Реших да обособя темата за пастите и ваксите , тъй като смятам това ще е полезно за козметиката на всяка кола , която е толкова важна колкото и двигателя на колата , все пак ако не радва окото ..... не е густо
ТАКА
Първо , съществуват два вида пасти , едните са абразивни , а другите са вакси .
После , кога коя паста използваме:
1. имаме надраскана боя (около дръжките на вратите и т.н.) , някаква мръсотия от да речем асфалт , или нещо което не се разтваря с вода , просто искаме да отстраним наи повърхностния слой на боята за да си стане пак лъскава като нова.
Има различни номера , както и различни видове абразивни пасти.
Най разпространени са кварцовите пасти , като съществуват и пасти с друг вид абразивни частици , като силиций например или разни силикати.
Различните номера, определят различната големина на абразивните частички, като колкото по голям е номера , толкова по ситни са частичките , и съответната паста се използва за по финни драскотини , като крайната цел всички я знаем .....
Друго за абразивните пасти което е много важно, има абразивни пасти , както за бои металици и алкидни , така има пасти и за бронз , сребро , алуминий и т.н. , като пастите се различават не по абразивните частички , а по химикалите които се използват като пълнеж .
Абразивните пасти отнемат слой от боята и по този начин я освежават!
Така , долу горе поизчерпах абразивните пасти , няма да засягам марки и т.н. , не мисля че е коректно.
Относно ваксите , ваксите са предимно на основата на петролни продукти , основно газ (нафта) , различни парафини , като най скъпите вакси съдържат пчелен восък .
Така , ваксите (костенурка или каквато си щете , почти са идентични)
се нанасят и се оставят да изсъхнат хубаво , след което със ВЪЛНЕН парцал це излъсква боята .
Какъв е ефекта и как се получава ???
Когато намажете боята , и изсъхне препарата, и се излъска , остава парафина и восъка по боята , което действа като сепаратор , между боята , водата , и мръсотията , водата се стича и мръсотията се измива лесно . С вакса , може да си минавате колите ако искате и всеки ден , аз мойта я минавам веднаж седмично , няма лошо , ама абразивните използвайте само за драскотините !!!!!

полиращи пасти и вакси , малко инфо
- freestyler911
- Автомобил: VW polo
- Двигател: AEX 1996
- freestyler911
- sundy
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Свинска мас звучи добре... даже ще си спестиш търкането с парцалче - просто спри близо до някоя глутница да ти я излъскат
Сериозно, темата ще ми е полезна ако се събере всичката информация - каня се скоро да свърша тая работа сама (даже да прецакам нещо няма да ме е яд, че вече е поожулена колицата тук-там
) Просто първия и последен път, когато я оставих да я пастират резултата беше меко казано незадоволителен, така че съм решила да пробвам на ръка... някой ден като не ме мързи. Ще ми се да знам каква точно паста да купя, има ли значение цвета на боята (моята е червена и май си остана доста боя на машината предния път) и как да постигна най-добър резултат с възможно най-малко усилия. Знам, че има инфо из форума но няма да е зле да се посъбере на едно място (повтарям, аз съм мързелив човек освен това съм руса и не разбирам много от търсене
)

Сериозно, темата ще ми е полезна ако се събере всичката информация - каня се скоро да свърша тая работа сама (даже да прецакам нещо няма да ме е яд, че вече е поожулена колицата тук-там

- sastezatelya
- Автомобил:
- Двигател:
- freestyler911
сега относно марките , за полиращи пасти (абразивни) аз съм с две раце за 3М , това е марката, цената на кутия паста , без значение от номера е около 50-60 лева , която пък паста стига за полиране на поне 10 автомобила !!!
Но ако искате евтина паста (3М е всякаква , но не и евтина) , може да си купите ауто макс , тя е в тубичка и е една средно едра такава , точно идеална за махане на леките драскотини около дружките на вратите , а и други с подобна дълбочина.
А относно полиращите пасти които не са абразивни , или просто са си вакси , аз лично много харесвам turtle wax, 3М също не е лоша, ма фра също е добра , има и мотип някаква немска е , но не съм ползвал .
Течни вакси досега не съм ползвал , ефекта на такава , вакса нанесена върху стъкло , и след това излъскано е 100 пъти по хубав отколкото всякакви препарати тип рейн стоп .
дерзайте ....
Но ако искате евтина паста (3М е всякаква , но не и евтина) , може да си купите ауто макс , тя е в тубичка и е една средно едра такава , точно идеална за махане на леките драскотини около дружките на вратите , а и други с подобна дълбочина.
А относно полиращите пасти които не са абразивни , или просто са си вакси , аз лично много харесвам turtle wax, 3М също не е лоша, ма фра също е добра , има и мотип някаква немска е , но не съм ползвал .
Течни вакси досега не съм ползвал , ефекта на такава , вакса нанесена върху стъкло , и след това излъскано е 100 пъти по хубав отколкото всякакви препарати тип рейн стоп .
дерзайте ....
- pacoboy
- Автомобил: passat b7 4motion
- Двигател: CFGB
- Контакти:
Мен един комшия ми даде това, каза че било за премахване/заличаване на драскотини и за гланц.
Някой виждал ли е този препарат, че той ми каза че го вкарвал от щатите.
За сега само веднъж съм го ползвал и то само на тавана и предния капак, слага се директно върху боята и с парцал само се разнася, след това се остава 10-на минути и става едно бяло такова, след това с мек и сух парцал само се изчиства.Наистина блесна колата, по парцала остана и от цвета на колата и там където е минато е гладко като стъкло,а как лъщи мани мани, повече от 1мин да я гледаш и ослепяваш
много готино става, но ако вие имате повече инфо за препарата ще се радвам да го чуя/видя.
Отпред както се вижда пише Silicone Glaze това ми се струва,че е на италиански, но знам ли
Отзад пише Pentru masini, Ambarcatiuni, Locuinta
Някой ако разбира езика ще напиша цялото да го преведе
Някой виждал ли е този препарат, че той ми каза че го вкарвал от щатите.
За сега само веднъж съм го ползвал и то само на тавана и предния капак, слага се директно върху боята и с парцал само се разнася, след това се остава 10-на минути и става едно бяло такова, след това с мек и сух парцал само се изчиства.Наистина блесна колата, по парцала остана и от цвета на колата и там където е минато е гладко като стъкло,а как лъщи мани мани, повече от 1мин да я гледаш и ослепяваш

Отпред както се вижда пише Silicone Glaze това ми се струва,че е на италиански, но знам ли

Отзад пише Pentru masini, Ambarcatiuni, Locuinta
Някой ако разбира езика ще напиша цялото да го преведе

Не знам, ама разни продукти на Amway (примерно паста за зъби) по едно време се продаваха на принципа на който сега жените си купуват козметика от Oriflame и Avon. Някой си докарва парички отгоре като тормози всичките си познати и приятели и им пробутва разни подобни неща. Ако ще се внася от щатите може да се прочете доста по техните форуми какво според тях е най-доброто.
- freestyler911
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”