление.
Такова банково поведение ми се струва меко казано мошеническо и изнудваческо.
...сега рефинансирането все още ли ви изглежда толкова неефикасно?!
когато изложих тези доводи на служителката от банката към която ни е текущия кредит, тя просто се отказа да ме убеждава по-какъвто и да е начин че предсрочното погасяване няма да ми е изгодно. Вие бихте ли повярвали ако ви кажат че последното увеличение на лихвата е наистина последно

...та на въпроса. Когато коментирахме рефинансиране на жилищен кредит на определен етап не отчетохме още няколко фактора, а именно:
1. Размерът на рефинансиращия кредит е по-малък тъй като една част от първоначалния кредит вече е погасена към дадения момент. Отделно новият кредит е с чувствително по-нисък процент лихва, което сумарно води и до по-малка лихва като цяло.
2. От своя страна пък самият рефинансиращ кредит се разделя на две суми по условията на банката отпускаща кредита. 1/10 са във форма на безлихвен потребителски кредит и лихвата се пада по този начин само на останалите 90%. Така сумарната лихва по новия кредит става още по-малка.
3. Както е известно регулярните такси за управление на кредита се формират от остатъчният размер на главницата. Така същата такса за рефинансиращият кредит ще се образува вече върху 20% по-малко от първоначалния кредит и оттук логично ще е по-малка.
4. Рефинансиращият кредит е с по-ясни условия в частта си на образуване на лихвения процент и променливата част от лихвата не се определя от самата банка. В същото време не е налице клауза за възможност за промяна на таксите за управление на новия кредит
5. Рефинансиращият кредит ще бъде за по-малко време, което от своя страна дава на банката като цяло по-малко време да реагира с неизгодни за кредитоискателя промени.
6. Евентуално завишение на лихвения процент на новия кредит ще засегне единствено 90% от общото, защото останалата сума както казахме по горе се взема безлихвено.
7. За предоговаряне на първоначалния кредит с 1% надолу трябва да прежалите сума която се равнява на половината от наказателната сума за предсрочно погасяване. Максимално допустимото редуциране на лихвения процент което банката позволява в конкретния случай е 1%. Предвидливо обаче тя вече е вдигнала лихвата с повече от 2% за да остане аванс пак срещу процент от главницата вие да си откупите заветното намаление.
Такова банково поведение ми се струва меко казано мошеническо и изнудваческо.
...сега рефинансирането все още ли ви изглежда толкова неефикасно?!
когато изложих тези доводи на служителката от банката към която ни е текущия кредит, тя просто се отказа да ме убеждава по-какъвто и да е начин че предсрочното погасяване няма да ми е изгодно. Вие бихте ли повярвали ако ви кажат че последното увеличение на лихвата е наистина последно

- dude
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
колега, а да те питам, ако реша да рефинансирам вътрешно, ще трябва ли да им представям всичките тези документи, които ми искаха в началото
става въпрос за ипотечен кредит
остават ми още 18 години от него
щото като си помисля, че ще трябва данъчна оценка, удостоверения за тежести, удостоверение мое и на жена ми като съкредитоискател за задължения към държавата и т.н.................., бележки за доходи и кво ли не ощееееееее
ще ми се *** мамата и не си струва занимавката
става въпрос за ипотечен кредит
остават ми още 18 години от него
щото като си помисля, че ще трябва данъчна оценка, удостоверения за тежести, удостоверение мое и на жена ми като съкредитоискател за задължения към държавата и т.н.................., бележки за доходи и кво ли не ощееееееее
ще ми се *** мамата и не си струва занимавката
- fichtenweg
много зависи от банката...ние например имахме възможност първоначално да вземем кредита от същата банка която дава кредит на строителната фирма от която е жилището, оказа се че тази банка нямаше да ни иска никакви документи с изключение на тези доказващи доходите. Излезе така че условията на кредита (лихви такси за управление и т.н.) не ни се сториха изгодни, поради което и не ги предпочетохме.
Отсега мога да ти кажа че данъчна оценка няма да ти трябва, оценката се прави от хора на банката (става дума само за пазарна оценка с цел отпускания кредит да не надвишава цената на имота). За удостоверение за тежести не съм сигурен ще се опитам да разбера.
Така че пак ще кажа много зависи от самата банка. Все пак си мисля че при рефинансиране не се изискват абсолютно същия набор документи, все си мисля че може и да се мине с по-малко. Иначе документите трябва да се представят за срок от 3 месеца след предоставянето на кредита така че време има достатъчно. Аз лично не бих се отказвал заради едни документи (през колко други неща съм минавал та едни документи ли ще ме откажат
)
...освен това след като сравних за пореден път условията по договорите на старата и новата банка открих още неща които не ми харесват по стария договор, които не присъстват в новия.
Отсега мога да ти кажа че данъчна оценка няма да ти трябва, оценката се прави от хора на банката (става дума само за пазарна оценка с цел отпускания кредит да не надвишава цената на имота). За удостоверение за тежести не съм сигурен ще се опитам да разбера.
Така че пак ще кажа много зависи от самата банка. Все пак си мисля че при рефинансиране не се изискват абсолютно същия набор документи, все си мисля че може и да се мине с по-малко. Иначе документите трябва да се представят за срок от 3 месеца след предоставянето на кредита така че време има достатъчно. Аз лично не бих се отказвал заради едни документи (през колко други неща съм минавал та едни документи ли ще ме откажат

...освен това след като сравних за пореден път условията по договорите на старата и новата банка открих още неща които не ми харесват по стария договор, които не присъстват в новия.
- lyubobg
- Автомобил:
- Двигател:
още малко общи приказки
http://banks.dir.bg/2008/04/29/news2944858.html
http://banks.dir.bg/2008/04/29/news2944858.html
- fichtenweg
"докато при жилищните кредити кредити има ръст (с 0.19 пр.п. до 8.83%)"
хммм... този ръст трябва да е бая осреднен. При нас ръстът е 10х горния при положение, че далеч не е стигнал тази стойност 8.83%, но пък издвадката изглежда доста показателна за друго - май няма друга банка която толкова много и толкова често да е завишила лихвите по кредитите като райфайзен, или .....?
хммм... този ръст трябва да е бая осреднен. При нас ръстът е 10х горния при положение, че далеч не е стигнал тази стойност 8.83%, но пък издвадката изглежда доста показателна за друго - май няма друга банка която толкова много и толкова често да е завишила лихвите по кредитите като райфайзен, или .....?
Върни се в “ОФФ-Топик - други”