Здравейте, предварително се извинявам ако вече има такава тема! Пуснах едно търсене и не намерих нищо по темата - но все пак...
Реших да напиша няколко реда за това как става регистрирането на автомобил в данъчната служба - или по-скоро в подразделението за плащане на местни данъци и такси към общината по местоживеене.
Аз си загубих няколко часа с това занимание и ако успея да спестя няколко минутки на колегите все ще е от полза.
Декларирането на автомобила следва да стане в двумесечен срок от придобиването му.
За целта са Ви необходими няколко документа:
1. Декларация по чл. 54 от ЗМДТ - следва да разполагат с тези бланки в общините, но Вие можете да си я изтеглите от тук:
www.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=960
2. Копия от:
- Договор за покупко-продажба - в моя случай приложих и приемо-предавателния протокол. Датите на двата документа се различават с 3 месеца. По закон, когато датата на производство на автомобила не е известна се записва датата на първа регистрация.
- Документ за собственост на кола, влязла от друга държава
- Голям регистрационен талон
- Квитанция за платен 2 % местен данък при нотариус или в общината - този данък не важи за новите автомобили и тези които са директен внос.
- Квитанция за платен данък МПС към настоящата година /ако има такъв наличен/ - на мен ми казаха, че данъка ще може да се плати чак след март!?!?
Ако искате да гарантирате, че тази декларация е получена от общинските служители, можете да си поискате ответен документ - разписка.
2. Копия от:
- Договор за покупко-продажба - в моя случай приложих и приемо-предавателния протокол. Датите на двата документа се различават с 3 месеца. По закон, когато датата на производство на автомобила не е известна се записва датата на първа регистрация.
- Документ за собственост на кола, влязла от друга държава
- Голям регистрационен талон
- Квитанция за платен 2 % местен данък при нотариус или в общината - този данък не важи за новите автомобили и тези които са директен внос.
- Квитанция за платен данък МПС към настоящата година /ако има такъв наличен/ - на мен ми казаха, че данъка ще може да се плати чак след март!?!?
Ако искате да гарантирате, че тази декларация е получена от общинските служители, можете да си поискате ответен документ - разписка.
mod edit: batmilko
Регистриране на автомобил в данъчна служба
- Мартин
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: ...
kappo написа:мале ас я регистрирах на 12.12.2007 и още не съм ходил в общината,дали ще има санкции че доколкото знам до 2месеца след регистрацията т6рябва да я регистрирам и в общината.
Ще има.
- kappo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
....
оффф мамицата им какво да направя има мнения хиляди да съм чакал 2 години или да хода да видя какво ще кажат обиржиите?дали нещо сериозно ще ме порежат,колата е 93г,1.8ми=66кв! 

- Мартин
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: ....
kappo написа:оффф мамицата им какво да направя има мнения хиляди да съм чакал 2 години или да хода да видя какво ще кажат обиржиите?дали нещо сериозно ще ме порежат,колата е 93г,1.8ми=66кв!
Ако питаш мене отиди, дръж се нормално, кажи им сега за един месец, че не си заслужава да плащаш глоби, почерпи ги нещо и така... Аз така бях с предишната кола. Ако отидеш да се караш няма да ти простят, но като отидеш с добро се оправяш.
- kappo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
...
прав си колега ,така и ще направя,а като цяло имаш ли представа колко ще е таксата(данъка)? 

- PostMortem
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги мисля скоро да декларирам Голфо - колата е "нов внос" и е закупена от автокъща с "договор" (10 реда на които пише името на собственика, моето и каква е колата), оттам ми казаха, че не трябва да ми искат 3%, понеже не била купена с фактура. Та значи в общи линии трябва да си направя копия на талона и договора и да отпраша в общината, така ли?
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Re: ...
kappo написа:прав си колега ,така и ще направя,а като цяло имаш ли представа колко ще е таксата(данъка)?
от 10 до 120лв. е глобата. Обикновено се минава с 10 или 20 кинти.
- jijibs
- Автомобил:
- Двигател:
аз регистрирах моята тази пролет. Имах договор за покупко-продажба с мое име извършен в чужбина с предния собственик и при този случай не плащах гореспоменатите 2% (колко % са зависи в коя община се регистрира явно). Така, че застрахователна оценка също не ми беше необходима, но аз избързах и се набутах с 15 лв 

- K22
- Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
- Двигател: 2200 Д 2005
PostMortem написа:Колеги мисля скоро да декларирам Голфо - колата е "нов внос" и е закупена от автокъща с "договор" (10 реда на които пише името на собственика, моето и каква е колата), оттам ми казаха, че не трябва да ми искат 3%, понеже не била купена с фактура. Та значи в общи линии трябва да си направя копия на талона и договора и да отпраша в общината, така ли?
При регистриране на нова собственост задължително се плащат тези 2-3% от застрахователната стойност или от фактурата на автомобила.Парите се плащат директно във службата на общината.
Във всяка община този процент е различен.
Ако имате фактура за 3000лева , може да си извадите удостоверение за застрахователна стойност, например за 1000 лева и ще платите по-малък данък

- PostMortem
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги работата я свърших вече - при това без да плащам какъвто и да е било данък
Зависи с какъв договор сте: моя е такъв все едно съм я купил директно от австриеца, т.е. при покупко-продажба осъществена извън България, данък не се плаща. Единственото което ми искаха беше копие на талона, копие на договора и превод от швабски, който ми излезе 6 левчета 

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”