Бойкот на спекулативните цени-Четвъртък 3 Юли

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Бихте ли подкрепили един такъв бойкот-да не пазарувате

Да,днес
12
13%
Да,винаги
70
73%
Не,днес
6
6%
Не,никога
8
8%

Общо гласове: 96
Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Бойкот на спекулативните цени-Четвъртък 3 Юли

Мнениеот Дашо » Чет 03 юли 2008 10:54

http://www.skat.bg/news.php?action=0&newsID=1594&sort=0&page=0
Ето това намерих днес докато търсех новини по нета.Смятам че това е начина като общество да се справиме с огромното спекулативно покачване на цените,особено на храните.Макар че смятам че това е слабо разпространено и много хора няма да обърнат внимание.Но мисля че ако съ създаде една добра организираност би се получило нещо значимо-по примера на гръцките ни комшии.Защо винаги се оплакваме от управниците и от цените а никога нищо не правиме.Аз все пак смятам днес да не посещавам магазините-мисля че ще оцелея някак :wink:
П.П.Ако модовете решат че с тази тема нарушавам някое от правилата-катинар :wink:

Потребителски аватар
jbussines
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jbussines » Чет 03 юли 2008 10:57

Аз веднъж в седмицата да пазарувам нещо та значи аз бойкотирам 6 дни в седмицата ама няма много като мен хехеххе храня се с каквото намеря :roll:

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

ре

Мнениеот amikus » Чет 03 юли 2008 14:45

Ем те 100% от пенсионерите перманентно са в бойкот хората купуват животоподдържащи продукти само:хляб,мляко,200 гр сирене,5 яйца 2домата 3 чушки и тн.Добрия бат Серго се опитва да ни довърши окончателно ама ние напук оцеляваме :lol: Даже бях чел че хората на запад им бил скучен живота щото всичко им е осигуено и си мислели че в България на хората им било много интересно да живеят така.

Потребителски аватар
airjohn
Автомобил: 2020 Skoda Karoq
Двигател:

Re: ре

Мнениеот airjohn » Чет 03 юли 2008 14:47

amikus написа:Ем те 100% от пенсионерите перманентно са в бойкот хората купуват животоподдържащи продукти само:хляб,мляко,200 гр сирене,5 яйца 2домата 3 чушки и тн.Добрия бат Серго се опитва да ни довърши окончателно ама ние напук оцеляваме :lol: Даже бях чел че хората на запад им бил скучен живота щото всичко им е осигуено и си мислели че в България на хората им било много интересно да живеят така.

Ами да се сменим за известно време и ние да поскучаем малко.

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

ре

Мнениеот amikus » Чет 03 юли 2008 14:50

Да няма да е зле нали?Още помня като живеех в Мадрид как за 100 евро пълнех количката с ядене за цяла седмица.А тука в едно фантастико дето е от най ефтините оставям 100 лева и има за 3 яденета продукти.

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Чет 03 юли 2008 18:39

азспазих

Потребителски аватар
airjohn
Автомобил: 2020 Skoda Karoq
Двигател:

Мнениеот airjohn » Чет 03 юли 2008 19:17

И аз.

Потребителски аватар
StanTheMan
Автомобил:
Двигател: AFT
Контакти:

Мнениеот StanTheMan » Чет 03 юли 2008 19:21

Ей, браво!
За такова нещо не ми беше идвало на акъла. Много ме кефи поради факта, че е напълно осъществимо!
Не е необходимо да се ходи на специално място или да се отсъства от работа, която е основната причина да не се стачкува, бойкотира или протестира според мен - трудна организация :!:
А това е напълно осъществимо, просто трябва да бъде съобщено по достъпен и масов начин и може да се получи ефектно и осезаемо!

Потребителски аватар
T.Spark
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот T.Spark » Чет 03 юли 2008 20:35

Методът се използва отдавна в САЩ. Организират се хората от даден щат и не купуват стоките на даден производител / ТМ. Има голям ефект, когато се нарочи конкретна фирма.

По принцип да не купуваме в един ден от седмицата стоки е "капка в морето". Вероятно има ефект, но той е пренебрежим.

Нека се напрови бойкот в един ден или два дни от седмицата на някакъв хранителен продукт (сирене "Х") или напитка. Като залежи стоката (и загуби свойствата си, ако е малотрайна) и изхвърлят цяла или голяма част от партидата, бих казал, че ще има ефект.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 03 юли 2008 21:23

Как разбирате дали дадена цена е спекулативна?

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Чет 03 юли 2008 21:43

musura написа:Как разбирате дали дадена цена е спекулативна?

еми колега просто се замисляме малко-примерно млечните продукти-сирене,кашкавал-не се е увеличила изкупната цена на млякото,а сиренето и кашкавалът скочиха в пъти.Цената на тока и парното само се увеличават без да имат особена причина-такава енергия не се прави с бензин та от това да си оправдават увеличението.Само дето подобен род протести са леко закъсняли но по добре късно от колкото никога.С акциза за горивото в нашата страна мисля че положението е ясно-не може да сме на последно място ЕС по доходзи а цената на горивата да е като в останалата част на Европа,също така редица държави в ЕС купуват по-евтино Олио от нас,а ние сме по принцип земеделска държава-мога да ти дам и хиляди подобни примери,но не мисля че трябва-предполагам и ти си усетил по джоба си увеличението

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 03 юли 2008 21:54

Много от нещата, които си написал, не са така както ги представяш :idea:
Примерно не може да сравняваш нашето олио с германските боклуци, които се правят от всякаква сволач, но не и от слънчогледово семе :idea:
После за тока - той се произвежда в БГ основно от ТЕЦ-ове, които горят въглища, а пък на въглищата цените ехеее(също така природния газ хвърчи нагоре яко, както и ядреното гориво). Отделно всеки реве за по-големи заплати - преди 5 години в НЕК средната заплата е била примерно 500 лева, сега е 1500 :wink: Нали се сещаш, че ти и аз трябва да плащаме тези заплати (същото важи и за всички отрасли - просто цената на труда скочи в пъти)
Горивата - в БГ акциза е най-нисък в целия ЕС и не е вярно, че тук горивата са по-скъпи от другите държави в съюза. Просто нямаш актуално инфо по въпроса или някой ти е казал, как в Гърция бензина е 1 евро (да, ама преди 6 месеца, когато петрола беше 100$, сега е 140 вече...)

Та принципно в една пазарна икономика, много трудно може някой да спекулира с цените. Единствено компании монополисти като НЕК, ВиК и подобни могат... Обаче точно в този момент на повишена инфлация и реално намаляне на покупателната способност на електората и задаващите се бъдещи парламентарани избори и на фона на спрените пари от ЕС и нарастващото недоволство, бих казал, че даже в момента цените на ел.енергията са леко спонсорирани (по-скоро задържат увеличението да е по-плавно, че да няма голям рев)...

И още нещо - когато консумираш нещо, независимо на каква цена, щом го купуваш от БГ фирма, ти помагаш да се развива бизнеса, да се откриват работни места, да се повишава стандарта на живот, да се плащат повече данъци, да се строи инфраструктира и т.н. - просто това е двигателя на цялата икономика - ПОТРЕБЛЕНИЕ :idea:
Когато не купуваш (бойкотираш или спестяваш) - помагаш да се случват обратните неща на гореизброените :idea:
Фразата "За бога братя, не купувайте!" е абсолютна глупост!

И без да го приемаш лично, но не смяташ ли, че е редно хората да се изказват по теми, които разбират. Примерно виждам, че си "кандидат миуиционер" и мисля, че в милиционерската област определено ще си по-в час от средностатистическия потребител на форума. Обаче защо всеки мисли, че може да дава компетентно мнение и във всички останали области, които са обсъждали с комшията :roll:

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Чет 03 юли 2008 22:20

По почти всичко което каза съм напълно съгласен с теб.Ясно е че при пазарна икономика,държавата не може да озаптява надигането на цените,но това никой не го иска от нея.Търговците и най-вече прекупвачите "товарят" обикновения български потребител.И ми е интересно защо в Гърция и в останалия бял свят стачкуват като се получи такъв ценови шок,а ние не-сигурно защото повече ги разбираме нещата от тях а те са балъци дето искат да се направят на интересни.Просто не сме се научили да си отстояваме правата.Или ни мързи.
Относно бензина не съм казал че е по-скъп,а е на едни цени (имам роднини във Франция и в Кипър и от тях получавам подобна информация).И точно това е проблема-че цените са еднакви а заплатите са в пъти по-малки (ето тук е ролята на държавата с акциза който налага)
По отношение на потреблението симного прав но с изключение на това че никой не казва да се бойкотират по принцип българските стоки-ясно е че те се нуждаят даже от потребителско насърчаване-въпроса тук беше за 1 ден ден инфарктно да се бойкотира цялата търговска мрежа,за да се покаже че на хората им пука за това че цените стават непосилни-пример увеличават на пенсионерите пенсиите с 10%,а парното скача с 18%,а тока и той се увеличава
musura написа:И без да го приемаш лично, но не смяташ ли, че е редно хората да се изказват по теми, които разбират. Примерно виждам, че си "кандидат миуиционер" и мисля, че в милиционерската област определено ще си по-в час от средностатистическия потребител на форума. Обаче защо всеки мисли, че може да дава компетентно мнение и във всички останали области, които са обсъждали с комшията :roll:

И ти не се засягай но тук не си прав-защо да не съм компетентен,сигурно ти си финансист и се чувстваш доста компетентен в тази тема,но нали и аз живея в България,страдам от ниското заплащане и растящите цени-ето това ме прави компетентен-аз не се изказвам за положението в Пакистан,дето само съм слушал,ами за ситуацията тук-където усещам всеки ръст на цените.И това че нямам финансово образование и аз и комшията,барабар с съседката от долния етаж какво означава-да не си изказваме мнението и да си траеме-пък те нека ни дерът-да ама аз не смятам така :idea:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 03 юли 2008 22:32

аз живея в България,страдам от ниското заплащане и растящите цени-ето това ме прави компетентен

Ами аз си мисля, че само си мислиш, че цените растат, а ти обедняваш :idea: Просто забравяш колко по-беден си бил преди 10 години, това е. А и днес имаш много повече информация (както казваш - роднини във Франция) за много повече неща. Ако преди 10 години наистина си мислел как да си платиш тока, днес се притесняваш как да си смениш колата с по-нова :idea: Има малка разлика, нали?

И не можем да се мерим с останалите страни по стандарт, защото хората докато са правели бизнес, когато са колониазирали Африка и Америка, ние сме "пъшкали" под "турско влияние"... Та и после един половин век комунизъм, така между другото... Нали се сещаш, че няма да ни стигнат няколко десетилетия да ги догоним...

А с горивата - дори и държавата да бутне акциза на нула, това ще има ефект точно 2-3-4 месеца... така или иначе петрола ще стане 200$, бензина ще е 5 лева за литър и т.н. Ако си оптимист точно сега ще караш най-много и с радост, защото големия рев ще е след година-две :idea:

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Чет 03 юли 2008 22:41

musura написа: ...

Така е-тук съм на 100% съгласен с теб.Може би наистина в крайна сметка всичко е до внушение,но нали точно сега се развиваме като гражданско общество.Като общество което трябва да стане един реален коректив на властта и да отстояваме правата си за достоен живот (както е в целия цивилизован свят).Абе надеждата умира последна-ще се надявам след време нещата да се оправят

П.П.Мисля да последвам съвета ти и да джиткам на бенз,докато хептен не спре производството му :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”