как ABS-а ми спаси живота!!!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
tskostov
Автомобил: Seat Ibiza MK III 2002
Двигател: 1.4 16V
Контакти:

как ABS-а ми спаси живота!!!

Мнениеот tskostov » Нед 04 май 2008 10:19

снощи към 23:30 на околовръстното посока люлин, след светофара на горнобански, към следващия светофар (и двата следващи мигаха) , там на правата отсечка..... та значи карам си аз вечерта, почти сам на пътя- с 80/90 км/ч (вярно, че и аз бях превишил малко), в дясната лента (там нали са 2 ленти в посока) и както си карам, един малоумник ме изпреварва от дясно, но без никакви признаци, че ще сменя посоката на движение, съответно и аз не намалям скоростта!!! в последния момент, на по-малко от 5 метра пред мен, тоя идиот дава ляв мигач и едновременно с това се изнася пред мен (пак повтарям- на по-малко от 5 метра)..... незнам какво ми помогна в този момент изобщо да успея да реагирам, но натиснах спирачката рязко, при което абс-а се задейства ,колата успя да намали малко и в последния момент ,пак незнам как изобщо успях (може би рефлекс) да чукна волана в дясно и го избегнах оня буквално на косъм!!! ако не беше абс-а, щях да изгубя контрол с тази скорост, и със сигурност, ако не бях загинал, щях да съм в доста тежко състояние!!! като успях да спра, пуснах аварийките и стоях десетина минутки, докато спра да треперя......благодаря на господ и на тоя дет е измислил АБС-а - НА ИСТИНА СПАСЯВА ЖИВОТИ!!!!! а с такива идиоти на пътя, като този дето ме засече така грубо, трябва адски много да се внимава!!!!! не пожелавам на никого да изпитва такъв страх!!!

Последна промяна от tskostov на Нед 04 май 2008 10:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Нед 04 май 2008 10:23

Дам !!! Много полезен е АБС-а !!! Вчера как ме засякоха и като се хлъзнах на мокрото се постреснах !!!

Потребителски аватар
xP_NiRee
Автомобил:
Двигател:

Re: как ABS-а ми спаси живота!!!

Мнениеот xP_NiRee » Нед 04 май 2008 10:26

tskostov написа:снощи към 23:30 на околовръстното посока люлин, след светофара на горнобански, към следващия светофар (и двата следващи мигаха) , там на правата отсечка..... та значи карам си аз вечерта, почти сам на пътя- с 80/90 км/ч (вярно, че и аз бях превишил малко), в дясната лента (там нали са 2 ленти в посока) и както си карам, един малоумник ме изпреварва от дясно, но без никакви признаци, че ще сменя посоката на движение, съответно и аз не намалям скоростта!!! в последния момент, на по-малко от 5 метра пред мен, тоя идиот дава ляв мигач и едновременно с това се изнася пред мен (пак повтарям- на по-малко от 5 метра)..... незнам какво ми помогна в този момент изобщо да успея да реагирам, но натиснах спирачката рязко, при което абс-а се задейства ,колата успя да намали малко и в последния момент ,пак незнам как изобщо успях (може би рефлекс) да чукна волана в дясно и го избегнах оня буквално на косъм!!! ако не беше абс-а, щях да изгубя контрол с тази скорост, и със сигурност, ако не бях загинал, щях да съм в доста тежко състояние!!! като успях да спра, пуснах аварийките и стоях десетина минутки, докато спра да треперя......благодаря на господ и на тоя дет е измислил АБС-а - НА ИСТИНА СПАСЯВА ЖИВОТИ!!!!! а с такива идиоти на пътя, като този дето ме засече така грубо, трябва адски много да се внимава!!!!! не пожелавам на никого да изпитва такъв страх!!!

Не мисля че с 80-90 си щял да се претрепиш или пък да си в тежко състояние ;) нищо нямаше да ти има. АБС-а колкото е добре толкова и зле

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Нед 04 май 2008 10:28

Зависи от ситуацията :arrow:

Добре, че все пак си си отървал :D

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Нед 04 май 2008 10:30

xP_NiRee написа:
tskostov написа:снощи към 23:30 на околовръстното посока люлин, след светофара на горнобански, към следващия светофар (и двата следващи мигаха) , там на правата отсечка..... та значи карам си аз вечерта, почти сам на пътя- с 80/90 км/ч (вярно, че и аз бях превишил малко), в дясната лента (там нали са 2 ленти в посока) и както си карам, един малоумник ме изпреварва от дясно, но без никакви признаци, че ще сменя посоката на движение, съответно и аз не намалям скоростта!!! в последния момент, на по-малко от 5 метра пред мен, тоя идиот дава ляв мигач и едновременно с това се изнася пред мен (пак повтарям- на по-малко от 5 метра)..... незнам какво ми помогна в този момент изобщо да успея да реагирам, но натиснах спирачката рязко, при което абс-а се задейства ,колата успя да намали малко и в последния момент ,пак незнам как изобщо успях (може би рефлекс) да чукна волана в дясно и го избегнах оня буквално на косъм!!! ако не беше абс-а, щях да изгубя контрол с тази скорост, и със сигурност, ако не бях загинал, щях да съм в доста тежко състояние!!! като успях да спра, пуснах аварийките и стоях десетина минутки, докато спра да треперя......благодаря на господ и на тоя дет е измислил АБС-а - НА ИСТИНА СПАСЯВА ЖИВОТИ!!!!! а с такива идиоти на пътя, като този дето ме засече така грубо, трябва адски много да се внимава!!!!! не пожелавам на никого да изпитва такъв страх!!!

Не мисля че с 80-90 си щял да се претрепиш или пък да си в тежко състояние ;) нищо нямаше да ти има. АБС-а колкото е добре толкова и зле

Човече хора с 40 се пребиват !!! Ти за 80-90 ми говориш !!!

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Нед 04 май 2008 10:33

Ай стига ревахте - не сте натискали вие газта... всеки сам преценява с каква скорост да се движи и до колко тя е съобразена с околната обстановка!

Потребителски аватар
Мартин
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Мартин » Нед 04 май 2008 11:09

Добре, че всичко се е разминало! Никой не знае какво е щяло да стане иначе...

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Нед 04 май 2008 11:14

Супер, че не е станала беля.Трябва да се пазиш от всеки, че знаеш ли го кво му е в главата :(
А колега как с 80-90 няма да се смажеш бре ?!?!? С 30-40 си правиш еба*и щетите пък с 80-90 не ми се мисли

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Нед 04 май 2008 12:27

И аз бях изпаднал в една подобна ситуация с едно бяло алуди преди време.. Не те е спасил абс-а а реакцията ти да завиеш вдясно. Добре, че не е имало движение, че там в дясната лента принципно летят камиони и автобуси (в моя случай беше автобус икарус...). След оня случай се движих с 20-40 в аварийната на цариградско :lol: Беше голяма "тръпка"...
Важното е, че всичко се е разминало и сега ще си имаш 1 на ум да преценяваш идиотските помисли на всеки на пътя и да караш по-разумно...

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Нед 04 май 2008 12:34

xP_NiRee написа:Не мисля че с 80-90 си щял да се претрепиш или пък да си в тежко състояние ;) нищо нямаше да ти има. АБС-а колкото е добре толкова и зле

Най-голямата глупост която бях чел някога :idea: С кочините които караме удар с такава скорост , в много голям процент от случаите , би бил фатален както за съжаление сме свидетели почти всеки ден по родните пътища.

Иначе колега радвай се че си се разминал само с уплаха :wink:

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Нед 04 май 2008 12:36

-

Последна промяна от jims на Пон 16 юни 2025 12:33, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
batsasho1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batsasho1 » Нед 04 май 2008 12:39

В крайна сметка не разбрах какво правиш в лявата лента като имаш свободна дясна???

kircheto

Мнениеот kircheto » Нед 04 май 2008 12:48

Видя ли колата аз живея на близо може да проследиме рацера!

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Нед 04 май 2008 12:58

jims написа:Колега радвам се че си се отървал само с уплаха, но имам един два въпроса, че нещо не мога да разбера аз...
Нали казваш, че си се движил с 80-90 и оня те изпреварва отдясно следователно трябва да е карал по-бързо от теб. Сега тука не ми е ясно как след като кара по-бързо и влиза в твоята лента ти се качваш отгоре му? Единственото за което се сещам по начина по който го разказа е да е скочил на спирачката.
Питам защото много пъти съм бързал и съм бил на мястото на въпросния шофьор пред теб и понякога на много по-малко от 5 метра съм правил тия неща обаче влизам в лентата и заминавам напред.

Нищо лично просто ми стана интересно, защото съм попадал в много подобни ситуации и знам как е :?

аз доколкото разбрах оня го изпреварвал от дясно, после решил да завива наляво пред нашия човек.. ма може и да бъркам де

Потребителски аватар
jivkojj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jivkojj » Нед 04 май 2008 13:00

И мен ме е спасявал АБС-а.
Става дума на магистрала в Германия на нова година - 2 ленти (неизвестно защо нямаше точно там аварийна) и съответно 2 колони плътно с коли. В лявата се движим с около 140-150, а дясната по-малко но пак поне 120-130.
Както си карам явно някой отпред се е престроил внезапно от дясно в ляво и съответно всички спират яко. Аз тъкмо се бях засилил да изпреваря едно БМВ и да се прибера в дясно и гледам тоя отпред как почва да се приближава с голяма скорост и аха да го трясна отззад. Скачам на спирачките, колата почна цялата да се тресе, а аз имах чувството че мога да видя предния ми номер. Както и да е овладях ситуацията и поглеждам в огледалото и гледам черно Волво от онея - комби-кофчег ме приближава. Както си спирам, отбивам в дясно и добре че тоя с БМВ-то ми направи място. Поглеждам след това през лявото стъкло и гледам кофчега изравнен с мене и издължената физиономия на шофера.
Браво на АБС-а, Браво на Dunlop Winter Sport 3D. А тея Волво не знам, ама май спирачките не са им много читави.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”