Проблем с инсталацията - ще се запаля някъде :(

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Нед 25 май 2008 21:32

Колеги помагайте с някакви идеи нещо какво да проверявам(уж разбирам от жичкажииство, въпреки че и на мен нищо не ми идва на ум от какво може да е) или пък кажете направо къде да водя колата някой да я погледне!? Та да се върна на проблема - аз по принцип съм непушач, но ми се наложи да използвам запалката за първи път и като я нагря взе да излиза пушак от дупктие за парното!? За мен това не е нормално, но не го отразих много. Но днес ми направи друга беля - бях пуснал дълги + музика(имам усилвател и туба) и по едно време усетих че нещо пред мене се задимява, и точно някъде зад волана от към копчето за аварииките взе да дими и сякъш към краката ми имаше малко дим. Спрях, изключих всички консуматори и изгасих колата - дима спря, след известно време запалих и се прибрах повече не се появи проблема, но мен ме е страх да я карам тази кола така, не ми се рискува.

Потребителски аватар
MitkoKK
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Дим

Мнениеот MitkoKK » Нед 25 май 2008 21:46

Първи въпрос - от къде си захранваш тубата? Пуснал ли си отделен кабел от акумулатора (да е с голямо сечение)? ако не не си проблема е ясен - колите са по принцип с кабели 0.75 квадрата и при 100 ампера (колкото ти харчи тубата) ще се стопят или димят нормално е...
Но казваш че проблема се е появил като си ползвал запалката - аз лично смятам че тя е била в повече за дадения момент че и тя си е "токолюбива" и кабелите са започнали да се нагряват и може би и частично са се стопили и дават я към корпуса я другаде на късо.
Съвета ми е - виж под волана да свалиш кората и огледай внимателно кабелите при същите консуматори - туба дълги и запалка и ще се види смятам.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Нед 25 май 2008 21:48

Най вероятно проблем със инсталацията щом си жичкаджия сваляй си бушонното табло и си огледай кабелите :idea:

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Нед 25 май 2008 21:54

Едно уточнение запалката я бях пускал на изключен двигател -> тя е единствения консуматор.
А за тубата кабелите са прекарани най-внимателно по отделно плюсовия и другия през двата прага, също така кабелите са lanzar 40 лв съм бройл за тях, но знае ли човек може и те да са сдали багажа, но ме съмнява, защото точно под волана да дими там от копчето за аварииките просто не ми идва на ум какво може да е и тубата свири близо 2 месеца вече не се е случвало друг път такова нещо.

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Нед 25 май 2008 21:55

И при мен е така,не знам ще се паля ли но вече от година имам пожарогасител в краката,защото не возя тъщата.Сега сериозно,карал съм колата на пет майстора,алармаджий,жичкажий.Казват нищо и няма,даже испуши при единия,под волана пипа кабелите били студени и пак не разбра.Единият майстора каза да се смени лоста за мигачите че имал износени клеми + прах и пушело,пушеше точно от буксата към мигачите.Още не съм го сменял лоста,днес пак ми пуши гася-паля и така...иначе четох тази тема...
http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t= ... 3%F8%E5%EA

Потребителски аватар
joser
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот joser » Нед 25 май 2008 22:10

нй-добре е наистина да видиш откъде дими. запалката и тубата са си две отделни неща, нищо, че консумират от едно и също място ;)
поне мирис нямаше ли някакъв или само пушек? ако може да поразглобиш тук-там таблото, най-добре да огледаш, за да не гадаеш от прах ли е или нещо се топи.

Потребителски аватар
BeckoTDI

Re: Проблем с инсталацията - ще се запаля някъде :(

Мнениеот BeckoTDI » Пон 26 май 2008 2:03

mariovasi написа:И при мен е така,не знам ще се паля ли но вече от година имам пожарогасител в краката,защото не возя тъщата.Сега сериозно,карал съм колата на пет майстора,алармаджий,жичкажий.Казват нищо и няма,даже испуши при единия,под волана пипа кабелите били студени и пак не разбра.Единият майстора каза да се смени лоста за мигачите че имал износени клеми + прах и пушело,пушеше точно от буксата към мигачите.Още не съм го сменял лоста,днес пак ми пуши гася-паля и така...иначе четох тази тема...
http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t= ... 3%F8%E5%EA

Това наистина отговори на въпроса ми :wink: В притеснението не съм потърсил с точния термин в търсачката :oops: Надявам се наистина да е прах. При мен пушеше точно от копчето за аварииките и под него(пластмасата зад волана), а бях на дълги и бях пуснал мигач да се престроявам, пък колата доста прашясва... :roll: дано да е от това, но все пак утре ще разглобя за да съм спокоен.

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Re ...

Мнениеот Mega » Пон 26 май 2008 7:06

Никакъв прах не е! Предния път като е димяло са димяли кабели. В резултат на това сега си имаш още повече оголени кабели. Отвори и виж кабелите! Някой (повечето) взимат захраването на касетофона от кабелите на запалката и стават проблеми ако не е изчислено добре! Аз имах подобен проблем преди години с друга кола на косъм не пламнах. Става за секунди а кабелите в таблото остават без изолацията!

Ако не разбираш сам бягай при майстор, само се моли да не е мърляч!

Услех

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Още нещо ...

Мнениеот Mega » Пон 26 май 2008 7:10

... В подобен случай, първо не тичай към пожарогасителя а извади всички бушони (става за секунди). Ако имаш подозрение от къде идва започни с този бушон, ако знаеш кой е. Ако не, не губи време да търсиш а вади всички наред! След това взимай пожарогасителя и само ако видиш огън го ползвай!

Това от личен опит го казвам :)

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Пон 26 май 2008 7:16

Благодаря колега много пъти съм се замислял как бих реагирал при недайси боже някаква случка.за бушоните не се бях сетил...Точно и при мен излиза от копчето на аварийките и пласмасата зад волана гъсто тънко пушече.И малко преди да пуши съм включвал мигачи,прави ми впечетление че по някога релето или не знам кое е,където прави цък-цък като работят мигачите,понякога не цъка добре.Знам ли...Колежката като видя пушечето вчера и хукна да слиза. mhihi

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Сря 28 май 2008 2:00

Днес си направих един тест при включени дълги, като се пусне мигача и взе да дими незнам прах ли е какво ли е, но не ми миришеше на изгоряло нито на разтопени кабели. Все пак сега съм зает тази седмица, но възнамерявам скоро да се извади половината табло и да се огледа кое как защо и т.н., че е мн неприятно да караш с пожарогасителя на седалката до теб и постоянно да се съмняваш замириса ли ми на изгоряло , дими ли ? :cry:

Потребителски аватар
kamus11
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kamus11 » Сря 28 май 2008 7:15

абе караи и не се притесняваи ....каско нали имаш :idea: и при мен пушеше така и го полях обилно с ВД40 за сега нямам проблеми ....само сложи весник на стелките щото почва да капе яко :roll:

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Сря 28 май 2008 7:42

Свали си панелите над краката и започвай да оглеждаш цялата инсталация....щом е димяло ще си личи от къде е...едно по едно проверявай всичко...алармата, газовата....абе всичко де има жица към него....и ще изскочи зайчето....след това не ги монтирай панелите ако пак задими да можеш да локализираш проблема...

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Чет 29 май 2008 0:44

За моя радост газова няма как да имам и нямам, щото при тея паления до сега можеше и курбана да ми ядете :lol: Ей дерт ми беше и днеска вечерта слязах да го разглобявам свалих пластмасата зад волана и огледах за разтопени кабели и т.н., нищо не открих. Запалих и цъкнах дълги + мигач и пак запуши от лостчето. Така че проблема е локализиран остава как да се излекува? Да сменям лостчетата ли, да напръскам с wd-40 :roll: Утре ще го мисля, но май първо ще пробвам да напръскам. А и то там е яко набито с прах, а и сега малко да се отклоня от темата не знам автотърговеца с кво я е мазал тая кола по таблото да седи черно още като пипна и ми става черна ръката и като го напече сега слънцето смърди едно такова само се плаша да не е нещо да пламва.. пък за каското кво като имам? Недай си боже то покрива ли такава щета ако пламна :horror:

Потребителски аватар
martin_ganev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martin_ganev » Чет 29 май 2008 12:23

здравеите.и аз имах същия проблем но само веднуж.запуши от кам копчето за авариини.огасих и после запалих но ни6то вече не пу6е6е.смукнах вси4ко от таблото но нема6е нито опу6ени кабели нито разтопени .ни6то не изляза и сега карам така пак 6те видим до кога господ да ни пази.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”