Има ли радиолюбители ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
lz1kka
Автомобил: Audi S7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lz1kka » Сря 12 дек 2007 20:41

Охоооо... каква темичка имало тука... как съм я изпуснал :)

ПОЗДРАВИ И ОТ МЕН, LZ1KKA !!!

За жалост от доста време седя без радио и няма как да се обадя... тъжно .. много тъжно...

Потребителски аватар
Wish_Master
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Wish_Master » Сря 12 дек 2007 21:05

Здравейте. Имам въпрос който не е конкретно свързан с темата, но все пак се надявам да получа някакъв отговор.
Става въпрос за апаратура на радио-управляем модел. Тук не става въпрос за дистанционните на играчките които има в магазините, а за състезателен модел със сериозна техника. Имам проблеми или с приемника или с предавателя на апаратурата. Губи обхват на 15-20м а нормално трябва да лови до към 500м дори и нагоре ако няма наблизо източник на смущения. Въпросът ме е дали има някой ваш колега, приятел, познат или дори някой от вас, който разполага с нужната техника, време и желание да ми помогне да открия къде е проблема? Предавателят не е изтърван.
Работи на 40MHz FM модулация с възможност за смяна на кварцовете.
Моля дайте някаква насока към кого да се обърна или съвет за какво да проверя или измеря. Кабелът на приемника е проверен, както и антената на предавателя.

Изображение

scruc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот scruc » Сря 12 дек 2007 21:09

Аз не съм точно радиолюбител ма се подвизвам из ефира mhihi предимно с тези машинки

с тази
Изображение
Изображение
Изображение

после с тази
Изображение
Изображение
Изображение

и с разни други :D

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Чет 13 дек 2007 9:54

кви са тия ретро сандъци :shock :shock
Такива без жив конструктор, около средата на миналия век са били върха на сладоледа. mod edit: zmej

Потребителски аватар
joser
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот joser » Сря 04 юни 2008 22:19

Mish87
Автомобил: Tiana MK5 Variant
Двигател: CAXA
Контакти:

Re: Има ли радиолюбители ?

Мнениеот Mish87 » Чет 21 юни 2012 13:45

Някой да е бил из Казанлък на Хоби Експото :roll: Ние бяхме малка групичка, но като че ли тая година нямаше кой знае какво... 73 :)

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Чет 21 юни 2012 14:48

Mish87 написа:Някой да е бил из Казанлък на Хоби Експото :roll: Ние бяхме малка групичка, но като че ли тая година нямаше кой знае какво... 73 :)

Аз бях заедно с групата от Пловдив. То принципно не е голямо събиране. Май най-интересен е битака който става на улицата. Понякога доста ценни неща излизат там. Имаше и авиосъбор на летището тази година. Летяхме и на делтапланери :)

Mish87
Контакти:

Мнениеот Mish87 » Чет 21 юни 2012 18:34

Stoi написа:
Mish87 написа:Някой да е бил из Казанлък на Хоби Експото :roll: Ние бяхме малка групичка, но като че ли тая година нямаше кой знае какво... 73 :)

Аз бях заедно с групата от Пловдив. То принципно не е голямо събиране. Май най-интересен е битака който става на улицата. Понякога доста ценни неща излизат там. Имаше и авиосъбор на летището тази година. Летяхме и на делтапланери :)

Мдааа битака беше интересен. Вие не бяхте ли с бели тениски дето пишеше PLD TEAM ?!

infineon
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот infineon » Чет 21 юни 2012 19:03

Rumen написа:
Shadow_GL написа:....първо кой ще разбере (в смисъл следи ли се за това) и второ с по висока мощност реално ще попреча/навреда ли на някой, нали все пак е отворена честота.
На теория би трябвало да се контролира от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), но на практика мисля, че никой не го прави. Личното ми мнение е че контрола върху свободните и радиолюбителските честоти от страна държавния регулативен орган е силно занижен, да не кажа никакъв. Ако не правиш простотии и безобразия не ми се вярва някой изобщо да прояви интерес към теб и към така нареченото "пиратстване" в радио ефира. В крайна сметка и те са бюджетна организация, която също има своите проблеми произтичащи от занижените квоти за персонал, слабо мотивирани служители (поради нивото на заплатите им), орязан и контролиран бюджет. Предполагам, че в повечето случаи когато изобщо се размърдат да работят то е по подаден сигнал, който както казах ако не правиш простотии, надали има кой да подаде. Да не говорим, че в КРС са достатъчно ангажирани с проверки на техническото оборудване на фирми и организации които ползват така наречените платени честоти (СОТаджии, таксита, спедиторски фирми, локални и национални радио и телевизионни станции, интернет провайдъри и всякаква там сволач която ползва ефира за да си прави бизнеса). Еднствените неща които със сигурност се следят зорко са т.нар. авио-честоти (на които си говорят самолетите и летищата) и честотите на МВР и МО (но тях си ги следят съответните организации). Реалните проблеми, които би могъл да имаш е евентуална засечка и проверка от служител на МВР който да те види със станция и да иска да види честотите на които я ползваш и дали имаш удостоверение за радиолюбител, ако я ползваш на несвободните честоти.

Внимавайте- Служители на КРС следят темата, ще ви споделя само че ефира се следи стриктно и има пеленгаторни станции които мерят постоянно и ако се появи сигнал някъде където не трябва да има- сещате се какво става

Mish87
Контакти:

Re: Re:

Мнениеот Mish87 » Чет 21 юни 2012 19:27

infineon написа:Внимавайте- Служители на КРС следят темата, ще ви споделя само че ефира се следи стриктно и има пеленгаторни станции които мерят постоянно и ако се появи сигнал някъде където не трябва да има- сещате се какво става

Еми... CQ и 88 за КРС :lol:

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Re: Re:

Мнениеот nurv » Пет 22 юни 2012 13:31

infineon написа:Внимавайте- Служители на КРС следят темата, ще ви споделя само че ефира се следи стриктно и има пеленгаторни станции които мерят постоянно и ако се появи сигнал някъде където не трябва да има- сещате се какво става

Сещам се като бяхме ученици си купихме схеми на НеоМонтана и си направихме излъчвател и ползвахме радио за приемник, за да не се набутваме с телефон. Няма и два дена ползване и един чичко почука на вратата и най-любезно ни помоли да го изключим :)

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Пет 22 юни 2012 13:38

Mish87 написа:
Stoi написа:

Мдааа битака беше интересен. Вие не бяхте ли с бели тениски дето пишеше PLD TEAM ?!

Лично аз не , но мой приятели ги носеха въпросните тениски :)

Mish87
Контакти:

Мнениеот Mish87 » Сря 11 юли 2012 16:22

http://www.409shop.com/409shop_product.php?id=108595 който си няма радио може да опита с това :) Изглежда читаво пък ще видиме :)

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 11 юли 2012 16:57

За малко по-висока цена, това е по-добро:
http://www.409shop.com/409shop_product.php?id=107033

Mish87