Brezel написа:Petyoffy написа:Незнам от къде си правите изводи, но аз вече около 9 месеца карам без турбото и ефекта от преправянето ме устройва. Определено не е като с него, но липсата му се усеща главно в по-стръмните и дълги участъци ( е и когато искаш да изпревариш някой, но за това има по-ниски предавки).
Ето поредната причина да не се копува кола от БГ.
Братле изводите си правиме от факта че турбомоторите са с по ниска степен на сгъстяване. Твоя мисля че ше е към 22:1.
При 1.6 ТД дизеловите мотори на VAG има няколко положениа.
При едни турбината се ползва с цел екологичносст а при други с цел по висока мощност.
Приемрно 1.6Д е 54 коня по каталог (имах такъв) а до 91ва година си се прави 1.6 ТД 60 коня . 6 Кончета разлика но знаителна разлика в екологията. В същото време едно от първите 1.6 ТД (пимерно 84та 85тагодина са с 71 коня , а мисля че се срещаха и 75 коня. При тях вече разликата в мощността с атмосферни дизел е голяма.
И за капак гледам че си с SB мотор който е 80 коня. Той се произвежда по същото време в което и 1.6 ТД 60 коня

При него повишението на мощността е много чуствително.
Още нещо да с едобави. При мотори където турбината се ползва за знаително повишение на мощността (всички съвременни мотори) на всеки работен такт във средни и високи обороти се впръсква повече гориво (в сравнение с атмосферния му еквивалент) Ако го няма турбото което да доставя достатъчно въздух , се получава много богата смес и не само че ше пуши ами ще грее много сериозно. Ако все пак му намалиш горивото чрез реглаж на помпата тогава тотално му убиваш мощността.
Имах 1Z с пребана турбина и определено беше по злед от 1.9Д или 1.9 СДИ.
най добре питай колегата 1Y той тия неща ги знае май щото слагаше турбина и кулер.
Поздрави
Нищо лично към тебе пич,но за пореден път се убеждавам,че не познаваш основни закони на термодинамиката и не знам как точно си си спечелил доверие в този форум,но лично аз не бих се доверил на човек да ми прави чип,който твърди най-открито че турбото се слагало с цел ЕКОЛОГИЯ!!!

.Честно не знам да се смея ли или да плача,но другото ти по-сериозно твърдение,че турбодизелите работели с по-ниска степен на сгъстяване ме навежда на мисълта за абсолютната ти некомпетентност относно ДВГ.Виж сега на дизеловия двигател никога не би му пречела високата степен на сгъстяване независимо от това има ли турбина или не и това е обосновано от факта че той всмуква и сгъстява единствено ВЪЗДУХ и няма проблем с детонационно горене,пак поради факта,че при дизелите има качествено променяне на параметрите на горивната смес т.е поради липса на дроселова клапа,количеството въздух е постоянна величина,която зависи пък от формата на всмукателния колектор,неговата дължина и диаметър,диаметъра на всмукателния клапан,ъгъла на неговата фаска,фазите на газоразпределение(ход на клапана) най-вече и още куп други неща,които се обзалагам че изобщо не си чувал,но мисля е време да вземеш един учебник по ДВГ и да попрочетеш малко би ти било от голяма полза повярвай не само за теб а и за другите на които предлагаш своя продукт.Най-малкото това би ти помогнало на правиш чиповете си по-добри...незнам. И за да не бъда голословен бих ти казал,че само БЕНЗИНОВИТЕ двигатели имат проблем след поставяне на турбина и намаляването на степента на сгъстяване там е абслолютно задължително,защото поради количественото си образуване на смес (готова горивна смес, а непосредствено след затварянето на всукателния клапан и размесване с много малка част изгорели газове останали от предходния цикъл,което количество пък пряко зависи от степента на сгъстяване,диаметъра на изпускателния клапан,съпротивлението на изпускателната система,фиността на обработка на изпускателните портове на цилиндровата глава,катализатор и още куп важни фактори за които пак се обзалагам......

Специално пък точно за Голф 2 който даваш за пример разрови се в интернет и виж,че няма изпълнение на мотора с 1588см (76,5мм диаметър и 86,4мм ход на буталото) който да е турбодизел и да е 60к.с. Има 60 к.с в последните си изпълнения,но е чист дизел и пак се обзалагам,че изобщо не предполагаш откъде са дошли тези 6 кончета артък при положение,че изобщо не си си направил труда да сравниш по параметри двата мотора. Да допълня само че при вдигане на степента на сгъстяване при дизела над 20:1 рязко нарастват механичните загуби на ДВГ,докато неговата термична ефективност нараства в по-малка степен и затова инженерите се ориентираха около степен около 18:1 при дизелите с ДИРЕКТНО ВПРЪСКВАНЕ ...подчертавам ДИРЕКТНО,защото при по-старичките дизели с индиректно впръскване, използвуващи горивна камера на Хари Рикардо и особено с по-малки размери (разбирай по-малък ходов обем) и естествено много по-голяма охладителна повърхност за да го запалиш първоначално такъв мотор ти е необходимо степен 25:1,защото ако е по-малка просто при -20градуса температура на въздуха,ако ще и две подгревни свещи да имаш на цилиндър просто никога няма да достигнеш точката на самовъзпламеняване на нафтата(там искам наистина да прочетеш и в друг пост или на лично съобщение да ми кажеш,щото след около 10-те ти лични съобщения уж другите нищо да не разбират,аз лично за себе си пак ти казвам разбрах много неща за теб.Кажи само при колко градуса дават да се самовъзпламенява нафтата,но искам точни цифри и факти,с които винаги работи математиката,а не пак вяли твърдения и градски легенди от твоя страна за заблуда на врага).