мале ABSa е големо нещо ама да работи как требва (да е в изправност)
Мойа простотия пък беше кат един приятел си взе BMW e36 318 IS 140 коня. И от Хановер се прибираме към Берлин и на Магистралата съм твърдорешен д аму покажа че дизела не се предава (TDI-Power) и на аутобана карам зад него в няй лявата лента на около 6-7 метра зад него при скорост около 200 км в час. Извенъж една КАКА със СМАРТ караща с около 120 решава да се престрои без да се оглежда. С 200 км натискам пълна спирачка и колата изобщо не изгуби контрол . Без АБС още щяхме да се търкаляме.
за справка само да кажа че в DE на повечето магистрали няма ограничение на скоростта....тоест небяхме в нарушение с тазискорост но въпреки това ако не беше ABSa........

как ABS-а ми спаси живота!!!
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
jivkojj написа:И мен ме е спасявал АБС-а.
Става дума на магистрала в Германия на нова година - 2 ленти (неизвестно защо нямаше точно там аварийна) и съответно 2 колони плътно с коли. В лявата се движим с около 140-150, а дясната по-малко но пак поне 120-130.
Както си карам явно някой отпред се е престроил внезапно от дясно в ляво и съответно всички спират яко. Аз тъкмо се бях засилил да изпреваря едно БМВ и да се прибера в дясно и гледам тоя отпред как почва да се приближава с голяма скорост и аха да го трясна отззад. Скачам на спирачките, колата почна цялата да се тресе, а аз имах чувството че мога да видя предния ми номер. Както и да е овладях ситуацията и поглеждам в огледалото и гледам черно Волво от онея - комби-кофчег ме приближава. Както си спирам, отбивам в дясно и добре че тоя с БМВ-то ми направи място. Поглеждам след това през лявото стъкло и гледам кофчега изравнен с мене и издължената физиономия на шофера.
Браво на АБС-а, Браво на Dunlop Winter Sport 3D. А тея Волво не знам, ама май спирачките не са им много читави.
Евала.. аз сигурно щях да се панирам и да ме джаснат отзад.
Волво освен за катафалки май за друго не стават

- Ivailo
- Контакти:
stoqn_g60 написа:защо приказваш глупости колегаisralien написа:Евала.. аз сигурно щях да се панирам и да ме джаснат отзад.
Волво освен за катафалки май за друго не стават![]()
ина4е радвам се 4е на колегата му няма нищо
Щото не ме кефят волво-тата

Относно абс-а.. Като намалява усилието на спирачката когато усети, че гумите се носят, не му ли увеличава кпд-то? Все едно намаляваш на по-ниска предавка? Или бъркам нещо? Ако е така направо си намалява спирачния път...
- stoqn_g60
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: ADA
ISRalien написа:stoqn_g60 написа:защо приказваш глупости колегаisralien написа:Евала.. аз сигурно щях да се панирам и да ме джаснат отзад.
Волво освен за катафалки май за друго не стават![]()
ина4е радвам се 4е на колегата му няма нищо
Щото не ме кефят волво-тата![]()
Не можеш да приемеш горното мнение на сериозно, нали?
Относно абс-а.. Като намалява усилието на спирачката когато усети, че гумите се носят, не му ли увеличава кпд-то? Все едно намаляваш на по-ниска предавка? Или бъркам нещо? Ако е така направо си намалява спирачния път...

- Ivailo
- Контакти:
http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-lock_braking_system
Абе що един като чуе едно и тръби с такава увереност, все едно той е измислил системата?
Абе що един като чуе едно и тръби с такава увереност, все едно той е измислил системата?
Most commonly, braking distances are shortened (again, by allowing the driver to press the brake fully without skidding or loss of control). Disadvantages of the system include increased braking distances under rather rare circumstances...
- golfer
- The Мaster of PERNIK TUNING performancе
- Автомобил: Gandalf the Grey
- Двигател: 368kw LPG
- Контакти:
Re: как ABS-а ми спаси живота!!!
tskostov написа:)карам си аз....... в дясната лента (там нали са 2 ленти в посока) и както си карам, един малоумник ме изпреварва от дясно, ....
нещо не мога да разбера

караш в дясната лента и те изпреварва от дясно!
- ZLaTa_KiFLa
- Автомобил:
- Двигател:
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”