Модове, моля, не я трийте - офф топик е все пак, искам да разбера за мнението на колегите по въпросите, които ще повдигна.
Аз живях в Студентски град. 5 години 1 месец и 3 седмици - от 25.09.2001 до 20.11.2006. Беше хубаво - романтично някак си. Беше весело - безгрижно и купонджийско.
Спомням си Студентския град, когато за пръв път отидох там - преди почти 7 години. Много зеленина, градинки, дървета - това беше, което първо ме впечатли. И олющени панелни общежития - изстрадали до болка, но пълни с жадни за знания студенти от провинцията - като мен.
Нямаше много заведения тогава - и магазините бяха малко, и будките за бързо хранене, и сергиите...по студентски някак си - скромни. Почти нямаше нови сгради - спомням си само кооперацията в страни от УНСС и още 1-2.
Стаята ми беше в 41 блок - почти до Баба Яга. Делях я с още 2-ма - като мен първокурсници студенти. Намахме много пари, но беше весело - по студентски романтично. Ядяхме в студентски стол - купон за левче. А купони за без пари имаше почти през ден във входа, или в някой друг блок, където имахме колеги и приятели. Студентски купон - не може да се опише - трябва да присъстваш, за да го осъзнаеш. Пълни коридири - подпийнали студенти - силна музика - погледи, разговори, свалки...какво му трябва на човек.
Постепенно започнаха да наливат бетона - като почна едно наливане - наливай, наливай, строй кооперации, сгради, заведения. През 2003 отидох в Америка за първи път - лятна програма. Като се върнах Студентски се беше променил много - поляните бяха почнали да стават кварталчета, нови дискотеки, магазини, дюнери, пица на парче...
2004 пак ми беше американска - върнах се - бетонът беше още повече. Защо така - това нали е Студентски град - не бетонна джунгла.
Студентски град - място, където студентите живеят, учат и се подготвят да се гмурнат в дълбоките води на следстудентския живот. По принцип - да. Така беше. Сега общежитията са спални за работници - в стая за 3-ма са по 6, работят на 2 места, повечето дори не са студенти, а тези, които са, ходят на лекции веднъж месечно - да проверят кога са им изпитите. Лошо. Но факт.
Преди имаше градинки. Сега на тяхно място са нови кооперации. Преди се возехме на 280 и 94. Колите бяха малко - сега няма къде да паркираш - по-зле от центъра, особено вечер.
Преди беше Студентски град - сега е квартал - най-обикновен - като всички в София - студентите се губят в тълпата.
Липсва ми.
Защо така бе, мама му стара?
Колеги, които сте живели там или сте от София и сте го виждали преди и сега:
Какво мислите за трансформацията?
Харесва ли ви сега?
Има ли като мен ядосани носталгици?