Делко,белези,центровка

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Жоро
Автомобил:
Двигател:

Делко,белези,центровка

Мнениеот Жоро » Сря 28 май 2008 22:08

Има ли на делкото някакви белези,засечки като на маховика и като на шайбите на коляновия и разпределителния вал,по които се прави центровка?Ако има какви са и къде са,как да ги намеря и позная?Днес гледах как се прави центровка и ми се струва доста надеждна - нагласиха белезите на маховика и на шайбата на коляновия вал,извадиха кабела на бобината от делкото и го опряха на капака на двигателя и на контакт въртяха делкото на ръка докато кабела даде искра.Опитах да направя същото,но от моя кабел не излиза искра (само веднъж даде некакъв ток и ме разтресе целия).Четох теми за центровка по белези,в които се говори,че след като се нагласят другите белези се гледа някаква засечка на делкото,която трябва да съвпада със средата на палеца,но не виждам такова нещо.А така става ли точно,тъй като зависи от гледната точка. :roll:По стробоскопаджии повече не ми се ходи - тия,на които попаднах са далече от истината...
преместено според раздела :wink:
mod edit: LILO&STICH

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 28 май 2008 23:16

Жоро, далече са, защото не знаят 2 елементарни правила:
1. За центровка на Digifant (2E, PB, PF..) се разкача датчика за температура на инжекциона. Така контолера минава в 'авариен' режим и не влияе на момента на подаване на искрата.
2.Ако искаш колата да има динамика- даваш по-голямо предварение ;) Не стандартните 6*, а примерно 10 или дори 12*
Това води до повишена опастност от детонации, лека нестабилност на ниските обороти и много леко повишаване на разхода, но пък колата хвръква ;)
Абсолютен любител съм по автомобилите, стробоскопа ми е най-евтиния на пазара,но вече доста хора от Пловдив тийм могат да се похвалят с добри резултати след наместа на тоя стробоскоп ;)

Потребителски аватар
Жоро
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Жоро » Чет 29 май 2008 5:44

Някои не знаят,други знаят,ама не го правят...Добре де,на маховика има два белега един до друг - на единия пише 0 ,а другият е като от удар със секач,като на 0-та ми съвпадат всички други белези - по кой от двата се центрова?

ivo123
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ivo123 » Чет 29 май 2008 8:52

по другия, но на ръка няма да се справиш - иска си стробоскоп.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 29 май 2008 9:09

Точно така. '0' е ГМТ (горна мъртва точка). Центрова се по първия белег. Това е фабричната маркировка за 6* преди ГМТ

Потребителски аватар
Жоро
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Жоро » Чет 29 май 2008 16:30

На делкото има ли някакви белези и засечки?

Asen_dp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Asen_dp » Чет 29 май 2008 22:01

Жоро написа:На делкото има ли някакви белези и засечки?
Има ,белег на ръба на корпуса на делкото,който трябва да съвпада с палеца.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”