Зло куче, нужда от съвет от кинолози или хора с опит

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Вто 22 юли 2008 0:23

ACCELERATOR написа:...

Много си прав колега.Но мисля, че това са кучета които са агресивни по природа и точно за това казах, че възпитанието трябва да е сурово и строго

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Вто 22 юли 2008 0:26

ACCELERATOR написа:Неслучайно куче нападне ли човек се приспива. Просто от това не можеш да го „отучиш“ - играеш си с късмета.
Да го водиш с намордник е абсолютно задължително в твоя случай, и е най-малкото, което можеш да направиш. Всяко куче първоначално се опитва да се отърве от намордника, скимти, мята се - нормално е да му е неприятно, но с времето свиква.
Не знам дали съм прав, но ми се струва, че кучето доста го глезиш. Агресията би трябвало да си я усетил още докато е бил малък, и да я прекратиш още тогава. Дали пък не си я насърчил?! С този страх от наркомани, цигани и скинари.. :roll:
Честно казано, досега не съм виждал куче, което ей така от самосебе си да почне да проявява агресия към хора. Все нещо трябва да го е подтикнало.
Въобще - умната с това куче. Кое е по-важно - да не се дразни кучето, че е с намордник, или да не вземе да обезобрази някой човек (или недай си Боже - дете), което ще си е изцяло твоя отговорност?
Питай тук:
http://www.dog.bg/forum/index.php

Благодаря за мнението, наистина, но това е абдикиране от отговорност! ... аз може са му сложа намордник, може да го вържа с вериги за предните и задните крака и да го развеждам като панаирджийска мечка и да плаша още повече хората... но както казха по-горе, по-добре да го приспя ако ще правя такива работи...
Без да се обиждаш, но според мен още има шанс кучето да се социализира... ако не стане, тогава ще му мисля за прангите на устата и душата...
Баси, все едно някои от нас тия кучета ги гледат като рибки в аквариум, просто за да ги имат и да им се радват, а като има проблем - решението е лесно: или пранги или инжекция... и после си взимаш други рибки в аквариума.
Извинявам се, ако някой се е почувствал засегнат, не е нарочно.

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Вто 22 юли 2008 0:41

Аз не казвам, че като сложиш намордника, проблема вече е решен. Той си остава, но поне хората около теб не са толкова застрашени. Той и намордника не означава 100% сигурност - просто ще имаш до половин минута повече време да реагираш...
Нещо повече - според мен без намордник ти изобщо нямаш шанс да го социализираш, просто защото едва ли ще се намери някой кандидат да го доближи...
Съветът ми е:
- намираш му колкото се може по-здрав, плътен намордник, който да му пасва идеално;
- научаваш го да го носи; първо по 1-2 минути, като постоянно се мъчиш да му отвличаш вниманието с нещо, което обича - някаква игра, тичане, боричкане - ти си знаеш; хвалиш го, успокояваш го, после му даваш някакво лакомство за награда; постепенно увеличаваш времето с намордника; аз моето куче така го приучих, и в началото никак не му беше приятно (меко казано), но после свикна;
- СЛЕД КАТО свикне с намордника, по гореописания начин почваш да го привикваш към хора. Първо с познати, после към познатите включваш и някой непознат, после още някой и т.н... Пак игри и закачки, лакомства, внимателно, без да чувства той заплаха или агресия. Всеки признак, че иска да доминира над който и да е, го потушаваш в зародиш - строго, но без да си прекалено агресивен, за да не го изнервиш.... Така постепенно и много внимателно.

С всичко това трябва да почнеш веднага, и да действаш всеки ден, и много внимателно. Изпуснал си момента, и няма за кога да отлагаш.
В най-лошия вариант ще го научиш да носи намордник, и да е поне малко по-толерантен към хората.
Но ВИНАГИ трябва да си имаш едно на ум с това куче - цял живот. Защото обезобрази ли някой - на теб ще ти тежи на съвестта - в случая вината си е изцяло твоя, като собственик на кучето.

Последна промяна от ACCELERATOR на Вто 22 юли 2008 0:47, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Вто 22 юли 2008 0:44

kam_tod написа:....

Чакай сега ти какво очакваш, кучето да не лае по хората ли, ако като малък не е имал достъп до много хора, или пък някой го е "сритал" какво искаш от кучето, теб ако някой те е бил като малък, сега дали ще се "зарадваш" да го видиш. Незнам какво да те посъветвам, аз нямам куче, но имам приятели който имат, даже на единия кучето и дъщеря му са набори (кучето е поголямо с месец) та той разправя как с кучето са израстнали заедно (порода Боксер).По възпитано куче от това аз не съм виждал, казва му седни, и повярвай ми слагаме му котка на главата и не мърда, ама няма да ти казвам какво се случва като чуе (Какво иска тоя от тебе,бе- така му е командата "дръж") от котката остава само опашка и топка косми :lol:
Така че намери си ти грешката, не е проблема в кучето.

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Вто 22 юли 2008 1:10

ACCELERATOR написа:...

Колега, теорията ти е железна и абсолютно логична. Тя се прилага без особени трудности в 90% от случаите. Като казвам това, се базирам на някакъв опит с кучета.
Предишното ми куче беше огромна немска овчарка, ГДР-тип (ако нещо ви говори това), прекрасно куче, толерантно към хора, но в граници... обучил съм го сам, без особени затруднения, макар че бях тотално безхаберие като го взех, ама много нещо изчетох на времето и смея да твърдя, че кучето беше на струна... 10 години беше с мене, отиде си за 24 часа, без да може нито един прехвален ветеринар да ми каже по каква причина... въпреки всичко, това куче си имаше не-контролируема агресия към други мъжки кучета и така не можах да я овладея до края...

С ротвайлера нещата стоят по съвсем друг начин... нека никой да не се съмнява, че съм изчел бая литература относно въпросната порода, а и че вече имам определен опит с голямо мъжко куче, което е проявявало агресия в опредлен аспект... но нещата не са сравними....

Тия всичките неща с намордника можеш да ги прочетеш във почти всяка книжка, предназначена да учи стопани-новобранци как да дресират кучетата си... а аз не пиша празни приказки като казвам,че на това куче НЕ може да му се сложи намордник. Ако не си виждал как 55-60 килограмов звяр се мята като луд и си бие главата в стените и вратите докато му потече кръв отвсякъде и е потрошил всичко в къщата, включително мебели, врати, стъкла (от които се наряза), а аз трябваше да се хвърлям като ръгбист върху него, за да го хвана накрая и да му махна намордника, тогава не знаеш за какво си говорим.

Най-вероятно не е мястото тук точно на тази дискусия, но съм пуснал нарочно темата, та ако има някой по-знаещ от мен, да каже и да я видят и други хора...

Цитати или перефразирания от учебници за обучения на кучета и аз мога да поствам много... реалното обучение е съвсем друго нещо, както и реалния живот....

Така, че ако имаш някакви конкретни съвети (освен теорията), ще ти бъда много благодарен да ги споделиш и даже съм готов да си платя (или да почерпя, както предпочиташ). Казвам го с най-приятелски чувства, защото виждам, че се опитваш да помогнеш... но ако наистина си убеден в това, което казваш, ще се навиеш да си първия дето ще го доближи кучето, след като съм му сложил намордника...

Благодаря за съветите все пак, има доста смисъл в тях, но пак казвам, приложими са в 90% от случаите. Моя случай е различен.

Поздрави! :beer

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Вто 22 юли 2008 6:17

здрасти. и аз имам ротвайлер на малко по-малко от 2 години. имам малко проблеми с него, ама сега като видях твоите се поуспокоих :D аз също го извеждам рано сутрин и късно вечер, моя като е на каишка и се разминавам с някой му се хвърля, но няма да го ухапе, а само се прави на мъж. като го пусна от каишката от хора които директно посягат да го галят, без предпазване и без страх няма никакви проблеми, без да ги познава почва да ги ближе. а хората които ги е страх почва да ги лае, без да напада засега. знам, че един ден ще превърне лаенето към нападение ако не го отуча дотогава. знам и защо прави така и мисля твоя проблем е по същата причина- не е достатъчно социализиран. като малък моя прекалено го пазих/както и сега де/, предполагам твоя не е играл много с други кучета и не е срещал много хора и да е имал контакт с тях като малък?

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Вто 22 юли 2008 6:27

не е ли задължително кучетата да се извеждат с наморник?
не че съм голям любител на кучетата но са животинки и ги харесвам...
но доста хора биха както и аз бих се възползвал...ако имам лично боено оръжие и си го нося , и някакво независимо какво куче тръгне да ми се звери насреща няма да го чакам да ме настигне....
поне 3 пъти в седмицата ходя до един сервиз срещу който има нещо като складова база...на входа има един помяр който си е на хората там...стои без наморник и отвързан...всеки път ми се звери с злоба ... който и да мине от там се звери... а пазача чете вестник в бутката си....такова безхаберие не понасям...лично аз ако няма хора бих го минал с колата (колкото и да ми е гадно след това предпочитам пред това да нахапе някой или този някой да съм аз)...но всеки път отлагам...
та нищо лично но вземи мерки по-скоро защото има хора които няма да отлагат като мен...и тогава ще ти е гадно за животинката а ще си имаш и разпра с някой...

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Вто 22 юли 2008 7:02

кучето е точно в разгара на силите си и момента за обучение.след като мине две години и то като хората уляга.имал съм доста кучета и бих ти препоръчал да го извеждаш повече сред хора,но това да става постепенно.не го дръж с прекалено къс повед (тогава и то се чувства несигурно ),задилжително със строг нашииник.ако винаги е ходило с такъв ще ти е малко трудно,понеже кучето свиква и притъпява болката,затова трябва да разграничава разходката за игра с разходката сред хора. Кучето като лае си изкарва хляба,Човек като лае си изяжда хляба.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 22 юли 2008 7:15

Колега, без да се сърдиш, ама май наистина го жалиш кучето... Камара мнения се изписаха да му сложиш намордник, ти не та не.
Я си представи, че кучето види някой циганин? Знаеш предполагам, че кучетата ги мразят. Как ще го удържиш? Никак. Сложи му поне намордник, да не го изяде... Има начини да свикне с него..

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Вто 22 юли 2008 7:25

много трудно....почти нулев шанс да се оправи това куче....давай го някъде за нощен пазач...доберманите и ротвайлерите са сбъркани по рождение според мен....от къде толкова агресия не знам :idea:

Потребителски аватар
moleo
0888
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот moleo » Вто 22 юли 2008 7:37

имал съм 2 кучета, едното от които беше като твойто. От 20 години ги гледам. Само бой ще го оправи :) . Ташака на страна, но трябва да разбере, че ти си му господаря. Мойто куче беше просто невероятно от злобно псе се превърна в страхотен приятел, нямаше нещо, което да не направи да не говорим този нрав, че изчезна. Въпроса не е в боя, а идеята е , че според мен има шанс.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 22 юли 2008 7:41

Отоново цитирам кинологичната характеристика на ротвайлера
Спокойно и уравновесено куче!
Нека и аз като собственик на 7 годишен ротвайлер да кажа.... :wink:
Иам вероятност от следните грешки...

1.Липса на социализация.....разходки не в градината ,а по улицата и сред много хора(още от 3 месечна възраст)
2.Водене САМО на повод....ротвайлерът е много възбуден като е на повод,защото лекото подръпване на овода го възприема като команда за охрана или аатака
3.Меко и "нежно" възпитание....мъжкият ротвайлер и изключително доминиращо животно.....за да го контролираш трябва просто да му"смачкаш" характера(обикновено с доста гурба сила....удря се с отворена ръка зад ушите и никога по таза...ще го осакатиш...може да се полза и "кучешко" наказание -силно стискане с пръсти зад ухото-много е стряскащо и респектиращо..Не се притеснявай да го биеш на воля,ако наруши команда....и никога не оставяй да стане това което той иска противно на твоето желание....той запомня това и край с командите!!!!
4.Ако се държи вързан в двор......тогава всичко е окончателно загубено....ротвайлерът е свободолюбиво животно и държането му вързан в двор го побърква.
5.Правиш огромна грешка с клоните...така само му стимулираш агресията...просто агресивната захапка на каквотжо да е било без команда трябва да бъде строго наказвано...
Дано не късно да го превъзпиташ(съжалявам ,че не мога да го видя ...вероятно бих могъл да ти кажа и още нещо).....трябваше още от малък да следиш за елементи на агресия и да ги подтискаш незабавно...
има много прост опит....обръщаш кученцето по гръб и го натискаш да не мърда....ако посяга да хапе и се съпротивлява яростно...имаш пред себе си упорито и вироглаво животно склонно към агресия...въобше до 1 година поведението му трябва да се следи и анализира много внимателно!
Абе ти ми писа още докато беше малък и аз ти казах няко инеща,ама после не се обади...
И не забравяй,че ротвайлерът атакува защото пази теб и територията си...
Иначе това за мен са "мерцедесите" на кучетата,ама имат сложна електроника .... :!: :!: :!: Бях ти казал,че ако немската овчарка е парче пластелин от който можеш да изваеш такова куче каквото искаш,то ротвайлерът е къс гранит....
а как се държи моят ротвайлер сред могат да кажат GLOVE и VW-fenka.......само да кажа,че не закача дори и малките котенца...[/b]

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Вто 22 юли 2008 7:50

Чичо ми ( боксьор ) си гледа кучета от 40 г. минимум. Всички кучета който помня аз са го слушали и никога дори не са си и помисляли да лудуват при него.
Докато дойде един екземпляр (немска овчарка РЕКС ), който той го отгледа от малко сукалче. Много му се радваше защото майката на РЕКС беше последното му куче и той много държеше на него. Незнам дали се беше размекнал чичото но РЕКС не порастна както другите нямаше същата дисциплина. Лаеше на всеки, бягаше, късаше синджири.
И дойде деня когато отиват да тичат заедно, какво е ставало идея си нямам но РЕКС захапва чичо отстрани на корема. Резултата не беше добре лежа в болница 2 седмици някакви операции му правиха, беше някакав оргран засегнат :(.
Връща се чичо от болница идва у нас и казва на баща ми :
- Взимам онзи кол които е за покрива ( поне 5-6 м. дълъг ).
moleo написа:Само бой ще го оправи :)

И като се почна бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой, бой
Не съм виждал създание което носи толкова на тупан текно. Цялата махала молехме чичото да престане. Хранеше го галеше го после пак
бой .............. бой. Даваше да пие някаква прястна кръв после пак
бой .............. бой.
Мисля минаха 2 седмици и всичко отмина. Сещам се прибира се чичо РЕКС още от далече само да го подуши прибира опашка ляга на земята поза "атом от всички страни".
РЕКС вече не беше същото куче.

Потребителски аватар
jbussines
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jbussines » Вто 22 юли 2008 7:57

Моето беше същото хора не обичаше всякакви и предимно мангали та пазеше много добре а ако се наложеше да е сред хора просто си слагах една ръкавица за да държа здраво поводите и тежки обувки да не ме повлече , а и наморник с 100 кайша да не го сваля ама....

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 22 юли 2008 8:00

Не мисля,че горенаписаното има нещо общо с опит в обучение на кучета.... :evil:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”