Има ли сметка от АЕЦ Белене?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Рентабилна ли е цената на новата АЕЦ Белене?

Да, рентабилна е
98
80%
Не, не е рентабилна
25
20%

Общо гласове: 123
Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Чет 12 юни 2008 15:18

Аз мога да Ви кажа на кратко... Питайте Доцентите и Професорите от Свищов--- Те ще ВИ кажат - Това НЕ трябва да се строй !!!

Мисля че бях кратък ?

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 12 юни 2008 15:18

embi4a написа: Щото могат и да я очуждят и да я платят няма цената да надхвърли още 500 млн.

ще те призная и ще дойда на протест с теб, ако ми кажеш подробно как сметна това?
колко м2 ще трябват за перките? колко лв е квадрат земя? скорост на вятъра над каква стойност може да произвежда ток... къде ще ги разположиш тези перки и колко е средната годишна скорост на вятъра в местността.. ако се сетя още нещо ще те питам да ми отговаряш :wink:

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 12 юни 2008 15:19

StS написа:Аз мога да Ви кажа на кратко... Питайте Доцентите и Професорите от Свищов--- Те ще ВИ кажат - Това НЕ трябва да се строй !!!

Мисля че бях кратък ?

но не бе ясен, или поне аз не те разбрах... кои са тия професори и защо да ги слушаме?

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 12 юни 2008 15:20

chefito написа:интересно какъв е смисъла на тази супер профилирана тема, при положение че тука повечето не знаехме какво е ампер и какво е ток...камоли да разбираме от мощности, кпд и рентабилност на електроцентрала... :shock

Щото не разбираме сме на този чуден хал и защото никой не се интерисува от нищо и търпим какво ли не :wink:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 12 юни 2008 15:22

StS написа:Аз мога да Ви кажа на кратко... Питайте Доцентите и Професорите от Свищов--- Те ще ВИ кажат - Това НЕ трябва да се строй !!!

Мисля че бях кратък ?

:shock

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Чет 12 юни 2008 15:26

Точно така сега пък аз ще ти обясня нещо друго.
Остави ги тея дето лапат горе. Я кажи чел ли си за проблемите на ветропарковете ? Чел ли си еколозите какво ги правят и колко мрънкат всеки път. Чел ли си на BBC "Ветропарковете - заплаха за националната сигурност!" или за проблемите им и експлоатацията им ? Е всеки си има мнение както казваш ти, но да ти кажа земята за 8 хиляди такива само ще струва долу горе толкова. Не знам дали си запознат с изграждането на магистралата и с хилядите проблеми за нея. Загледай се само за 1км магистрала какви пари са нужни за да се изгради пък камо ли нещо толкова огромно като АЕЦ-а. И както ти казаха по горе. Не знам дали си минавал през Сливен да видиш как в този ветровит град всичките такива "мелнички" седят неподвижно ;)

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 12 юни 2008 15:27

айде пак от л.с. и тук

смяташ 1 мегават ама тя перката да не се върти нон-стоп
сложи го опитимистично 30% от времето
което е много
защото вятъра си е природна сила и никой неможе да го контролира
а отделно трябва да е в някакви граници
много бавно перката няма да се върти
много бързо перката се спира за да няма повреди...

та 8000мегавата по 0,3 = 2400 мегавата
опа какво стана тук :wink:

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 12 юни 2008 15:28

Ludia написа:
embi4a написа: Щото могат и да я очуждят и да я платят няма цената да надхвърли още 500 млн.

ще те призная и ще дойда на протест с теб, ако ми кажеш подробно как сметна това?
колко м2 ще трябват за перките? колко лв е квадрат земя? скорост на вятъра над каква стойност може да произвежда ток... къде ще ги разположиш тези перки и колко е средната годишна скорост на вятъра в местността.. ако се сетя още нещо ще те питам да ми отговаряш :wink:

Аз не искам протести, а си изказвам личното мнение, а вие ме нападнахте-не съм тръгнал да спирам АЕЦ споко, нито съм еко или нещо от сорта та да съм против АЕЦ. Става въпрос, че цената е в пъти по-висока за инсталиран 1 мегават мощност отколкото ВЕИ или ВЕЦ ако щете и е изкуствено надута и ще я плащаме всички, че и нашите деца. А ако земята е държавна ми кажи ти колко ще струма земята за 1 перка :wink:

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 12 юни 2008 15:30

embi4a написа:Абе щом хората строят соларни електростанции значи има печалба и щом строят ВЕИ и Евросъюза ни е вкарал изискване 20% от електродобива да е от ВЕИ значи местата за ветропаркове не са никак малко и щом сега испански консорциум вкарва 150 млн евро в Шабла не е баш така :wink:

защо се строят подобни неща...
ето го и отговора
защото има едно споразумение от Киото което задължава държавата да изкупува ел. енергия от възвращаеми източници и то на цена много по-висока от другите
да не излъжа но от АЕЦ ел.енергията се изкупува на 4-4,5ст
а от миниВЕЦ на 14ст като само тази година цената скочи с 20%
:twisted: :twisted: :twisted:
сега разбра ли защо се правят частни такива съоръжения :lol: :lol:
но държавата няма да има същата печалба освен ако не ти го начисли на теб
та искаш ли да плащаш 3 пъти по-скъп ток :wink:

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Чет 12 юни 2008 15:31

Ето драго го каза много точно. Приятел има такава в Сливен. Инвестира 200 хиляди евра в нея и си ги изби за 3 години защото държавата е длъжна да изкупува тази енергия ;)

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 12 юни 2008 15:34

DragoGT написа:айде пак от л.с. и тук

смяташ 1 мегават ама тя перката да не се върти нон-стоп
сложи го опитимистично 30% от времето
което е много
защото вятъра си е природна сила и никой неможе да го контролира
а отделно трябва да е в някакви граници
много бавно перката няма да се върти
много бързо перката се спира за да няма повреди...

та 8000мегавата по 0,3 = 2400 мегавата
опа какво стана тук :wink:

Ама как сметна, че 30% от времето духа вятъра не мога да разбера. А перката е с диаметър 100 метра и колкото и слабо да духа си се върти. Не мога да намеря карта на ветровете, че да видим колко процента от времето духа :wink:

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Чет 12 юни 2008 15:35

Vizor написа:Ето драго го каза много точно. Приятел има такава в Сливен. Инвестира 200 хиляди евра в нея и си ги изби за 3 години защото държавата е длъжна да изкупува тази енергия ;)

от вятърна мелница е избил 200к евра за 3 години....басииии яко...има ли някъв тежък съпорт тва щото на село на един ветровит хълм имам 100 декара земи...моа да изпраскам неколкостотин такива шпакли... :shock

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Re: Има ли сметка от АЕЦ Белене?

Мнениеот batmilko » Чет 12 юни 2008 15:35

embi4a написа:Някъде бях чел, че един ветрогенератор излизал в порядъка на 1 млн лв. Значи с парите за АЕЦ Белене(в най-добрия вариант 4 млрд. евро или 8 млрд лева) за 2000MWh може да се направят 8000 перки Х 1 MWh

тъй кат гледам пишеш за ветро-генератор с мощност MWh
щото има много видове...
а точно тоя не излиза 1 млн., а няколко пъти повече...
така, че не знам точно кво си чел, но или не си спомняш или си чел глупости :wink:

Потребителски аватар
ZLaTa_KiFLa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ZLaTa_KiFLa » Чет 12 юни 2008 15:35

естествено няма и тва да внасяме ...

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Чет 12 юни 2008 15:36

Мощността на изградения вятърен генератор е определяща за производството, а оттам и за количеството използвана от потребителите електрическа енергия. Според предназначението и вида на приложената технология, се произвеждат вятърни турбини с мощност от 0,5 кВт до 4 МВт. Производството им зависи от характеристиките и потенциала на вятъра, като за ефективно производство на електрическа енергия е необходима скорост на вятъра над 4 м в секунда. Годишната използваемост на тези съоръжения е с ефективност около 33 %.

Най-подходящото място у нас
Съществуват 119 метеорологични станции в България, които регистрират скоростта и посоката на вятъра. У нас имаме база данни за период от над 30 години.
Енергийният потенциал на вятърната енергия е труден за оценка и теоретично страната е разделена на три региона. Критериите, по които се оценява енергийният потенциал на вятъра са преобладаващата посока и средногодишната скорост.
Анализът на техническия потенциал на вятърната енергия за производство на електроенергия показва, че едва 3,3% от териорията на нашата страна е подходяща за изграждане на ветрогенератори за промишлено производство на ток. Това са районите на нос Калиакра и нос Емине, както и по билото на Стара планина, където средногодишната скорост на вятъра е 4 м в секунда.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”