Регистрация на фирма

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Вто 05 авг 2008 13:08

При ООД, освен с капитала, собствениците не са ли отговорни и с имуществото на дружеството - коли, сгради и други активи.
Доколкото аз знам, при фалит и ликвидация активите се продават или разпределят между кредиторите на ООД-то - ако греша, нека някой по-сведущ да ме поправи. :wink:

Потребителски аватар
Dessi
русият голф
Автомобил: VW Golf 2002
Двигател: 1.9 TDI ASZ
Контакти:

Мнениеот Dessi » Вто 05 авг 2008 13:09

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Вто 05 авг 2008 13:10

connor cane написа:При ООД, освен с капитала, собствениците не са ли отговорни и с имуществото на дружеството - коли, сгради и други активи.
Доколкото аз знам, при фалит и ликвидация активите се продават или разпределят между кредиторите на ООД-то - ако греша, нека някой по-сведущ да ме поправи. :wink:

Не грешиш :wink: Ама личния апартамент и кола ако не е на името на фирмата не ги бутат.

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Вто 05 авг 2008 13:21

embi4a написа:
connor cane написа:При ООД, освен с капитала, собствениците не са ли отговорни и с имуществото на дружеството - коли, сгради и други активи.

Не грешиш :wink: Ама личния апартамент и кола ако не е на името на фирмата не ги бутат.

Точно. Значи ненапразно имам 6 по счетоводство и търговско право. :D
За личното имущество - ясно, няма как да ти го пипнат. Идеята е да не се заблуди колегата, че носиш отговорност само до 5-те хиляди лева и после не могат да те барнат. И имущество взимат, ама само ако е на фирмата по документи. Макар че той със заведение едва ли скоро ще придобива дълготрайни активи - ако е под наем.

Има и такъв вариант - придобиваш активи (апартаменти например), прехвърляш ги на стринка си Станка от Тутракан, ООД-то обявява несъстоятелност и фалира, а кредиторите пият студена вода, щото няма активи да се разпродават - имуществото е на името на стринка ти. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Ей сега чакам да получа ЛС от инспектор от ДАНС - да ме поразпита откъде съм информиран за такива схеми за източване. Милиони направиха някои хора така. :wink:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 05 авг 2008 22:31

canyoubounce написа:А да питам и аз нещо :). Как стоят нещата с прехвърляне от ЕТ на ЕООД и същевременно смяна на дейността на фирмата.

Пререгистрация .
И без това вс . фирми преди 01.01.2008 ще трябва да се пререгитрират / май до 3 г/ - абе лапачка на пари - тука за бланка, там за бордеро,банкова такса и все бъркане в джоба.
Съвет - направи го преди срока / в края на срока ще е лудница/.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 05 авг 2008 22:41

Anbuch написа:А наскоро чух ,че имало внесено предложение, за регистрация на ООД да бъдат достатъчни само 500 лв ,а не 5000 както е било досега ,но незная дали това предложение е прието. Нещо по въпроса?

Едва ли ще се приеме. Това е ега ти резила - каква фирма с 500лв капитал ?? То всеки бай Мангал ще е фирма тогава. Каква отговорност от човек с 500лв капитал може да очакваш - освен да ти подложи динена кора.
Може да се внесе 3700 лв сам .Капитала може да се изтегли на другият ден след излизане на регистрацията.
Може доброволна регистрация по ЗДДС след подаване на декларация в НАП- след 5 раб дни излиза. Трябва справка от счетоводител дори и да е нямала дейност новооснованата фирма / презумцията е , че излиза регистрацията пр . в 14 часа, а в 14;5 мин си пуснал ф-ра/.
Трябва договор и със счетоводител / кантора/за тази регистрация.

Последна промяна от kris11 на Вто 05 авг 2008 23:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Вто 05 авг 2008 22:49

Аз пък чух някъде преди време, точно обратното.Че от 5000лв отивало на около 20000, но предполагам са само слухове

Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Мнениеот rainheart » Пет 08 авг 2008 8:50

Пак да ползвам темата :roll:

Удостоверение за актуално състояние на фирма, от къде се вади - НСИ или на Васил Левски №24 (второто не знам, каква институция е, просто ми казаха този адрес)

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Пет 08 авг 2008 8:56

rainheart написа:Пак да ползвам темата :roll:

Удостоверение за актуално състояние на фирма, от къде се вади - НСИ или на Васил Левски №24 (второто не знам, каква институция е, просто ми казаха този адрес)

http://www.brra.bg/

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Пет 08 авг 2008 9:31

rainheart написа:Пак да ползвам темата :roll:

Ако фирмата е пререгистрирана по Закона за търговския регистър, удостоверение ще ти издаде Агенцията по вписванията - Търговски регистър. Адресът в София, ако не ме лъже паметта, е бул. "Александър Стамболийски" № 248. Питай Гугъл за всеки случай.

Ако обаче фирмата не е пререгистрирана, удостоверение за актуално състояние по фирменото й дело ще ти издаде съответният окръжен съд. За гр. София това е Софийски градски съд, Фирмено отделение. Намира се в Съдебната палата на бул. "Витоша".

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 08 авг 2008 12:03

kris11 написа:
canyoubounce написа:А да питам и аз нещо :). Как стоят нещата с прехвърляне от ЕТ на ЕООД и същевременно смяна на дейността на фирмата.

Пререгистрация .
И без това вс . фирми преди 01.01.2008 ще трябва да се пререгитрират / май до 3 г/ - абе лапачка на пари - тука за бланка, там за бордеро,банкова такса и все бъркане в джоба.
Съвет - направи го преди срока / в края на срока ще е лудница/.

Не може мисля с пререгистрация да си промениш ЕТ в ЕООД. Пререгистрацията е нещо съвсем различно-взимат ти картончето Булстат и ти дават ЕИК и те вписват в Търговския регистър. А за да си преформираш фирмата от ЕТ в ООД ти е нужно изкупуване на ЕТ-то от ООД. Там се смятат цена на активи, задължения и т.н. по справедлива цена, положителни и отрицателни търговски репутации и не е никак лесно за изпипване. Може да го направи само печен счетоводител и адвокат.

Потребителски аватар
dj_runner
Автомобил:
Двигател:

Re: Регистрация на фирма

Мнениеот dj_runner » Пет 23 юли 2010 20:08

Знам , че темата е много стара , но имам няколко въпроса.
Искам да си регна Фирма , за продажба на дрехи , какво трябва да направя и какви лицензи трябва да искарам. Ще взема едно магазинче малко, под наем.
Ще работя самостоятелно т.е без други работници ЕТ или ЕООД трябва да избера?
И предложете ми Стоков Базар където да има ефтини дрехи няма значение едро или дребно.
Някой ходил ли е в базара Илиянци и вход ала бала взимат ли и горе долу какви са цените , заслужава ли си от Айтос да ходя до София и т.н. Благодаря предварително.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пет 23 юли 2010 20:26

Илиенци беше оферта преди години... сега цените са като по магазините.
Ако не си се занимавал или нямаш познат който се е занимавал не се захващай... дрехи тип Илиенци се продават през 20-25 процента, ако не можеш да си позволиш големи количества.
Друг вариант за купуване е турция, но ти споменах, че трябва да имаш познат или да си се занимавал с това за да знаеш къде да отидеш :)

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Пет 23 юли 2010 21:47

ЕТ. По- евтино е, но трябва да внимаваш защото отговаряш с личното си имущество. Иначе за дрехи търси някой, който шие за износ. Някъде около Кремиковци имаше шивашки цех и продаваха дрехи "маркови" с леки дефекти. Офертата беше нещо, казваш какво да ти напълнят в чували от 50кг. /единични бройки/, даваш 50 кинта на чувал и отнасяш в аутлета. Но все пак това беше преди година и половина- две.

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Пет 23 юли 2010 22:43

EООД си регистрирай , за дрехи е пазара в Димитровград и сие . Премисли всичко добре иии Успех :да:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”