LPG или метан? малко въпроси.
- DIABLO 666
- Автомобил: daewoo racer - citroen xsara
- Двигател:
-
- Автомобил:
- Двигател:
Лично мнение - бъдещето е в метана.
Аргументирам:
пропан-бутана е страничен продукт от производството на бензин.
Метана (природен газ) - идва от Русия директно.
Запасите от метан са значителни, метан ще има и след изчерпването на нефта. Дори само затова ще е по-евтин.
В момента цените на бензина и метана са на практика на цените в Западна Европа, газта малко падна.
Както знаете основен дял в цените на горивата имат акцизите - догодина се очаква 100% изравняване с нивата в ЕС (да ни е честито! Милен Велчев да го духа педала с педал - въпреки че ЕС ни предлагаха гратисен период с достигане на нивата от ЕС чак 2012-2014, той реши да е от 2009, при това "за да няма шок", стъпково нарастване ... демек 2 години се дига акциза без да има такова искане, а държавата лапа)
Та, доколкото съм в час се очаква бензина да отида на 2.80-3лв, газта на 1.20-1.40, дизела 3лв, метана към 1.40-1.50.
поне в Италия преди 3 месеца мой приятел ми каза че цените са такива.
Аргументирам:
пропан-бутана е страничен продукт от производството на бензин.
Метана (природен газ) - идва от Русия директно.
Запасите от метан са значителни, метан ще има и след изчерпването на нефта. Дори само затова ще е по-евтин.
В момента цените на бензина и метана са на практика на цените в Западна Европа, газта малко падна.
Както знаете основен дял в цените на горивата имат акцизите - догодина се очаква 100% изравняване с нивата в ЕС (да ни е честито! Милен Велчев да го духа педала с педал - въпреки че ЕС ни предлагаха гратисен период с достигане на нивата от ЕС чак 2012-2014, той реши да е от 2009, при това "за да няма шок", стъпково нарастване ... демек 2 години се дига акциза без да има такова искане, а държавата лапа)
Та, доколкото съм в час се очаква бензина да отида на 2.80-3лв, газта на 1.20-1.40, дизела 3лв, метана към 1.40-1.50.
поне в Италия преди 3 месеца мой приятел ми каза че цените са такива.
- golf rlZZZ
- Автомобил:
- Двигател:
колега,аз съм на метан,но ти препоръчвам да си сложиш газ! мойте аргументи са два:
1.на този етап метан станциите са малко,както в България,така и в нашите съседки,а бутилките не стигат за изминаването на много км,следователно ще трябва да караш и на бензин а така се губи смисъла
2.метана спъва колата усезаемо-личен опит
1.на този етап метан станциите са малко,както в България,така и в нашите съседки,а бутилките не стигат за изминаването на много км,следователно ще трябва да караш и на бензин а така се губи смисъла
2.метана спъва колата усезаемо-личен опит
- DIABLO 666
- Двигател:
мерси за мненията,колата от сутринта е в сервиза и почти е готова смисал основните неща са накачени по нея,газов инжекцион сложих на ловато за 1350 лв. смятам че газта си е най близко до бензина,вярно на метан е малко по евтино ама пък за сметка на това колата по неварви а и товари окачването.а колега що се отнася до цените мога да ти кажа че метана ще скочи до 1,67 лв до 2 месеца и се изравнява по пари с газта така че аз затова взех решение за газ-говорих и с познати таксиджии и те ми дадоха савет да сложа газ-повечето от тях се замислят пак да мятат газовите уредби и да махат метана.
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
DIABLO 666 написа:мерси за мненията,колата от сутринта е в сервиза и почти е готова смисал основните неща са накачени по нея,газов инжекцион сложих на ловато за 1350 лв. смятам че газта си е най близко до бензина,вярно на метан е малко по евтино ама пък за сметка на това колата по неварви а и товари окачването.а колега що се отнася до цените мога да ти кажа че метана ще скочи до 1,67 лв до 2 месеца и се изравнява по пари с газта така че аз затова взех решение за газ-говорих и с познати таксиджии и те ми дадоха савет да сложа газ-повечето от тях се замислят пак да мятат газовите уредби и да махат метана.
Не слушай таскиджиите , те са много знайковци, аз минавам с 5 лева 100 км с пасата ... айде направи ми такъв разход на газ или да не дава Господ на Бензин
Това е истината, нямам загуба на мощност, отвил съм врътката доста и това е, слагай метан и не се чуди ...
- DIABLO 666
- Двигател:
колеги вече голфа е с газов инжекцион ловато,момчетата доста кадърно са си свършили работата и да си кажа чесно съм очарован,днес минах 50 километра и разлика между газ и бензин не отклих е има са малко донастройки но като олегнат всички детайлище се провери и донастрой.даже ми копираха настройките щото станаха идеални за да могат по тях да настройват друг двигател като моя ако има някакви проблеми.мога да ги препоръчам ако някой иска да ходи да ги пита какво що.
- valio kita
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
колега...ЧЕСТИТО...пожелавам ти много безавариини километри.И междудругото точно теб чаках да видя какво 6те се получи.Уредбата ти е монтирана от ВАСКОГАЗ(по адреса познах) знам го каде е,ходил съм там.Та ако можеш штракни неколко снимчици да видим как е направен монтажа...пък живот и здраве аз съм наред.
- bugster
- Автомобил:
- Двигател:
DIABLO 666 написа:колеги вече голфа е с газов инжекцион ловато,момчетата доста кадърно са си свършили работата и да си кажа чесно съм очарован,днес минах 50 километра и разлика между газ и бензин не отклих е има са малко донастройки но като олегнат всички детайлище се провери и донастрой.даже ми копираха настройките щото станаха идеални за да могат по тях да настройват друг двигател като моя ако има някакви проблеми.мога да ги препоръчам ако някой иска да ходи да ги пита какво що.
Колега дай координати на тези момчета, че аз от моя газаджия не съм доволен изобщо. Голям пишман майстор.
След донастройка на газовия инжекцион ми дава 15/100 градско, като се има в предвид че карам в часове в които няма задръствания. На бинзин ми е между 10-15/100 според зависи, но на газ по-малко от 15/100 не пада. Освен това над 5000 обората колата ми на газ е като куц кон.
Извънградско пък под 12/100 не пада, имайки в предвид че около 9/100 ми е разхода на бензин.
Видях какво ми е ЕКУ-то на газовия инжекцион, свалил съм софтуера, само остава да намеря читави газаджии. Давайте препоръки колеги!
В понеделник съм се насочил към Аргус газ да ходя .... чувал съм че са доста къдърни там ......
п.с. - пропуснах да кажа че газаджията който ми слага уредбата е ЕМО ГАЗ сервиз .... НЕ ХОДЕТЕ ТАМ !!!!
Последна промяна от bugster на Пет 09 май 2008 16:52, променено общо 2 пъти.
- webdude
- Автомобил: Ford Mondeo MK3
- Двигател:
DIABLO 666 написа:колеги вече голфа е с газов инжекцион ловато,момчетата доста кадърно са си свършили работата и да си кажа чесно съм очарован,днес минах 50 километра и разлика между газ и бензин не отклих е има са малко донастройки но като олегнат всички детайлище се провери и донастрой.даже ми копираха настройките щото станаха идеални за да могат по тях да настройват друг двигател като моя ако има някакви проблеми.мога да ги препоръчам ако някой иска да ходи да ги пита какво що.
Колко парички ти стъпи ?
Върни се в “Автогазови уредби”