КАТ: Започват масови проверки за предпазни колани !!!
- NovobranecGT
- Автомобил:
- Двигател:
Един друг пример, возиш хора в колата, отзад и от пред, само ти си с колан.Караш с 80 и набиваш рязко спирачки, ти знаеш какво ще стане и с помощтта на отделни мускулни групи тялото ти преодолява инерционната сила, но тези отзад се блъскат в седалките, а този отпред в таблото или в джама(ако е малко по рязко спирането).При катастрофа, този отпред директо хвърчи през предното стъкло, тези отзад се блъскат в седалките или ги прескачат и идват при теб(по-рядко).Ако колата се обърне и почне да се търкаля през покрив, тези които са без колани обикновено извърчат с висока скорост през някое странично стъкло и се удрят някъде, я в дърво, я в нещо друго.При колите хечбек има голяма вероятност тези които стоят отзад да изпаднат през задното стъкло.
Всичко както винаги е прекалено относително и зависи от обстоятелствата, но в общи линии нещата стоят така
Всичко както винаги е прекалено относително и зависи от обстоятелствата, но в общи линии нещата стоят така

- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм си чупил предно стъкло с главата на девойката до мен - аз карам, а тя небрежно полуобърната към мен нещо ми говори и не следи пътя ... полсе комоцио.
Иначе детенце задължително си пътува в столчето, закопчано с колани като на рали автомобил
даже така се е дресирало вече, че един ден бързах и и викам, айде тате, без коланче, че сме наблизо - и като ревна за колана, малиии 
Иначе детенце задължително си пътува в столчето, закопчано с колани като на рали автомобил

- NovobranecGT
- Автомобил:
- Двигател:
- NovobranecGT
- Автомобил:
- Двигател:
- dready
- Автомобил:
- Двигател:
Доста мнения прочетох и останах с впечатлението ,че доста хора не си слагат колана само защотот е задължително.На мен пък ми е все тая дали полицаите са с или без колани.Аз твърдо съм за коланите ,но не всеки път го слагам защото още нямам такъв навик.Не забравяйте ,че колана ще ви спаси вас ,и няма да впечатлите никой ако не го слагате.
-
- Фотограф на VWClubFest
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- DragoGT
- 1/8 перничанин
- Автомобил:
- Двигател:
didoriginal написа:Имам обаче 1 въпросче относно глобите - ако тези, които возя отзад са БЕЗ колан.. какво става? Само тях ли ги глобяват или и мен?
тия драскачите са идиоти
в закона не пише нищо за задната седалка така че не се притеснявай
иначе бравос за колана
и аз винаги с колан!
Чл. 102. (1) Водачите на автомобили, комплектувани с обезопасителни
колани, са длъжни да ги използват.
(2) Могат да не ползват обезопасителни колани:
1. бременните жени;
2. лица, чието физическо състояние не позволява употребата на колан;
3. (отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.);
4. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) водачите на таксиметрови автомобили, когато
са на работа и превозват пътници;
5. инструкторите - при управление на автомобила с учебна цел.
- Miki
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Преди години братовчед ми катастрофира тежко. Завърта се и се удря странично в железния парапет на едно махленско мостче. Удара е точно в средата на шофьорската врата. Колата беше придобила Г-образна форма, а шофьорската седалка беше станала като затворена книга. Добре, че брат'чеда е бил без колан и удара го изхвърля на дясната седалка, иначе щеше стане като ваденка /колата беше смачкана до скоростния лост/!
Е оттогава мразя коланите.
Е оттогава мразя коланите.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”