Прехвърляне на кола от инвалид ?
- Бързият
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Прехвърляне на кола от инвалид ?
Колеги, и най-вече адвокати , дайте съвет по следния казус . Взех една кола която се води на името на инвалид , но той е починал. Човека от който я взех има пълномощно в което пише че може да я продава на трето лице . Проблема е там че инвалида няма наследници и сега общината на която е бил жител инвалида , отказва да ми издаде документ с които да си я прехвърля . Един вид колата остава в полза на държавата . Дайте някакъв съвет . Каква е процедурата от тук нататък ? Какви документи да търся и от къде ? 

- Бързият
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Човека от който я взех ми е приятел , не става въпрос за измама. Той има някакъв договор според който инвалида му дължи пари , или нещо от този род. Най-лесно е да му върна колата , но искам да оправя документите по някакъв начин . Ако има копие от инвалидното право какво мога да направя ? Има ли някаква "вратичка" ?
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Какъв е този договор, в който е записано, че инвалидът дължи пари на приятеля ти/продавача? И как така инвалида няма наследници /не, че не е възможно, но все пак е странно/. Удостоверение за наследници, ако може, да се поиска от общината по последно местожителство, но трябват някакви връзки, защото едва ли ще ти го дадат просто така.
Пълномощното на продавача няма никакво действие след смъртта на инвалида, независимо какво пише в него. Независимо от това, не знам за какъв документ, говориш, който да се издава от общината и да е необходим за да си извърши прехвърляне с пълномощно от починал човек. Това е невъзможно, а дори и някой да го направи, е нищожно.
Най-добре е да се види този договор, за който говориш, и да се провери със сигурност ли няма наследници. Това естествено ако чак толкова си заслужава автомобила. В противен случай най-добре да си вземеш паричките, и да си търсиш друг.
Пълномощното на продавача няма никакво действие след смъртта на инвалида, независимо какво пише в него. Независимо от това, не знам за какъв документ, говориш, който да се издава от общината и да е необходим за да си извърши прехвърляне с пълномощно от починал човек. Това е невъзможно, а дори и някой да го направи, е нищожно.
Най-добре е да се види този договор, за който говориш, и да се провери със сигурност ли няма наследници. Това естествено ако чак толкова си заслужава автомобила. В противен случай най-добре да си вземеш паричките, и да си търсиш друг.
- Бързият
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
За това че няма наследници съм сигурен - проверих и се оказа че е имал сестра която също е починала и до там .....
Казаха ми че с този документ от общината може да се направи прехвърлянето , защото колата вече се води собственост на общината и чрез него се доказва че държавата един вид няма претенции към колата и от там нататък продавача ми го прехвърля . Ако има друг начин , ще ти бъда благодарен ако го споделиш
п.п Твърдо съм решил че колата няма да я върна - точно това е което търся и е на добра цена.
Казаха ми че с този документ от общината може да се направи прехвърлянето , защото колата вече се води собственост на общината и чрез него се доказва че държавата един вид няма претенции към колата и от там нататък продавача ми го прехвърля . Ако има друг начин , ще ти бъда благодарен ако го споделиш

п.п Твърдо съм решил че колата няма да я върна - точно това е което търся и е на добра цена.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Сестрата като е починала, може да има наследници нейни, които по право на заместване наследяват собственика на колата. А ако наистина няма наследници, то собственик става общината, и трябва да ти се продаде автомобила от кмета, а не от човека с пълномощното, който е никой. Единственият вариант е с договора за парите, които се дължат, той да ги иска от общината, и тя в замяна да му прехвърли автомобила и той после на тебе. Ама това ми се струва доста невероятно да стане. Най-добре е да си видят документите.
- Бързият
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
dobrinb написа:Сестрата като е починала, може да има наследници нейни, които по право на заместване наследяват собственика на колата. А ако наистина няма наследници, то собственик става общината, и трябва да ти се продаде автомобила от кмета, а не от човека с пълномощното, който е никой. Единственият вариант е с договора за парите, които се дължат, той да ги иска от общината, и тя в замяна да му прехвърли автомобила и той после на тебе. Ама това ми се струва доста невероятно да стане. Най-добре е да си видят документите.
Ето че най-накрая ме разбра - точно такава е ситуацията

Благодаря ви колеги , явно има надежда все пак да се оправят документите .
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
баси как се замислих....
държавата/общината по силата на чл. 11 от ЗНасл. приема наследството-актив-кола, но приема ли и пасива-заема
, т.е. длъжна ли е да плати на някой си парите, които е дал на починалия приживе
чеки видя съдебна практика
Добри е прав!!!човек се учи докато е жив
държавата/общината по силата на чл. 11 от ЗНасл. приема наследството-актив-кола, но приема ли и пасива-заема

чеки видя съдебна практика
Добри е прав!!!човек се учи докато е жив

Код: Избери всички
РЕШЕНИЕ № 3464 ОТ 16.I.1979 Г. ПО ГР. Д. № 2160/78 Г., I Г. О.
ДЪРЖАВАТА, ПОЛУЧИЛА НАСЛЕДСТВО ПО РЕДА НА ЧЛ. 11 ЗН, ОТГОВАРЯ ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА НАСЛЕДОДАТЕЛЯ ДО РАЗМЕР НА СТОЙНОСТТА НА ПОЛУЧЕНОТО ОТ НЕЯ ПО ОПИС НАСЛЕДСТВО КАКТО С ПОЛУЧЕНОТО, ТАКА И СЪС СВОЕТО ИМУЩЕСТВО. ТЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ЗАПЛАЩАНЕТО НА НАСЛЕДСТВЕНОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ, КАТО ПРЕДОСТАВИ НА КРЕДИТОРИТЕ НА НАСЛЕДОДАТЕЛЯ ОСТАВЕНОТО ОТ НЕГО И ПОЛУЧЕНО ПО ОПИС ИМУЩЕСТВО.
ЗНЧл. 60, ал. 2
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Да, същото по аналогия трябва да се прилага и за общината в случая, която получава возилото, тъй като същото е движима вещ. Ще трябва споразумение, в което да се казва, че срещу прехвърлянето на собствеността върху МПС-то се погасява задължението на общината за плащане на получената в заем от починалия инвалид сума.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”