покупка от ebay
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил: VW MK4
- Двигател: ATD PD TDI
покупка от ebay
Моля да споделите ако някой е купувал нещо от ebay. Харесах си едни слънчеви очила, спечелих търга и получих мейл, че съм ги купил. Сега трябва да ги платя, но нямам кредитна карта и не знам дали не става с обикновен банков превод. Иначе продавача е от Калифорния, САЩ. Посъветвайте ме как е най-добре да постъпя.
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Пиши на продавача и го попитай дали ще приеме банков превод.
Иначе, свестните продавачи винаги дават информация какви начини на плащане приемат в описанието на конкретния артикул.
Също така, ако приеме банков превод, питай го дали ще шипне до Европа, България.
А не е лошо да попрочетеш/попиташ и тук.
Иначе, свестните продавачи винаги дават информация какви начини на плащане приемат в описанието на конкретния артикул.
Също така, ако приеме банков превод, питай го дали ще шипне до Европа, България.
А не е лошо да попрочетеш/попиташ и тук.

- biol
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ползвам ebay но пазаруванто от българия е много трудно
имам и пеипал акаунт, но много търговци като видят бг отказват веднага, чудя се защо ли.....
Не помисли ли преди да наддаваш за очилата как ще ги платиш,
и смяташ ли че е коректно спрямо продавача и друигите участници в търга ако не успееш да ги платиш и всичко пропадне....
имам и пеипал акаунт, но много търговци като видят бг отказват веднага, чудя се защо ли.....
Не помисли ли преди да наддаваш за очилата как ще ги платиш,
и смяташ ли че е коректно спрямо продавача и друигите участници в търга ако не успееш да ги платиш и всичко пропадне....
Значи компанията, която държи ebay и Paypal е една и съща. В ebay, например Western Union разплащания не важат, в смисъл, ако нещо стане със сделката, нямаш протекция от ebay.
Щом си спечелил очилата на търг, питай продавача дали транспортира до България, освен ако не е споменато в условията. Кредитната карта с която ще плащаш, трябва да е регистрирана в ebay и Paypal. Твоя ли ще е или на някой друг, няма значение. Но не платиш ли, очaквай санкция от страна на ebay. Там игрички не се толерират по никакъв начин.
P.S.Колега biol, не те знам от кого и как пазаруваш, всички сделки в ebay имат указания до къде се достава съответната стока или не се доставя, колко ще струва и долу-горе за колко време ще пристигне. Това, че някой не си е направил труда да прочете цялата информация за дадена сделка, не е проблем на ebay. Аз съм печелил търг за стока, която не се доставяше до България, беше изрично споменато, питах продавача ще я изпрати ли, все пак спечелих търга, каза, няма проблем, толкоз ще ти струва, да изпращам ли и т.н. Тъй че, някои неща са въпрос и на договорка, все пак хора сме.
Щом си спечелил очилата на търг, питай продавача дали транспортира до България, освен ако не е споменато в условията. Кредитната карта с която ще плащаш, трябва да е регистрирана в ebay и Paypal. Твоя ли ще е или на някой друг, няма значение. Но не платиш ли, очaквай санкция от страна на ebay. Там игрички не се толерират по никакъв начин.
P.S.Колега biol, не те знам от кого и как пазаруваш, всички сделки в ebay имат указания до къде се достава съответната стока или не се доставя, колко ще струва и долу-горе за колко време ще пристигне. Това, че някой не си е направил труда да прочете цялата информация за дадена сделка, не е проблем на ebay. Аз съм печелил търг за стока, която не се доставяше до България, беше изрично споменато, питах продавача ще я изпрати ли, все пак спечелих търга, каза, няма проблем, толкоз ще ти струва, да изпращам ли и т.н. Тъй че, някои неща са въпрос и на договорка, все пак хора сме.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ако не е изрично упоменато, че се доставя до България, когато си харесаш нещо-драсваш един мейл до продавача дали може да го достави. Случва се и да те отсвирят, но може да попаднеш и на много добри цени за доставка. По мои наблюдения, англичаните са най-навити да доставят до България, а най-се дърпат немците(ползвам ebay.com, co.uk и de), въпреки, че на почти всеки аукцион пише, че доставят до ЕС... Освен това американците почти на 100% приемат PayPal за плащане(което за мене е най-удобния начин), англичаните също, докато немците му се мусят...
- Wish_Master
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Lyubaka написа:Ако не е изрично упоменато, че се доставя до България, когато си харесаш нещо-драсваш един мейл до продавача дали може да го достави. Случва се и да те отсвирят, но може да попаднеш и на много добри цени за доставка. По мои наблюдения, англичаните са най-навити да доставят до България, а най-се дърпат немците(ползвам ebay.com, co.uk и de), въпреки, че на почти всеки аукцион пише, че доставят до ЕС... Освен това американците почти на 100% приемат PayPal за плащане(което за мене е най-удобния начин), англичаните също, докато немците му се мусят...
Абсолютно, Каквото съм си харесвал от Германия, все не се пращало насам. Иначе за плащането с друга карта през твоя акаунт е добре да си напишеш адреса на който трябва да ти го прати. Доста често продавачът гледа Paypal адреса, а не регистрирания в Ebay.
Друга грешка, която си направил е, че не си питал предварително колко ще струва транспорта до тук. Аз поне винаги питам ако не е споменато в обявата. Така си спестявам доста изненади. Като цяли цените с Ebay са ниски, но не се заблуждавайте, повечето продавачи избиват от транспорта.
Успех!
В това за избиването от транспорта, продавача няма никакъв кяр, компанията, която транспортира стоката, не дели разходите по транспорта с продавача. В ebay има и фирми и частни лица, незнам как би станала тази работа. Ние сме в по-кофти ситуация, щото транспорт от Америка до тук е скъпично, но въпреки това има неща, които са много на сметка, примери да не давам сега. Пък за Европа, скоро за едно захранване от Германия ми искаха 40 евра само доставка, щото разбираш ли с DHL, като че ли освен тях няма други превозвачи. И честно, в немското ebay въобще не влизам.
- Wish_Master
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Продавачите си избиват по-евтината стока с по-висока цена на транспорта. Не си ли забелязал цените на транспорта са обявени на пликовете. Ти плащаш доставка 10$ а на плика пише 4$. Предполагам знаеш, че за всяка обява се плаща в ebay и това е начина да си покрият и тези такси. От USA и China съм поръчвал доста неща и доставките са сравнително евтини. Европейският ebay обаче направо "кърти" от към цени на доставки.
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Wish_Master написа:Предполагам знаеш, че за всяка обява се плаща в ebay и това е начина да си покрият и тези такси.
Това е начина да не платиш върху дадена продажна цена пълната такса на Ебай за аукциона. Пример? Ето:
Купуваш нещо за 100$ плюс 15$ доставка, общо 115 за теб, от които продавача взима 100 минус таксата(в %) за аукциона.
Ако обаче продавача обяви 25$ доставка, и твоя бюджет обаче е 115, то ти ще наддаваш до 90 макс. Тогава пак ще ти струва 115, обаче продавача е облжен с такса върху 90, а не 100, и си слага 10$ (разликата м/у 25 и 15) необлагаеми в джоба.
Затова съвсем наскоро Ебай в Германия наложи задължителни твърди граници на доставка за някой категории(мисля между 6 и 8 евро), защото не върви да си купиш нещо за 1 евро buy now и да платиш 12 евро доставка например (реална цена на продукта е да речем 10 евро), сиреч продавача не облага почти нищо с ебай такса, а прекарва сичко през доставката.
По въпроса за пейпал: Немците се мръщят на такова плащане, защото просто тука активно хората се информират и биват информирани за начините да излъжеш чрез пейпал. Не ми се ражправя на дълго и широко, но активните потребители на пейпал в Германия са наясно с това колко е рисковано такова плащане. Да не говорим за комбинации от типа "Гошо е регистриран, Тошо плаща, стоката я прати на Пешо". Честно да ви кажа, и аз не бих пратил на такъв адрес - после да ме питат "зелените" кво съм продавал и на кого...Друг е въпроса вече ако има човек взимане даване с фирма - там обаче удряш на камък, защото фирмите си имат рамкови договори и някой, който има договор с DHL няма да прати с друга фирма - занимавката му е прекалено голяма, дори понякога невъзможна. Да не говорим, че дори да пратиш с Хермес то за чужбина те ползват(ползваха) също DHL.
-
- Автомобил: VW MK4
- Двигател: ATD PD TDI
Стоката я плати мой познат с негова кредитна карта и през моя акаунт
с посочен мой адрес. Продавача праща стоки до БГ, това си го пишеше на аукциона. Обикновено колко дни след плащането изпращат пратката и предполагам трябва да се свържат с мен да ми дадат номера на товарителница, за да мога да си я проследя. Спедитора ще е USPS мисля това са Американските пощи.
с посочен мой адрес. Продавача праща стоки до БГ, това си го пишеше на аукциона. Обикновено колко дни след плащането изпращат пратката и предполагам трябва да се свържат с мен да ми дадат номера на товарителница, за да мога да си я проследя. Спедитора ще е USPS мисля това са Американските пощи.
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Трябва да получиш тракинг номер, чрез който на сайта на USPS (United States Postal Services) можеш да пореследиш пратката си (теоретично).
От Щатите на мен нещата ми идват за около седмица, може и по-малко.
Имай предвид, че методът с "аз купих, друг ще плати" няма да проработи при по-скъпи артикули, защото никой няма да рискува да прати стоката на непотвърден от кредитната карта или PayPal адрес. Плаши ги това, че после може да има "ама аз не я получих, искам си парите, прати пак" и т.н. И си е логично.
Извади си една кредитна карта (ViSA, AmEx), регистрирай я в eBay/PayPal и си пазарувай сам. Хич не е сложно, нито страшно.
От Щатите на мен нещата ми идват за около седмица, може и по-малко.
Имай предвид, че методът с "аз купих, друг ще плати" няма да проработи при по-скъпи артикули, защото никой няма да рискува да прати стоката на непотвърден от кредитната карта или PayPal адрес. Плаши ги това, че после може да има "ама аз не я получих, искам си парите, прати пак" и т.н. И си е логично.
Извади си една кредитна карта (ViSA, AmEx), регистрирай я в eBay/PayPal и си пазарувай сам. Хич не е сложно, нито страшно.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”