морето и рисковете....

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

морето и рисковете....

Мнениеот joker » Пон 04 авг 2008 12:30

Уважаеми колеги....всички сигурно сте научили за жестоката трагедия с четиримата младежи край Синеморец...Бог да ги прости и да но душите им бъдат в рая...
Знаете ,че не пропускам ден да не съм край морския бряг...наблюдавах морето от 4-5 дни и със свито сърце си мислех кого ли ще погълне(просто вълнението беше много коварно...дълбоки,мощни и влачещи вълни....иначе изглеждащи гладки и спокойни.....)....и то точно на Илинден(по стария календар)....Курбанът тази година беше жесток!!!
Всяка година нечия почивка става последна...
Може би някои от вас знаят за морето повече от мен,но аз като човек,който вече повече от 35 години не се разделя с него бих искал да ви напомня някои съвсем простички нещица-с една едничка цел ...да изкарате красиво и незабравимо морско лято.
Та ето ги и тях:
1.Ако юни е месецът на шкваловете(шквал е силна внезапна буря с много силен, бързо менящ посоката си вятър) то август е месецът на мъртвото вълнение.Вълните отгоре изглеждат гладки и безопасни,но всъщност са големи и дълбоки(с мощна въртяща сила)...имат свойството бързо да дърпат навътре и надолу....
За да се предпазите:Преди да влезете във водата направете простичък тест....хвърлете някакъв дребен плаващ предмет във водата(шише,парче дърво и т.н) и внимателно наблюдавайте посоката на движението....тя ще ви покаже има ли течение и накъде влачи то...Направете го и ще се изненадате от посоката му...
2.Ако морето е съвсем гладко и без никакви вълни уточнете посоката на вятъра....най-често се касае за северозападен вятър...този вятър изтласква много бързо топлите водни маси навътре и водата рязко се охлажда с 10-на градуса.....ако скочите внезапно поради острите крампи на мускулатурата вследствие на рязкото охлаждане вероятността от фатален инцидент(удавяне) е голяма....нерядко възрастни и не толкова възрастни хора са умирали от внезапна сърдечна смърт във водата точно от внезапното охлаждане(остър коронарен спазъм)....
3.Никога не скачайте във водата ако предварително не сте "опознали дъното"(особено с главата напред)....важи даже и за места където "вчера сте били"....течението в морето влачи и трупа всевъзможни предмети и контурът на дъното се мени(както и дълбочината му)непрекъснато...
4.Стойте(пазете и децата) далеч от хлъзгавите тетраподи на буните....особено при вълнение...при произволното им натрупване между тетраподите остават много опасни цепнатини....ако паднеш и заклещиш и крак или ръка вътре - няма измъкване-дори и да има хора наоколо просто не могат да ти помогнат....
5.При високи вълни не влизайте във водата дори и в плитчините(особено ако са осеяни с камъни).....разбиващата се вълна ви завърта и може да последва удар на главата в камък....следва безсъзнание с всички останали последствия дори ина 30 см дълбочина.....това важи особено за палавите и весели малчугани играещи в плитчините(при тях дори и по-малки вълни могат да доведат до подобен инцидент)....
6.Научете се (научете и децата)да не се страхувате от водата...дори и да не плувате добре Господ е надарил повечето живи същества с инстинктивни движения във водата така ,че да се задържат на повърхността....хора се давят най-често от уплаха...тогава дишането су учестява ,става некоординирано,нахлува вода в устата и това еначалото на края....Плувайте винаги с мисълта,че сте в "свои води".....Ако не сте спортисти избягвайте спринтовия кроул особено навътре от брега....риск от крампи.
Ако пък сте решили да плувата кросово на дълги разстояния не е лошо да имате една мъничка безопаснао игла...не се смейте!...Боцкането на схванатия крайник с игла е стар способ за освобождаване мускулатурата.....
Това е ...знам,че някои от съветите са банални ама и съветите за каране със съобразена скорост са банални....но ги повтаряме непрекъснато!
Дано съм бил полезен....

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пон 04 авг 2008 12:40

Нека да не забравяме и едно от най знатните правила:
- Никога не влизайте пиян или прекалено сит.

Морето не напразно се нарича черно.

Нека и Скуба даде малко съвети отностно гмуркане с шнорхели на не толкова дълбоки места 5-7 метра.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пон 04 авг 2008 12:46

:bowdown

Благодаря! Искрено БЛАГОДАРЯ!

Научих много важни неща, за които не съм си давал сметка!!!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 04 авг 2008 12:47

хубави и верни съвети!

Скуба, сподели наистина за шнорхелите и гмуркането около брега 5-10 м.

един въпрос: само в Черно море ли има т.нар. мъртво вълнение ?

Последна промяна от VWGT на Пон 04 авг 2008 12:49, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: морето и рисковете....

Мнениеот scuba » Пон 04 авг 2008 12:48

joker написа:..
6.Научете се (научете и децата)да не се страхувате от водата.....

Не се плашете, НО Уважавайте морето!!!
Морето не обича самонадеяни хора.
Недейте да изпадате в паника - 98% от удавянията стават от това. Паниката е неконтрулеруемо състояние на човека, създадено от наличието на голямо количество адреналин в мозъка. Ако се паникьосате, помъчете се да дишате дълбоко, а НЕ учестено. При учестено дишане кислорода идва в повечко и ви се замайва главата.
Имайте предвид, че след първоначално нагълтване на вода не става нищо страшно. Смъртта настъпва около 12-15 (че и повече) минути след като сте нагълтали водата.
И не на последно място: внимавайте. Морето все пак е стихия!!!

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пон 04 авг 2008 12:50

имам въпрос....ако попадна в мътво вълнение или някакъв водовъртеж има ли някакви тактики за измъкване :?

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пон 04 авг 2008 12:52

chefito написа:имам въпрос....ако попадна в мътво вълнение или някакъв водовъртеж има ли някакви тактики за измъкване :?

За съжеление не са ми известни :-(
Но при всички случай се отпусни и гледай да си на повърхността

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пон 04 авг 2008 12:56

чисто теоретично, от водовъртеж можем да се измъкнем с гмуркане надолу по посока стесняването на "фунията", където силата му отслабва, но трябва да успеем да се отдалечим на достатъчно безопасно разстояние под вода.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пон 04 авг 2008 12:58

chefito написа:имам въпрос....ако попадна в мътво вълнение или някакъв водовъртеж има ли някакви тактики за измъкване :?

Веднъж отидохме да плуваме в язовир Кърджали сериозен и дълбок язорир който не знае.
Но това което незнахме беше, че пуснали вода за източване. И се появило нещо като водовъртеж. Точно когато бях на около 700-800 метра от брега нещо ме свече надолу въртеливо. Колкото и да се опитвах да се плувам нагоре нищо не ставаше.
Бях се сетил, че дядо ми ме учеше ако попадна на такова нещо да се въртя в обратна посока на тази с която ме засмука.

Наистина проработи измъкнах се с хиляди трудности !! Но тогава не трябва да се забравя, че тренирах много усилено. За което мисля само това ми помогна.

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пон 04 авг 2008 13:12

Много хубава тема, но не съм съгласен със следното:
Преди да влезете във водата направете простичък тест....хвърлете някакъв дребен плаващ предмет във водата(шише,парче дърво и т.н) и внимателно наблюдавайте посоката на движението....тя ще ви покаже има ли течение и накъде влачи то...Направете го и ще се изненадате от посоката му...

Първо - какво би станало, ако всички, преди да влезем, хвърляме по едно шише във водата?! Ясно е, че на повечето плажове дървета и клони няма (а дори и да има - плуващи клони във водата също не са приятна гледка). Така че за Бога - не хвърляйте каквото и да било във водата!
Второ - този метод едва ли е подходящ, за да се разбере дали има мъртво вълнение, или не, просто защото почти винаги има вятър. Наличието на вятър, който духа навътре, сам по себе си не означава мъртво вълнение. Моят съвет е да гледате знамето на спасителя. Или друг начин, който е 100% ефективен - докато сте на плиткото, отпуснете се във водата за 10-20 секунди, в легнало положение (т.н. „звезда“), и наблюдавайте внимателно накъде ще започне да ви придвижва морето. Пак казвам - ако не можете да плувате, гледайте да сте на достатъчно плитко, за да може дори и ако ви дръпне 1-2м навътре, пак да можете да стъпите.
И още един съвет - ако има вятър, който духа навътре, в никакъв случай не влизайте с надуваеми играчки и дюшеци. Вятъра ви издухва, все едно сте лодка с платно, и понякога връщането обратно с дюшека е дори невъзможно. Това, особено ако не можете да плувате, може да е фатално, ако сте на неохраняем плаж, който не разполага с моторизирани лодки, или поне джет...
Относно удавянията - много е важно да не се паникьосвате. Ако човек се отпусне и си поеме въздух, дори и без да се движи ИЗОБЩО, той стои над водата като шамандура. Затова - дори и да няма дъно под краката ви, успокойте се, отпуснете се, ако трябва известно време изобщо не се движете, а просто стойте като тапа във водата, помислете, и с плавни движения се придвижвайте към брега.
Много е опасно да тръгнеш да спасяваш давещ се човек. Така са се удавили и хората, за които е тази тема. По този начин стават най-много удавяния според мен, защото човек рядко плува сам, и вика за помощ. В паниката си обаче, той се вкопчва в човека, който се опитва да го спаси, и стремейки се да се задържи над водата, удавя и него, а после - и себе си. Реакцията ни в такъв момент трябва да е адекватна:
НИКОГА не приближавайте давещ се човек отпред! Стремете се да го заобиколите отзад, ако трябва да го изненадате. Стремете се да го хванете отзад, с една ръка през лактите, като ръката ви се пада под гърба му, и сте го хванали през лактите. По този начин докато вие гребете с два крака и една ръка, той ще плува по гръб до вас, помагайки ви с крака, и нямайки възможност да ви удави с ръцете си. Ако все пак давещ се успее да ви хване: поемете си въздух, и се гмурнете надолу, завличайки го с вас. По този начин, той инстинктивно ще ви пусне. По най-бързия начин се отдалечете от него, и се опитайте да заходите отзад.
Като цяло обаче - НИКОГА не се опитвайте да спасите някой, ако не плувате перфектно, или не разполагате поне с надуваема играчка.

Потребителски аватар
yeti123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yeti123 » Пон 04 авг 2008 13:46

При мъртво вълнение вълната не се образува на повърхността, а отдолу под повърхността, като достига до 1 метър под повърхността. "Дърпането" навътре е точно когато плувеца плува на повърхността на морето. В подобен случай, гмуркане под повърхността, до 1 метър, където вече няма вълнение.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 04 авг 2008 14:06

ACCELERATOR написа:Много хубава тема, но не съм съгласен със следното:
Преди да влезете във водата направете простичък тест....хвърлете някакъв дребен плаващ предмет във водата(шише,парче дърво и т.н) и внимателно наблюдавайте посоката на движението....тя ще ви покаже има ли течение и накъде влачи то...Направете го и ще се изненадате от посоката му...

Първо - какво би станало, ако всички, преди да влезем, хвърляме по едно шише във водата?! Ясно е, че на повечето плажове дървета и клони няма (а дори и да има - плуващи клони във водата също не са приятна гледка). Така че за Бога - не хвърляйте каквото и да било във водата!
Второ - този метод едва ли е подходящ, за да се разбере дали има мъртво вълнение, или не, просто защото почти винаги има вятър. Наличието на вятър, който духа навътре, сам по себе си не означава мъртво вълнение.
Моят съвет е да гледате знамето на спасителя. Или друг начин, който е 100% ефективен - докато сте на плиткото, отпуснете се във водата за 10-20 секунди, в легнало положение (т.н. „звезда“), и наблюдавайте внимателно накъде ще започне да ви придвижва морето. Пак казвам - ако не можете да плувате, гледайте да сте на достатъчно плитко, за да може дори и ако ви дръпне 1-2м навътре, пак да можете да стъпите.
И още един съвет - ако има вятър, който духа навътре, в никакъв случай не влизайте с надуваеми играчки и дюшеци. Вятъра ви издухва, все едно сте лодка с платно, и понякога връщането обратно с дюшека е дори невъзможно. Това, особено ако не можете да плувате, може да е фатално, ако сте на неохраняем плаж, който не разполага с моторизирани лодки, или поне джет...
Относно удавянията - много е важно да не се паникьосвате. Ако човек се отпусне и си поеме въздух, дори и без да се движи ИЗОБЩО, той стои над водата като шамандура. Затова - дори и да няма дъно под краката ви, успокойте се, отпуснете се, ако трябва известно време изобщо не се движете, а просто стойте като тапа във водата, помислете, и с плавни движения се придвижвайте към брега.
Много е опасно да тръгнеш да спасяваш давещ се човек. Така са се удавили и хората, за които е тази тема. По този начин стават най-много удавяния според мен, защото човек рядко плува сам, и вика за помощ. В паниката си обаче, той се вкопчва в човека, който се опитва да го спаси, и стремейки се да се задържи над водата, удавя и него, а после - и себе си. Реакцията ни в такъв момент трябва да е адекватна:
НИКОГА не приближавайте давещ се човек отпред! Стремете се да го заобиколите отзад, ако трябва да го изненадате. Стремете се да го хванете отзад, с една ръка през лактите, като ръката ви се пада под гърба му, и сте го хванали през лактите. По този начин докато вие гребете с два крака и една ръка, той ще плува по гръб до вас, помагайки ви с крака, и нямайки възможност да ви удави с ръцете си. Ако все пак давещ се успее да ви хване: поемете си въздух, и се гмурнете надолу, завличайки го с вас. По този начин, той инстинктивно ще ви пусне. По най-бързия начин се отдалечете от него, и се опитайте да заходите отзад.
Като цяло обаче - НИКОГА не се опитвайте да спасите някой, ако не плувате перфектно, или не разполагате поне с надуваема играчка.

Аз се опитах да напиша чисто практически съвети....мой опит и съвети,които съм чул от на стари моряци и риболовци...
Ето и някои твърде опасни и грешни съвети от колегата горе
1.В морето посоката на течението не винаги е една и съща с тази на вятъра!!!!!!!Аз затова казах,че ще се изненадате за посоката на движение на предмета....ще видите една посока на вълничките ,а друга посока на движение на предмета...5 дни във Варна блъска мъртво вълнение при югоизточен вятър!!!!Морето теглеше обратно на посоката нса вятъра!
2.Никой не казва да си хвърляме боклуците в морето.....най-малко аз!
3.Съветите за спасяване на удавник са по принцип правилни,ама не са за широка аудитория и не са достатъчно точни....удавник се спасява с голи ръце само ако си достатъчно уверен в силите си и няма никаква ама съвсем никаква друга алтернатива.....Преди години вадих(ирония на съдбата) давещ се колега от един язовир край Гоце Делчев(там язовирите са с дълбочина над 50 м,слава Богу инцидента беше на около 30 м от брега)...на практика става друго и ти трябва доста съобразителност за да се справиш с един полудял от страх човек панически блъскащ с ръце и крака водата около себе си....Не забравяйте,че трагедията от Синеморец и в резултат на недооценени сили при опит за спасяване.....
така,че ако ще се спасява някой ,то трябва да се избира варианта да се задържите на бреговата ивица или поне да си осигурите някаква сигурна връзка с нея(въже или нещо пригодено за вързване)
4.Няма как да попаднете ИЗВЕДНЪЖ в мъртво вълнение ако не скочите от височина направо във водата.....мъртвото вълнение ще го усетите още като влизате по силното дърпане на вълните(мноооого по-силно отколкото изтласкването)но то не се усеща в плиткото,а едва като стигнете дълбочина поне до кръста,а това за някои може да е вече опасно.....ама аз за това казах за предмета...много по-безопасно е да видите ,че шишето вместо да идва към брега избутвано от вълните върви навътре като засмукано(поннякога обратно на вятъра!!)....отколкото да влизате и да проверявате със собственот си тяло..
5.За какъв флаг на спасителя говорим.....та аз пиша за хората посещаващи онези прекрасни пусти плажове,където когато легнем на пясъка съседи са ни само мидените черупки,перления пясък и зелените коси на водораслите ......а не някой охранен дебелак който ту плюска сандвици,ту се оригва или пък отпуснал се в мечи сън завира аналното си отвърстие в лицето ти изпразвайки газообразната компонента на чревното си съдържимо....

Потребителски аватар
dobrev
Автомобил: Tiguan
Двигател: TSI2013
Контакти:

Мнениеот dobrev » Пон 04 авг 2008 14:09

yeti123 написа:

При мъртво вълнение вълната не се образува на повърхността, а отдолу под повърхността, като достига до 1 метър под повърхността. "Дърпането" навътре е точно когато плувеца плува на повърхността на морето. В подобен случай, гмуркане под повърхността, до 1 метър, където вече няма вълнение.

а следва течение което може да те замъкне незнайно в някоя посока и незнайно колко си метра ,през което време вече си се удавил затова при мъртво море НЕ СЕ ПЛУВА!!! Като искаш да се намокриш поради жегата наплискаваш се като стара баба на брега и обратно на хавлията!
А ако чак толкова държиш да поплуваш този ден търсиш закрити заливчета от вятър и вълни и се плацикаш на воля :lol:

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Пон 04 авг 2008 14:29

хайде само обосновани и хубави мнения .... всички трябва да могат да плуват, браво супер тема и нося си диска за спирачки.... някакви са си откровен спам ..... :)

Потребителски аватар
Vanu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vanu » Пон 04 авг 2008 14:42

според мен истината е, че нищо не може да те подготви за мъртво течение, водовъртеж и прочие, ако не си го преживял. Единственият съвет, което може да ти помогне, е този да запазиш самообладание, да не се правиш на мъж и да покажеш, че можеш да изплуваш срещу течението. Едно от момчетата, които са се удавили няколко пъти е вадил кръста, бил е добър плувец, може би самочувствието му е създала лоша услуга, а може би сутиацията е била извън неговия контрол.
За мускулните спазми (крампи) - няма да се плашите, задръжте се над водата (ако течението и вълните позволяват), масажирайте малко (това с убождането никога не съм го опитвал), запомнете, че инвалидите плуват само на ръце.
Отново - не губете самообладание, това е единствения съвет, който мога да кажа, че върши работа.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”