Зло куче, нужда от съвет от кинолози или хора с опит

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 22 юли 2008 12:48

Ето това пък сме НИЕ.....
url=http://www.molia-polzvaite-drug-host-za-snimki/v.php?p=u/788/1743228412.JPG] Изображение[/url]
Изображение

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Вто 22 юли 2008 13:32

kam_tod написа:
ACCELERATOR написа:...

Колега, теорията ти е железна и абсолютно логична. Тя се прилага без особени трудности в 90% от случаите. Като казвам това, се базирам на някакъв опит с кучета.
Предишното ми куче беше огромна немска овчарка, ГДР-тип (ако нещо ви говори това), прекрасно куче, толерантно към хора, но в граници... обучил съм го сам, без особени затруднения, макар че бях тотално безхаберие като го взех, ама много нещо изчетох на времето и смея да твърдя, че кучето беше на струна... 10 години беше с мене, отиде си за 24 часа, без да може нито един прехвален ветеринар да ми каже по каква причина... въпреки всичко, това куче си имаше не-контролируема агресия към други мъжки кучета и така не можах да я овладея до края...

С ротвайлера нещата стоят по съвсем друг начин... нека никой да не се съмнява, че съм изчел бая литература относно въпросната порода, а и че вече имам определен опит с голямо мъжко куче, което е проявявало агресия в опредлен аспект... но нещата не са сравними....

Тия всичките неща с намордника можеш да ги прочетеш във почти всяка книжка, предназначена да учи стопани-новобранци как да дресират кучетата си... а аз не пиша празни приказки като казвам,че на това куче НЕ може да му се сложи намордник. Ако не си виждал как 55-60 килограмов звяр се мята като луд и си бие главата в стените и вратите докато му потече кръв отвсякъде и е потрошил всичко в къщата, включително мебели, врати, стъкла (от които се наряза), а аз трябваше да се хвърлям като ръгбист върху него, за да го хвана накрая и да му махна намордника, тогава не знаеш за какво си говорим.

Най-вероятно не е мястото тук точно на тази дискусия, но съм пуснал нарочно темата, та ако има някой по-знаещ от мен, да каже и да я видят и други хора...

Цитати или перефразирания от учебници за обучения на кучета и аз мога да поствам много... реалното обучение е съвсем друго нещо, както и реалния живот....

Така, че ако имаш някакви конкретни съвети (освен теорията), ще ти бъда много благодарен да ги споделиш и даже съм готов да си платя (или да почерпя, както предпочиташ). Казвам го с най-приятелски чувства, защото виждам, че се опитваш да помогнеш... но ако наистина си убеден в това, което казваш, ще се навиеш да си първия дето ще го доближи кучето, след като съм му сложил намордника...

Благодаря за съветите все пак, има доста смисъл в тях, но пак казвам, приложими са в 90% от случаите. Моя случай е различен.

Поздрави! :beer

Aми това ти го казвам не само като теория, ами и от личен опит. Имал съм досега 2 немски овчарки, и един питбул. По този начин се действа.
Ти май очакваш тук някой да ти каже нещо от сорта: „излай му това, това и това, и той ще се оправи“?! Какво значи „моя случай е друг“?! Кучето си е куче - има тонове литература по въпроса. Просто има по-агресивни, и по-малко агресивни.
Не става без намордник. ТРЯБВА да го свикнеш.
Ако пък твоето е толкова агресивно, че да не можеш да го контролираш - изхода е само един.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 22 юли 2008 13:56

ACCELERATOR.....не го приемай като обида,но понятие си нямаш от кучета....това,че си имал 3 кучета нищо не значи!!!не е просто да ги имаш....важно е да ги изучаваш и да се опиташ да ги разберeш.Хич и не си мисли,че кучето е молоумно същество,което трябва да се обучава изхождайки от раннокомунистическата теория на Павлов.....избил жестоко хиляди от тези животинки без да проумее смисъла на тяхното поведение!(Също като другарят Енгелс дето ни направи на маймуни!)
Всяко нещо което кучето прави има свой мотив и свое обяснение!!!!Запомни това!И грешката не е у кучето ,а у човека в нежеланието му да разбере животното или търсейки у животното човешки мотиви на поведение(най-честата причина за фатални инциденти!)!Давам ти като доказателство колегата BRABUS,който за две години е научил много повече от тебе за ротвайлера....просто защото е искал да разбере животното...
Едно нещо искам да кажа за последно и млъквам....ако искаш да управляваш нещо (кола,куче и т.н )...[color=red]трябва първо да го изучиш детайлно и много внимателно ,да се опиташ да разбереш основните мотиви и елементи на тяхното поведение и тогава използвайки тези мотиви и съчетавайки отделните елементи ,да се опиташ да насочиш това поведение в определена насока(важи и за колата ей!.. [/color).....Останалото е празна полемика...
P.S.Аз лично предупреждавах колегата kam_tod по-рано

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Вто 22 юли 2008 14:05

Благодаря на всички за отговорите.
В заключение искам да добавя само няколко неща:
1. Имаше едно добро мнение за приучаване на песа към намордник, благодаря на колегата, не се бях сетил за прилагането на тази техника на открито пространство;
2. Агресията при едно куче е породена от множество фактори, като естествена предразположеност на породата, грешки във възпитанието, грешна среда, в която се отглежда кучето (наличие на твърде много дразнители) и още доста други, да не ги изброявам всичките;
3. Само агресията НЕ може да бъде пречупена с насилствени методи като прибиване, глад и нечовешко отношение към животното. Такива методи водят до смазване на цялата психика на кучето, а не само на неговата агресия. По-горе имаше пример с немска овчарка, която от жизнерадостно (и агресивно) куче, се е превърнала в жив труп, който се свива в страх всеки път като види "любимия" си стопанин. Аз не искам кучето ми да се свива и трепери всеки път, когато ме види или ми чуе гласа... Вярно, по-лесно ще го разхождам и всички около мен ще се възхищават колко много слуша кучето и как се насира от страх само като го погледна, но това няма вече да бъде моето куче, такова каквото е сега - див, буен и жизнерадостен тийнейджър. Вярно, че е и доста разюздан, но с много труд, обич и най-вече правилен подход, ще оправим кашата.

Още веднъж благодаря на всички за мненията и особено на няколко човека, няма да ги изреждам, то си личи по мненията им. Убеден съм, че много скоро, ние с моя див тийнейджър (защото той си е точно такъв в момента - абсолютен пубер, който в момента даже се опитава да гони дори и гълъбите и врабчетата, глупендера) ще се справим с проблема с агресията и то по начин, който не включва и капка насилие.

За финал, ето малко снимки и от нас. :wink:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Вто 22 юли 2008 14:16

И двамата са големи красавци.

Колега пожелавам ти дано да се оправи животното, че така и двамата се измъчвате... :cry:

Последна промяна от Tinko на Вто 22 юли 2008 21:43, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Вто 22 юли 2008 16:00

Голям красавец. :D Дано го превъзпиташ.
Та за агресивността: Има доста курсове за послушание в нет-а, но доста от нещата в тях са почти неприложими. Въпреки това няма да е лошо да започнеш с основните. Не го оставяй да си лежи по диваните. Докато си играете и боричкате - ок, после марш на земята. Като го разхождаш не му позволявай като отвориш вратата и да те повлича по стълбището, дръпни го за каишката та да си седне на д-то.Ако трябва запъни крак на касата на вратата (имам си едно говедо 100+ кила, нема удържане :)). В парка като се засили към някое дърво не го оставяй да отиде до него, завлачи го до друго дърво, и там ще си свърши това дето си е наумило. Общо взето идеята е по никакъв начин да не става на неговата, дори и за дребните неща, които за нас не значат нищо. Дръж го далеч от автомобилни гуми, клони на дървета, които захапва и се мъчи да счупи, дърпайки ги към земята.Нека си дъвче пръчки, които по никакъв начин да не може да закачи някъде и после да ги дърпа със зъби, освен ако само не си го настъпи. На снимката гледам ти си му настъпал клона, не го прави... Също така не се отказвай от боя като средство за възпитание. Не ме разбирай погрешно, като казвам бой нямам предвид да го почнеш с една сопа и бой, докато не може да стои право. Удряй го, но с ръка (не използвай други предмети, в никакъв случай) зад врата достатъчно силно.Кучето не трябва да прави предно салто от удара, но и не трябва да си мисли че е част от играта, както ти казах по-горе, като го плеснеш трябва да се сепне.... В парка го наблюдавай, при поява на човек/куче в далечината веднага ще остави сегашното си занимание. каквото и да е то и ще се взре в тях. Не го оставяй да ги "зяпа", ако до половин минута не отлепи очи от тях - шамарче зад врата и дръпване на каишката и така докато успееш да му отклоняваш вниманието само с леко дръпване на каиша. Ако след удара изгуби интерес от хората/кучета го поощри(вече казах - забравяш за лакомствата...). Дано съм бил полезен с нещо, много работа те чака, да знаеш :)

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 22 юли 2008 16:16

Камене прави ми впечтление, че знаеш какво говориш, но понякога в желанието си да опонираш допускаш грешки.
Да, някой споменаха силов побой и т.н., но повечето имаха предвид да 'пречупиш' характера на кучето с шамари, а не с дърво. Много е погрешно да се мисли, че куче се бие силно. Такива добичета, така или иначе не усещат почти нищо физически. По скоро травмата е на ментално ниво.
'Боят'(подчертавам - леки шамари зад ушите, придружени със строг тон, а не шутове и дървета) е просто игра на 'доминиращ' и 'подчинен' - този подход се използва при дрисурата на лъвове(разбира се няма шамари и всичко е различно, освен принципа).
Гледал съм 3 боксера (joker е прав, че това нищо не значи) и съм видял на практика каква грешка е да 'прощаваш' на кучето (от съжаление или каквото и да било). Боксера е не по-малко звяр и не по-малко упорит.
Много е важно това, което другите казаха - постоянство в отношението ти към него, без бесни изблици.
Навярно си чел, че шамарите се ползват винаги със строг тон, докато кучето не започне да реагира на тона(думите не са важни сами по себе си - важно е звученето да е еднакво), по същич начин както на шамара. След този момент боя е излишен (тук искам да кажа на joker, че като махнем емоционалния момент с избитите кучета - Павлов и по-точно трудовете му, са значими и днес в съвремената психология, и с право му се дава названието - баща на бихевиоризма и се отнася към него, така както Фройд, към психоанализата).

Пожелавам ти успех ;)

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Вто 22 юли 2008 20:24

Още веднъж, благодаря на всички за мненията.
Сега търся по-усамотен плаж на морето, че ще имам около седмица за почивка, ама трябва и песа да взема.
Моля колегите, които са в морските градове за препоръки!
Благодаря!

П.С. Ще се правим с Любо на подводници! mhihi

Потребителски аватар
knight-errant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот knight-errant » Вто 22 юли 2008 20:38

Много дълго мислих, дали изобщо да пиша в тази тема - все пак, авторът и търсеше специалист, а аз не съм такъв.Имам обаче един проблем с кучетата, изобщо с всички от този вид - те са като част от мен.Трудно е за обяснение.Моят старец винаги ми е казвал, когато съм го питал, защо всичко живо от тази порода тича след мен, че тези, които са от една порода се надушвали.Имал съм всякакви приятели у дома - и елитни породи и съвсем обикновени кученца, такива, каквито срещаме всеки ден по улиците.Живота ми поднесе за приятел дори едно сиво вълче, с което бяхме неразделни седем години, преди крадци да го застрелят.Когато ги открих, разбрах, че друг начин да влязат не намерили.Вече никога няма да откраднат нещо в живота си, нито пък ще си помислят да посегнат на животинче.За това мога да гарантирам.
Не знам как ще ви прозвучи, но до ден днешен куче не ме е хапало.Не е особена гордост, просто това е самата истина.Налагало ми се е и да приспивам куче, и да връщам такова на предишните му собственици, пускал съм ги и на свобода, колкото и да ми е било мъчно за тях...
Всяко едно куче за мен е като човека - само за себе си.Всяко със своите индивидуални потребности и недостатъци, независимо от породата, независимо от възрастта или пък колко грижи /в т.ч. и за възпитанието им / са положени за тях.Никога куче отглеждано от мен не е ходило на специална школа - просто никога не съм изпитвал необходимост от това.Винаги сме се предугаждали един друг.Те са ми спасявали и живота, при това не веднъж, за което съм изключително благодарен на съдбата, че ме е събирала с тях.Приятели, това съм имал, а не домашни любимци.Просто нямам сърце да ги възприемам по друг начин.Винаги, когато са ме питали "Ваше ли е това куче?", съм отговарял:"Не, то си е свое куче.Винаги, когато поиска, може да си тръгне.".Свободата ни е дадена свише, волята да я упражняваме лична.
Сега на въпроса с проявите на агресия у някои кучета.От това, което аз съм наблюдавал и те са ми показвали с поведението си, много от тях го правят от страх.Ние, хората също реагираме по този начин.Друг е въпросът, доколко е оправдан страха и доколко не.Много от кучетата, които са живяли в дома ми са били до особена степен агресивни към непознати хора, които са влизали в дома ми.Никога обаче към деца, просто не се е случвало.Високите огради в много случаи не са били проблем да бъдат прескочени и непознатият нападнат.Вън на улицата, не съм имал случай да нападат, когото и да било.Друг е въпросът, че никога не са излизали навън без присъствието на човек от семейството - било е негласен закон в дома ни.Куче без надзор, навън никога.От поводи и намордници не съм се ползвал, освен когато кучето е било малко и е било въпрос на личната му безопасност да стои по-близо до нас.

Бившият ми съсед от десет години отглежда великолепен кавказец, който е точно толкова зъл, колкото и гореописания ротвайлер.Дори специалното обучение не помогна за овладяване на нрава му.За първи път видях това невероятно куче, когато бе на три години.Към мен бе също толкова зъл, но вече сме приятели.Просто се случи.Кавказецът / Роки / е отглеждан на една тераса в жилищен блок на петия етаж през по-голямата част от времето, за да могат безпрепятствено чуждите хора да влизат в дома на хората.Същата тази тераса е с бронирани стъкла, защото Роки е минавал и през стъкло и е съществувал риск да пострада човек.Моята тераса бе залепена точно до неговата обител, а аз имах навика сутрин да пия кафето си на нея, абсолютно невъзмутим от ръмжащия звяр в съседство.Всяка сутрин го виках от терасата и го карах да се изправя на перилата и.Той ръмжи, аз му се любувам, усмихвам се и най-невъзмутимо си пия кафето.И това години наред.Един хубав ден, моя милост връхлита у съседа без изобщо да звънне или предупреди по някакъв начин, че пристига.Чиста проба разсеяност от моя страна.Отварям вратата и насреща си съглеждам огромният като мечка Роки, който ме гледа право в очите.Спирам се и също го гледам в очите.Дори и не помръднах до момента в който, Роки пристъпи няколко крачки и за мое огромно учудване, вместо да ме нападне, просто седна пред мен и като малко паленце наклони главата си на една страна и ми подаде лапа.Подадох му ръката си и той сложи лапата си в нея.Оставих го да се поглези колкото си иска.После врътна опашка и мина покрай слисания си стопанин, за да си влезе в хола.Съседът ми стоял и ни гледал как си играем, не вярвайки на очите си, че в момента не се чуди как да спасява живота ми.Пита ме:"Какво се случи?"."Не знам - ти сам видя какво се случи.Може и да извадих късмет, може и нещо друго да е."От тогава с Роки станахме приятели и до преди осем месеца си хапвахме бисквитки с кафето.Тогава се преместих - сега сутрешното ми кафе е самотно.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Вто 22 юли 2008 20:56

kam_tod написа:Още веднъж, благодаря на всички за мненията.
Сега търся по-усамотен плаж на морето, че ще имам около седмица за почивка, ама трябва и песа да взема.
Благодаря!

аз минавам по 90 км всеки ден като искам да взема моя на море и ходя на камчия. добре е да идеш сутрин. минаваш след реката и там обикновенно има други кучета и стопаните им си правят плаж, но туристи и т.н. няма. отива по-натам и си сам. другото място, за което се сещам е дуранкулак

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 22 юли 2008 21:00

kam_tod написа:
ACCELERATOR написа:Неслучайно куче нападне ли човек се приспива. Просто от това не можеш да го „отучиш“ - играеш си с късмета.
Да го водиш с намордник е абсолютно задължително в твоя случай, и е най-малкото, което можеш да направиш. Всяко куче първоначално се опитва да се отърве от намордника, скимти, мята се - нормално е да му е неприятно, но с времето свиква.
Не знам дали съм прав, но ми се струва, че кучето доста го глезиш. Агресията би трябвало да си я усетил още докато е бил малък, и да я прекратиш още тогава. Дали пък не си я насърчил?! С този страх от наркомани, цигани и скинари.. :roll:
Честно казано, досега не съм виждал куче, което ей така от самосебе си да почне да проявява агресия към хора. Все нещо трябва да го е подтикнало.
Въобще - умната с това куче. Кое е по-важно - да не се дразни кучето, че е с намордник, или да не вземе да обезобрази някой човек (или недай си Боже - дете), което ще си е изцяло твоя отговорност?
Питай тук:
http://www.dog.bg/forum/index.php

Благодаря за мнението, наистина, но това е абдикиране от отговорност! ... аз може са му сложа намордник, може да го вържа с вериги за предните и задните крака и да го развеждам като панаирджийска мечка и да плаша още повече хората... но както казха по-горе, по-добре да го приспя ако ще правя такива работи...
Без да се обиждаш, но според мен още има шанс кучето да се социализира... ако не стане, тогава ще му мисля за прангите на устата и душата...
Баси, все едно някои от нас тия кучета ги гледат като рибки в аквариум, просто за да ги имат и да им се радват, а като има проблем - решението е лесно: или пранги или инжекция... и после си взимаш други рибки в аквариума.
Извинявам се, ако някой се е почувствал засегнат, не е нарочно.

на тебе трябва да ти заврът намордника в задника па дано се върне акъла ти в главата...аман от безотговорни хора...извинявам се ако съм засегнал някой....ти така ли ще се извиняваваш ако песа ти осакати някой...

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Вто 22 юли 2008 21:31

silent написа:
kam_tod написа:
ACCELERATOR написа:Неслучайно куче нападне ли човек се приспива. Просто от това не можеш да го „отучиш“ - играеш си с късмета.
Да го водиш с намордник е абсолютно задължително в твоя случай, и е най-малкото, което можеш да направиш. Всяко куче първоначално се опитва да се отърве от намордника, скимти, мята се - нормално е да му е неприятно, но с времето свиква.
Не знам дали съм прав, но ми се струва, че кучето доста го глезиш. Агресията би трябвало да си я усетил още докато е бил малък, и да я прекратиш още тогава. Дали пък не си я насърчил?! С този страх от наркомани, цигани и скинари.. :roll:
Честно казано, досега не съм виждал куче, което ей така от самосебе си да почне да проявява агресия към хора. Все нещо трябва да го е подтикнало.
Въобще - умната с това куче. Кое е по-важно - да не се дразни кучето, че е с намордник, или да не вземе да обезобрази някой човек (или недай си Боже - дете), което ще си е изцяло твоя отговорност?
Питай тук:
http://www.dog.bg/forum/index.php

Благодаря за мнението, наистина, но това е абдикиране от отговорност! ... аз може са му сложа намордник, може да го вържа с вериги за предните и задните крака и да го развеждам като панаирджийска мечка и да плаша още повече хората... но както казха по-горе, по-добре да го приспя ако ще правя такива работи...
Без да се обиждаш, но според мен още има шанс кучето да се социализира... ако не стане, тогава ще му мисля за прангите на устата и душата...
Баси, все едно някои от нас тия кучета ги гледат като рибки в аквариум, просто за да ги имат и да им се радват, а като има проблем - решението е лесно: или пранги или инжекция... и после си взимаш други рибки в аквариума.
Извинявам се, ако някой се е почувствал засегнат, не е нарочно.

на тебе трябва да ти заврът намордника в задника па дано се върне акъла ти в главата...аман от безотговорни хора...извинявам се ако съм засегнал някой....ти така ли ще се извиняваваш ако песа ти осакати някой...

Баце, като си толкова ербаб пред клавиатурата, що не дойдеш да ми завреш лично намордника в задника? Обещавам, че ще съм без кучето... а гледам, че си и от София... Ми айде ела да ми обясниш как стоят нещата с безотговорността лично... или по-добре се скрий и си търси друга трибуна за моралистични призиви, без дори да си имаш елементарна идея за дискусията, която се води тук.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Вто 22 юли 2008 21:36

kam_tod написа:Още веднъж, благодаря на всички за мненията.
Благодаря!

Камене, мога да ти препоръчам Шкорпиловци. На 30 тина км южно от Варна.
Миналата година с нашия вайлер бяхме там през Септември.
Има доста бунгала, където приемат с кучето, но в твоя случай май няма как да стане.
По принцип плажа е огромен и винаги ще има място, където почти няма да има хора.

Ето малко "репортаж" от въпросното място.
Много обичаме да "хапем" вълните....посла ни хапе разтройството mhihi
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Вто 22 юли 2008 21:41

Ееее и тази тема ли я оср...е. Аман от спамери вече. :evil:

Тамън човек се зачете в нещо хубаво и следващия пост е с ругатни и обиди!

Малко са хората които влезнаха на колегата в положението, аз имам пекинез не разбирам от родвайлери но четох темата с интерес, докато загубих интерес вече..... :evil:

Нека някой модер да я почисти!

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Вто 22 юли 2008 21:52

brabus написа:...
Ето малко "репортаж" от въпросното място.
Много обичаме да "хапем" вълните....посла ни хапе разтройството mhihi
Много готини, брей!!!! И двамата!

Къде е това, че селището не ми говори нищо?
А за бунгалата, че няма да ни пуснат - те ще разберат, когато вече е късно и сме се натъртили там! mhihi
Най-важното е, че плажът не е пренаселен!
П.С. Моля да не обръщате внимание на просташките постове, включително и моите (бяха направени в състояние на афект)!
mod edit: vasstop

Върни се в “ОФФ-Топик - други”