Някой да се занимава с цветя? Цикаси?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
black`
Автомобил:
Двигател:

Някой да се занимава с цветя? Цикаси?

Мнениеот black` » Вто 20 май 2008 19:56

Интересува ме някой дали се занимава професионално с тия цикаси защото сега присаждах един и му отчупих една издънка колкото орех... Та въпроса е как да си я гледам за да си стане палмичка? :) Другото което също ме вълнува особено е дали е задължително да дезинфекцирам издънката с пепел преди да я бодна щото не го направих... :shock :roll: :oops:

Потребителски аватар
Avalanche
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Avalanche » Вто 20 май 2008 20:54

значи за палмата немога да ти кажа как да я отгледаш, но пепелта се използва при силно киселинна почва за неутрализация (ако почвата има високо PH)=> ако си си купил почва от магазина за цветя или си я изровил от пред блока, няма нужда да слагаш пепел
това е което мога да ти кажа :) надявам се да съм помогнал :)
П.П. на кое казваш издънка ? :roll:
П.П. махни го от чашата и го сложи в купичка от кисело мляко и задължително направи дупки за да се отича водата, защото без дупки има много голям риск тази издънка да изгние и да не излезе нищо, също така е желателно да стой на проветриво място (тераса,прозорец) не см отглеждал такова растение, но това важи за почти всички

Последна промяна от Avalanche на Вто 20 май 2008 21:06, променено общо 1 път.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 20 май 2008 21:01

То не е точно палма. Ами е като храст малко. Няма стъбло. А издънката е като тая голямата грудка само, че по-малка и расте от страни на голямата...
http://www.rhapisgardens.com/sagos/sagopups.htm
Изображение
Четох че с тях ставало най-лесно засаждането. :lol: Сега след 3-4 месеца ще видим. :shock Кофти само, че го сложих в чаша. Дано не загние нещо. Ама няма и да го поливам повече въобще. :shock :lol:

ПП Колега то няма корени а кофичка от мляко ще му е дооста голямо. Досега четох за засаждането от тия линкове и пише че съда трябва да е не много по-голям от издънката както е на картинката. Също вече като е полят изцедих водата колкото мога и няма да го поливам поне 1 месец. По нататък с капки направо. Даже вече мисля да го пъхна с лъжица в една още по-малка чашка за ракия... Ако не в кутия от клечки за уши прозрачна с дупки отдолу тамън ако се хване да видя кога да го извадя в нещо по-голямо. :lol: Дано стане нещо, че тая издънка стана голяма за засаждане след 7-8 години откакто голямото е при мене. Какъвто съм градинар всичко друго умря освен тия палмовите и кактусовите. :lol:

Потребителски аватар
Avalanche
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Avalanche » Сря 21 май 2008 0:57

значи не е задължително да има корени за да изгние :) последните ми две растения загинаха от гниене на стеблото заради прекалено влажна почва :) това няма стебло но може да започне да загнива отдолу където е в почвата :) а по добрия вариант е в кутия от клечки за уши с дупки :wink:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Сря 21 май 2008 13:01

Преместих го в тая кутиика с дупки отдолу, сега остава да чакам няколко години години, за да видим какво ще се получи. :) Мерси :wink:

Потребителски аватар
batko_miro
Автомобил: VW Golf
Двигател: CHGA 2010

Re: Някой да се занимава с цветя? Цикаси?

Мнениеот batko_miro » Вто 05 окт 2010 21:25

Да не отварям друга тема, ще пиша в тази. От известно време наблюдавам в стаята ми малки мушици, като винарки. По 1-2 избивам вечер, не са много. Отначало мислех че съм забравил накъде някое шише или са от мен... Но преди няколко дни, докато наливах вода на палмата, забелязах около стъблото няколко такива "винарки", пак казвам не съм сигурен дали са винарки. Палмата мисля че е драцена или дрецена, не знам как се пише. Та въпроса ми е, ако има по-запознати цветари, някой дали знае как да се отърва от тях, с нещо да напръскам палмата, да наторя почвата?

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Re: Някой да се занимава с цветя? Цикаси?

Мнениеот Aneto » Вто 05 окт 2010 23:22

Отиваш в някой по-голям цветарски магазин, където освен рязан цвят подават и саксии.
Питаш
Ще ти дадат, те знаят най-добре..... :да:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”