обороти с характер....

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
the_FAN76
Автомобил: VW Golf III 1.4
Двигател: ABD 1993
Контакти:

обороти с характер....

Мнениеот the_FAN76 » Чет 14 авг 2008 0:20

обороти с характер....
като е студена колата и тръгна малко по рязко, понастъпя я де и оборотите се залепят на 2000 при спряло състояние (на сфетофар).
Случва ми се на 2-3 дена, през другото време си е ОК
Забелязал съм и че в такива моменти ако загася двигателя и тръгна да паля пак става много трудно - 10 сек на стартер...
Иначе е кибрит...
Идеи ?

eng.Kostadinov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eng.Kostadinov » Чет 14 авг 2008 11:09

Да ти кажа много сходен проблем имаш с моя. Аз карам голф 2 - 1.6 с електронен карбуратор. И при мен отначало понякога се вдигаха оборотите и колата се форсираше, сякаш някой припомпва газта и я пуска, то и се вижда като погледнеш главината, на която е хванато жилото на газта, но оборотите бяха достатъчни, че колата да върви на втора с 35 40 км/ч без аз дори да докосвам педала на газта. Като загасях и се оправяше понякога, но не ми е правила проблем после да запали, но този проблем се оправи от самосебеси, но както при теб и при мен се появяваше когато си иска. Общо взето на настроение го правеше. Сега пък на голфа му падат оборотите и си личи как падат на няколко секунди и после пак се оправят. И като върви като дадеш рязко газ спира да върви и дори понякога тресе, като се оправя като върнеш газта. Съмнява ме, че е управлението на двигателя. То е една кутийка отпред под капака. Ако описанието на моя дефект ти се струва доста сходно, надявам се да разкажеш малко повече. А също така ме интересува и каква кола караш. Ако имаш някой познат с кола със същия двигател пробвай да подмениш управлението и да видиш дали ще го прави тоя проблем.
Поздрави

Потребителски аватар
byjy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот byjy » Чет 14 авг 2008 18:29

Напиши каква ти е колата .На голфа имах същия проблем и се оказа пречупен кабел на една от буксите на карбуратора.Само срещу 0,07лв. си реших проблема.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 14 авг 2008 23:01

byjy написа:Напиши каква ти е колата

Баш асъл!
Опитах се да те провокирам с това турбо да си напишеш каква е колата, ама... реакция ЙОК! :lol:
Едно е Г2 1.3 на газ, съвсем друго е Г4, 1.8Т
А още по-различно е KR/PL инжекция!

Потребителски аватар
the_FAN76
Контакти:

Мнениеот the_FAN76 » Чет 14 авг 2008 23:56

РЕАКЦИЯ :)

Лято е бре - не може само на лаптопа да вися... :)
Колата е Golf 3-ка 93г., 1,4 моноинжекция....турбо нема за жалост :)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Пет 15 авг 2008 0:06

А газ?
Разхода как ти е?
За да е затруднено паленето- в много от случаите е виновен температурния датчик (ако, разбира се, няма газова). Просто колата се дави.

Потребителски аватар
the_FAN76
Контакти:

Мнениеот the_FAN76 » Пет 15 авг 2008 7:17

извинявам се - да на газ е колата, но се кара и на бензин.
разхода и е добър....извънградско последно ми даде 7,5 иначе за градско...10-11/100, но това е от задкормилното устройство :)
Жена ми прави 8/100 градско :shock

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Пет 15 авг 2008 9:36

the_FAN76 написа:извинявам се - да на газ е колата, но се кара и на бензин.

А да си дойдем на думата! :lol:
И Ламбда-контрол няма, нали? ;)
Малко случки из пресния опит на калеко ми- 1F пърпъретка, 1.6 моно (и това на Пассат В3 комби! :shock ). С газ, отрязна Ламбда и без емулатор!
Така зверски играят оборотите, че или те гледат на кръв Опелите по Пловдивските кръстовища, или гане! :(
Че е наводнявал отсека, дето е компа и комутатора- наводнявал го е! Ама като му мерих стъпковото моторче на клемите му засичах по 2-3V напрежение, а то едвам се исплюваше на 1-2мм напред. И съответно гаснеше! При свалено стъпково моторче (и подадени 8V, защото нямах 6 под ръка) моторчето си прави целия ход, но определено ми се стори, че този ход ще да е бавничък, за да поддържа оборотите прилично ;) И това при повишено напрежение, без допълнителен механичен товар!
Тааа... за сега му препоръчах да си търси ново стъпково моторче за проба, но си мисля, че няма да е само проба, а покупка! Не знам това може ли да се отвори и да се почисти редукторчето вътре. Струва ми се механично задържане от прах, гранясала грес и други гадории
Виж при теб как се държи това моторче.

eng.Kostadinov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eng.Kostadinov » Пет 15 авг 2008 11:38

byjy написа:Напиши каква ти е колата .На голфа имах същия проблем и се оказа пречупен кабел на една от буксите на карбуратора.Само срещу 0,07лв. си реших проблема.

Заинтригува ме колега! Голфа е 2-ка от 1989г 1.6 двигател 70 конски сили (51 киловата) с електронен карбуратор, кара се само на бензин. Управлението на двигателя е BOSCH 0285007040 дава че двигателя е тип 19Е/1G1. Вчера и аз забелязах че май едната от буксите и е пречупен кабела. Аз какво забелязах, ами то направо кабелчето се изтръгна от буксата. Следваха псувни ритници, а колата едва я изкарах от гаража да я видя на светло. Както и да е, взех се в ръце свалих буксата и я запоих, колата се оправи на предишното си състояние. Но уви като подам газ все едно спира, и започва леко да тресеи сякаш нещо се мъчи да си поеме въздух или съска. Буксата е на нещо като клапан, който е свързан с "П" образно гумено маркучле към друго жълто прозрачно маркучле. Това жълтото маркучле отива в един пластмасов цилиндър, който е пъхнат в ламарината пред калника, от страната на десния фар. В него влизат още два маркуча. Преди пак ми правеше проблем с оборотите, но тогава бяха високи, колата се форсираше и главината, където е свързано жилото на газта само се движеше и колата беше на обороти. Понякога се оправяше като изгася и пак запаля, но после проблема изчезна от самосебеси и не се е появявал повече от около 2 години, до преди около месец когато като я запалих и тя направо си глъхнеше дори тогава угасна сама. Оттогава не е гаснала но не върви и като дам газ дори понякога тресе много. Като сваля пластмасите заедно с въздушния филтър сякаш се е оляла с гориво и мирише на бензин. И ако е придърпвала много после придърпва по малко.
Ако би могъл да ме насочиш, коя точно е буксата, която ти се е пречупила, и ако е възможно да ми пратиш някой снимка да се ориентирам по лесно ще бъде чудесно или поне се надявам да ми изпратиш номера на буксата и упътване къде се намира тя, каква е на цвят и какви цветове кабелчета влизат вътре. Тази моята която се пречупи в нея влизаха черен кабел в отвора на който пише 1, и кафяв в отвор 2. Пращат ме при един голям майстор "Въката" който много ги разбирал работите, но искам да се убедя, че не е от електрониката, тъй като не бих искал да се разстройва карбуратора, тъй като колата си върви добре и не харчи много, а и заводското си е заводско. Предварително ти благодаря много за обнадеждаващият отговор, тъй като лично съм публикувал тема с проблема, но уви никой не пише нищо. Моля и всеки друг, който има предположение да сподели.
Поздрави

eng.Kostadinov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eng.Kostadinov » Пет 15 авг 2008 19:11

Колеги открих една закономерност. Когато откача една букса на един клапан към карбуратора оборотите се нормализират (поне според мен). Този клапан е елктронен и в него влизат два проводника кафяво черен и сиво черен. Клапана е сив на цвят и е с номер 0280142153. Като потърся и излиза че е Vapor Canister Purge Valve което ще рече вакумен вентил на горивния резервоар. В него влиза маркуч от един пластмасов цилиндър. В този цилиндър влизат два маркуча, единия от които е от резервоара. При измерване на напрежението на вентила се оказа че е 13.30 волта, което е много странно. Сега ще отида да измеря, дали го има това напрежение и при изгасен двигател. Не съм карал колата, но странното е че като махна буксата и двигателя сякаш започва да диша, чува се и леко свистене отнякъде. Колеги! възможно ли е клапана да е повреден и оттам да идва проблема с ниските обороти? Като не трябва да се забравя, че преди пък развиваше високи обороти, но се оправи от самосебеси. Много ви моля да ме посъветвате, тъй като не съм напълно наясно с механиката на карбуратора и всичките там вакууми.
П.П възможно ли е този клапан да си е заминал и да укъсява захранването на маса през ниско съпротивление (около 50 ома) и така да се губи от тока на двигателя и затова при по високи обороти да прекъсва стабилно?
Наистина желая да се оправи тази германска машина, тъй като сега направо не ми дава сърце да я припаля. За което ви моля ПОМОГНЕТЕ!
Благодарности

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Пет 15 авг 2008 22:05

eng.Kostadinov написа:Като потърся и излиза че е Vapor Canister Purge Valve което ще рече вакумен вентил на горивния резервоар. В него влиза маркуч от един пластмасов цилиндър. В този цилиндър влизат два маркуча, единия от които е от резервоара.

Здравей!
Това, колега, е тъй-наречения канистър за горивни пари.
За повече информация напиши в 'Търсачката' "Канистър" и ще излезнат стотици теми.
Най-общо- функцията му е вентилация на резервоара (да не се надуе и гръмне) и в буквалния смисъл изсипване на уловените пари в смукателния колектор при ускорение.
Вътре има филтър. При запушване може да създаде проблеми. Има и теми как е ... хммм... 'ремонтиран' този канистър по метода на избушването! :lol:

Предполагам, че за това си говорим?

Изображение

eng.Kostadinov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eng.Kostadinov » Съб 16 авг 2008 10:43

Колега,
много съм признателен и благодарен за бързия ти отговор.
Именно за този канистър става въпрос, който се води канистър с филтър от въглен. Но от клапана към този канистър, който е в двигателния отсек, който при мен е закрепен на пластмасата на въздушния филтър мисля че дава вакуума към този канистър по време на движение, както ти спомена пращайки парите от канистъра във всмукателните колектори. Прочетох, че този клапан трябва да се отвори, когато колата се движи, но при мен още като дам на контакт и на клапана има напрежение 12 волта. След като премахна буксата на този клапан в двигателния отсек дефакто премахна 12-те волта и оборотите на празен ход се нормализират. Странното е че като го махна и свисти от някъде. Чудя се дали проблема с напрежението няма да е от електрониката, и ако е от нея какво ще я лъже че колата е на обороти. Ще поекспериментирам да запуша тръбичката с бензиновите пари, която излиза от канистъра и да видя какво ще стане. Другото, което мисля да направя, е да пусна външни 12 волта на този клапан на канистъра, тъй като ме съмнява, дали той нещо не е наред и заради него да няма достатъчно ток в колата и затова да прекъсва.
Ето тaкъв вид е клапана, само че моя е друг номер и е сив на цвят, но формата му е същата, както и буксата
Изображение
Мисля и него да тествам как се държи, и дали е здрав изобщо, тъй като на това малко съпротивление около 50 ома текат почти 300 милиампера, което за някакъв вентил ми се струват доста. Ще продължавам да я изследвам тази кола!
Имам нужда от съвет, тъй като много неща, които може да има станаха :lol: . Предварително благодаря.
Поздрави

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Съб 16 авг 2008 11:06

Мисля, че 50 Ома на клапана не е никакъв проблем!
Само дюзите ми (те са 4 в паралел) ми дават съпротивление от порядъка на 4 Ома. 5-ата дюза, за студен старт ми е със съпротивление ... ъъъ... да не излъжа, но по спомени 15 или 25 Ома.
300 мА за вентил не са проблем. Друг е въпроса кога трябва да се подаде напрежението там. :roll:
Ако не забравя- ще видя при мен кога се включва.

eng.Kostadinov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eng.Kostadinov » Съб 16 авг 2008 11:44

Ще съм много благодарен, но в такъв случай остава да е или електрониката, или канистера. Въпроса е защо като се махне напрежението на клапата и става по добре. Според мен това напрежение трява да се появи при по високи обороти, а не при спокоен двигател.
Днес ще проследя докъде отиват кабелите на буксата, но както си мисля ще е в блока за управление на двигателя накратко ECU а ако е оттам вече ще му мисля че там работата става сериозна :stll think: . Ако стане така май ще отива към побългаряване, а именно при повече обороти да се включва тази пущина.
Много благодаря за информацията, ще продължа разследването.
Поздрави

Потребителски аватар
lamer4e
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lamer4e » Съб 16 авг 2008 11:58

Колега смяняй тампона на моното и всичко се оправа :) както и едно реленце на захранването на ECU-to 8) мойта каляска и тя така беше

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”