КАТ: Започват масови проверки за предпазни колани !!!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

КАТ: Започват масови проверки за предпазни колани !!!

Мнениеот CellNet ™ » Пон 12 дек 2005 17:11

КАТ: Започват масови проверки за предпазни колани

Глобата за водача е 40 лв. и отнемане на 10 точки от контролния талон, санкции има и за пътниците на задната седалка
12.12.2005
Строги проверки за предпазни колани очакват шофьорите по Нова година. Кампанията "Да поставим предпазните колани!", която официално стартира днес, ще продължи до 10 март.

Целият униформен полицейски състав ще следи за това дали се ползват колани, а глоби ще бъдат налагани и в случаи, когато возещите се на задната седалка пътуват необазопасени, съобщиха от КАТ. Засега санкцията за тях ще е 10 лв., а за водачите наказанието е четири пъти по-сурово.

Освен глобата от 40 лв., която ще се налага на водача и пътника до него, на шофьорите, които не са поставили предпазния колан, ще бъдат отнемани и по 10 точки от контролния талон.

Паралелно с проверките в рамките на кампанията, органите на КАТ ще бъдат изключително стриктни и относно спазването на максимално допустимата скорост, както и в случаите на шофиране в нетрезво състояние.

Общият брой на катастрофите от началото на годината е над 7 000, а 910 са загиналите при пътнотранспортни произшествия в същия период. Нарушенията на закона за движението по пътищата и на правилника към него са 900 000, сочат данни на КАТ.

В 30% от случаите хората, пострадали при катастрофи, не са ползвали предпазни колани.

Мнозина шофьори у все още са на мнение, че да караш с предпазен колан е твърде неудобно. Немалко от тях лансират различни "доводи", за да подкрепят поведението си.

Ето какво сочи обаче изследване на американски експерти:

"Аргумент" 1: Не ми е нужен колан, карам бавно и не пътувам далече.

Факт: 80% от катастрофите стават при скорост, по-ниска от 60 км/ч.

75% от инцидентите, които завършват със смърт, се случват на разстояние до 40 км от дома на шофьора.

"Аргумент" 2: Не карам с колан - ще ми се намачкат дрехите.

Факт: Предпазните колани определено могат да ви намачкат дрехите. Това обаче е твърде ниска цена, която плащате за сигурността си. Освен това дрехите ви така или иначе ще се намачкат и от самото седене в автомобила.

"Аргумент" 3: Ако стане катастрофа, мога да се хвана за волана/дръжката.

Факт: Силата на удар при скорост от 15 км/ч е съпоставима с тази, която има 70-килограмова торба цимент, хвърлена от няколко метра височина, т.е. дори и да успеете, при това в рамките на няколко милисекунди, да се хванете наистина здраво, най-вероятно е да си счупите ръката.

Ако разчитате в подобен случай да хванете по-силно детето, което държите в ръцете си, докато пътувате - това е равносилно на шанса ви да хванете летящ
куршум.

"Аргумент" 4: Не си слагам колана - много време ми отнема цялата процедура.

Факт: "Цялата процедура" трае 2 сек. Това е времето, което разделя смъртта от живота.

"Аргумент" 5: Аз съм добър шофьор, няма да допусна катастрофа.

Факт: Опитността зад волана може да ви помогне да избегнете нещастни случаи на пътя. Но дори и да се страхотен шофьор, някой не толкова добър, колкото вас, може да ви удари.

"Аргумент" 6: Не ми трябва колан - автомобилът ми има въздушна възглавница.

Факт: Чудесно! Въздушните възглавници увеличават с 40% шансовете ви да се измъкнете невредим след катастрофа. Те обаче трябва да се използват заедно с, а не вместо предпазните колани - в противен случай защитата срещу страничен удар е повече от незадоволителна.

Така, че внимавайте колеги :wink:

Последна промяна от CellNet ™ на Пон 12 дек 2005 17:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пон 12 дек 2005 17:16

доколкото си спомням, според закона, трябва задължително да се кара с колан или с каска 8)

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Пон 12 дек 2005 17:25

Господа, тъкмо бях решил да си слагам колана от 31 Февруари следващата година, но лукавият телекомуникационен мецанат ме разколеба с гореизброените доводи за неизползване

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пон 12 дек 2005 17:29

абе аз направо се чудя закъде сме, ако Целия Нет сутрин не нахлупи очилата и не прегледа мрежата за полезни информации оносно пешеходците, презервативите и т.н. :deal
mhihi :ble: xa xa xa

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Пон 12 дек 2005 17:29

В закона не пишеше ли, че може и да не го използвам ако ми пречи? Последно време (според жената) си отглеждам собствен AIRBAG и все повече ме дразни омразната каишка :evil:

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Пон 12 дек 2005 17:29

Varbona написа:доколкото си спомням, според закона, трябва задължително да се кара с колан или с каска 8)

Изображение
mhihi

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: КАТ: Започват масови проверки за предпазни колани !!!

Мнениеот Sunny » Пон 12 дек 2005 17:35

CellNet ™ написа:Паралелно с проверките в рамките на кампанията, органите на КАТ ще бъдат изключително стриктни и относно спазването на максимално допустимата скорост, както и в случаите на шофиране в нетрезво състояние.

Nii, ти внимавай че като гледам и за стограмки ще проверяват :ble:

Потребителски аватар
Jerom
Автомобил: Golf II
Двигател: RF
Контакти:

Мнениеот Jerom » Пон 12 дек 2005 19:04

Без колан не ми е удобно в колата :roll: съвсем сериозно :) толкова съм свикнал с него че ми е много удобно даже :)въпреки че като се блъснах с другия голф колана ми въобще не ме е хванал...удържал съм се на волана (поне нямах синки като баща ми от колан...)

Потребителски аватар
Jerom
Контакти:

Мнениеот Jerom » Пон 12 дек 2005 19:17

Даскала написа:Ллелее ,абе ти си бърз като Нинджа бре :shock: eyecrazy
A :?: :roll:

Потребителски аватар
CX
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CX » Пон 12 дек 2005 20:40

Sunny написа:В закона не пишеше ли, че може и да не го използвам ако ми пречи? ...

То ако беше така всеки, който иска да кара без колан ще казва, че му пречи. :wink: Сериозно, има ли нещо такова? :shock:

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Пон 12 дек 2005 20:41

Няма такива филми, щеш не щеш си слагаш колана и си караш :wink:

Потребителски аватар
Jerom
Контакти:

Мнениеот Jerom » Пон 12 дек 2005 21:02

ама тва е тъпо баси...да те задължават...то и цигарите са вредни ама колко хора пушат...така де сам си решаваш дали ще караш горе-долу защитен(с колана) или квото ще да става

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 12 дек 2005 21:18

абе не е точно така. Държавата няма сметка да се претрепеш, защото после няма кой да плаща твоите данъци, отделно че е потрошила сума пари по даскали, за да те образова на аванта. Да не говори, недайси Боже, да останеш инвалид - не само че няма да плащаш данаци, а и пенсия ще трябва да ти плащат цял живот :)

Потребителски аватар
Jerom
Контакти:

Мнениеот Jerom » Пон 12 дек 2005 22:12

musura написа:абе не е точно така. Държавата няма сметка да се претрепеш, защото после няма кой да плаща твоите данъци, отделно че е потрошила сума пари по даскали, за да те образова на аванта. Да не говори, недайси Боже, да останеш инвалид - не само че няма да плащаш данаци, а и пенсия ще трябва да ти плащат цял живот :)
опа верно,че го има и тоя момент... :roll:

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Пон 12 дек 2005 22:17

Евала, за пръв път някоя разпоредба, която да ми хареса :D Аз ако не сложа колан не мога да се отпусна и да карам, не се чувствам комфортно без колан, може би защото знам какво става като се блъснеш и нямаш сложен такъв :wink: А по въпроса за това, че ни задължавали да си слагаме колани и не било правилно.....по американските филми ми е правило впечатление как като влезеш в колата колана си е пред теб изпънат, като дадеш на контакт края му, ойто е на релса над шофьорската врата, се плъзва назад и те загръща.Сигурно е направено за оня процент от хора, който се оправдават, че нямат време за слагане на колани, така печелят цели 2 секунди :!: Имаше една приказка, "една секунда невнимание и после цял живот мъртъв", в тоя случай пестиш 2 секунди, но пък губиш цял живот време, дали си струва :wink:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”