Здравейте колеги!
От известно време взех да се замислям дали повишения разход на гориво, не е свързан с преминаването от преди 2 години от по гъсто минерално масло 15W40 към по рядко полусинтетично масло 10W ?!
Вие на какво мнение сте?Знам че повишения разход може да е от куп други причини, но все пак.
Имайте в предвид следните данни:
- разхода е някъде около 13,5-14 литра газ и то лятото
- в изпарителя има хляб още около 10 - 12000 км докато дойде време за смяна на уплътнения ( в момента е на 38 000 )
- почти няма разход на полусинтетиката - на 10 000 км доливам макс 200 мл
- пасатора е на 210 000 км
- не съм пробвал да засека какъв ще е разхода на бензин

Възможно ли е по рядкото масло да влияе на разхода на гориво
- jagler
- Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
- Двигател: CFFB-2014
Колега точно полусинтетиката 10/40 ако караш с нея дава икономия в работата на двигателя за разлика от 15/40 минералното,най-вероятно газовата ти иска настройка или по-вероятно да си смениш мембраните и всички гумички на изпарителя си.Те се сменят на 40-50 хил/км. за да нямаш проблеми,струват към 35лв. 

-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB -2 0 4motion
При такъв разход на газ защо не обърнеш на бензин по добре ще си. Относно разхода зависи от много работи. Разликата в посочените масла които споменаваш може да ти даде отражение само през зимата тъй като минералното масло (15W) се явява през зимата по гъсто от полусинтетиката (10W). Причината за такъв разход според мен не е в маслото, а както каза колегата е в газовата ти уредба. 

- doktora
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
- Контакти:
колега jagler благодаря ти за мнението.
Аз си правя следната представа за по гъсто и по рядко масло:
- ако маслото е по-гъсто при двигател на доста хиляди километри ( като моя) прави по добро уплътнение, от там по-голяма компресия , т.е. мощността трябва да се увеличи. От друга страна не забравям че по-гъстото масло оказва по-голямо съпротивление на буталата и това сваля малко мощността
- ако маслото е рядко - значи имаме по-малка компресия,от там загуба на мощност, но пък по малко съпротивление.
Но, при положение че няма разход на масло, коеото респективно означава че двигателя не е износен толкова много, означава че слагането на минерално масло няма да повлияе на компресията в цилиндрите, а би довело само до загуба на мощност. И така стигнах до същия извод като на колегата
- ако маслото е по-гъсто при двигател на доста хиляди километри ( като моя) прави по добро уплътнение, от там по-голяма компресия , т.е. мощността трябва да се увеличи. От друга страна не забравям че по-гъстото масло оказва по-голямо съпротивление на буталата и това сваля малко мощността
- ако маслото е рядко - значи имаме по-малка компресия,от там загуба на мощност, но пък по малко съпротивление.
Но, при положение че няма разход на масло, коеото респективно означава че двигателя не е износен толкова много, означава че слагането на минерално масло няма да повлияе на компресията в цилиндрите, а би довело само до загуба на мощност. И така стигнах до същия извод като на колегата
- doktora
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
- Контакти:
Ок колеги, благодаря и на вас за включването ви.
Определено нямам теч на газ, защото бих го надушил веднага, даже преди няколко месеца си проверявах съединенията с вода и веро.
При този разход на газ, пак не бих преминал на бензин, защото 14 литра по 1.22 лв = 17.08 лв / 100 км, а на бензин 10,5 л по 2.40 лв = 24 лв/100
Значи отхвърлям изцяло причината повишения разход да е свързан с полусинтетиката, нищо че има някакво странно съвпадение на разхода със минаването към по рядко масло. И аз така си мислех, но исках да чуя и други мнения.
Определено нямам теч на газ, защото бих го надушил веднага, даже преди няколко месеца си проверявах съединенията с вода и веро.
При този разход на газ, пак не бих преминал на бензин, защото 14 литра по 1.22 лв = 17.08 лв / 100 км, а на бензин 10,5 л по 2.40 лв = 24 лв/100
Значи отхвърлям изцяло причината повишения разход да е свързан с полусинтетиката, нищо че има някакво странно съвпадение на разхода със минаването към по рядко масло. И аз така си мислех, но исках да чуя и други мнения.
- jagler
- Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
- Двигател: CFFB-2014
Да ,но при полусинтетиката нейните молекули полепват по повърхноста на метала и при загрят двигател вискозитетите им са едни и същи пък и е доказано че с нея се прави малко икономия на гориво около 1л/100км. при газта ,карал съм и с минерално и наистина е така.И май предвид и къде зареждаш газ ако е много слаба нищо чудно да ти гори с 2л. отгоре също както при бензина колега ,ако караш с по-силен ще ти гори по-малко...doktora написа:колега jagler благодаря ти за мнението.

- doktora
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Разхода е висок от доста време и съм имал възможност да зареждам от различни газстанции, поради което съм абсолютно убеден че причината не е в газта.Когато е калпава, разхода се качва на 15 литра.
Аз клоня към изпарителя нищо че е само на толкова километри. Износването на уплътненията му много зависи от това кога се преминава на газ през студените зимни месеци.
Разходите за профилактиката му, както и на цялата газова, като чета в форума не са големи и сега като си смятам - могат да се избият за 2 месеца от понижения разход на гориво.
Може да заключвате темата
Аз клоня към изпарителя нищо че е само на толкова километри. Износването на уплътненията му много зависи от това кога се преминава на газ през студените зимни месеци.
Разходите за профилактиката му, както и на цялата газова, като чета в форума не са големи и сега като си смятам - могат да се избият за 2 месеца от понижения разход на гориво.
Може да заключвате темата
- maslinkov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Според мен причината все пак може да я от газта. Преди като карах на газ със старата ми кола бях установил, че когато пропана е в по - висок процент се минават повече км, а когато бутана е повече - по - малко. Сега вероятно всички газстанции, или поне които ползваш, вероятно зареждат от един и същи доставчик. Мощността е по - добра, но се минават по - малко км., това искам да кажа.
- doktora
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колеги, ще се отклоня лекинко от темата, макар че това което ще кажа пак е свързано с разхода на гориво?
Та първо искам да ви попитам - някой имал ли е случай когато да е свалил разхода на гориво ( бензин ) под 6 литра на извънградско,по точно по магистрала, при скорост 120-130-140 км, като в колата да имало - 1 пътник, автомат пералня и багаж?
Та първо искам да ви попитам - някой имал ли е случай когато да е свалил разхода на гориво ( бензин ) под 6 литра на извънградско,по точно по магистрала, при скорост 120-130-140 км, като в колата да имало - 1 пътник, автомат пералня и багаж?
-
Да, миналата година бях на море в Лозенец с цялото семейство и на Карнобат - Бургас я издухах на 160-163 км. Среден разход от В.Търново-Лозенец и обратно през Омуртаг под 6. Карам я само на бензин, но си я коткам по надолнище, по баира по-полекичка, средна скорост гледам да е 110-120 км и т.н. Винаги когато имам дълъг път си я засичам, наливам си бензина за целия път, не наливам от други бензиностанции по пътя. Наливам от Шел - 95 октана. При наличието на този голям резервоар и разстоянията в България не си струва да доливам по други бензиностанции. Това е положението. Който иска да вярва на разхода, който не негова си работа. Аз затова и не слагам газова уредба, щото ми излиза долу-горе същата цена, при положение че я карам само на дълго. Аз не я карам в града, само при необходимост. Има таксита, по евтино ми излиза ако се возя сам и т.н. Говоря за В.Търново.
Като ви гледам вие сте с моноинжекции и затова разхода не може да ви падне под 6 даже и под 6,5.

Като ви гледам вие сте с моноинжекции и затова разхода не може да ви падне под 6 даже и под 6,5.
- doktora
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Доста съм изненадан, учуден, да не кажа леко невярващ, че има колега постигнал такъв разход в България.Мога само да му кажа - "Ти си късметлия". Очаквах по скоро някои от вас да кажат че някога им се е случвало такова чудо, но в чужбина, но никога в Бг.
Колега kibo_tom_8440 и аз не бих сложил газова уредба ако имах такъв разход, но уви. В крайна сметка се принудих да оборудвам корабчето си с газ, 2 месеца след покупката му, въпреки че имах щастието преди това, макар и за малко да усетя моща и икономията на качествения,чужд западняшки бензин. Факт беше че с Германски и Австрийски бензин, при няколкото зареждания на резервоара до горе, отчитах разход около 5,6-5,8 литра при положение че производителя е написал разход 7 и то за нова кола; факт беше също че при първото зареждане на бензин в Б-я колата като че ли се спъна и тези 5,6 литра вече останаха като един добър спомен и като надежда, че някой ден отново ще имам щастието и възможността да напълня 60 литровия резервоар до горе и да отчета същия разход. Може да ми се случи пак това щастие, но едва ли ще стане скоро в Б-я, защото тук действителността е друга - с малкото си доходи караме стари амортизирани коли с абсолютно некачествен бензин
. Сега даже си отговарям на въпроса, защо на запад хората си карат на бензин и през ум не им минава да преминават на газ.
Колега kibo_tom_8440 и аз не бих сложил газова уредба ако имах такъв разход, но уви. В крайна сметка се принудих да оборудвам корабчето си с газ, 2 месеца след покупката му, въпреки че имах щастието преди това, макар и за малко да усетя моща и икономията на качествения,чужд западняшки бензин. Факт беше че с Германски и Австрийски бензин, при няколкото зареждания на резервоара до горе, отчитах разход около 5,6-5,8 литра при положение че производителя е написал разход 7 и то за нова кола; факт беше също че при първото зареждане на бензин в Б-я колата като че ли се спъна и тези 5,6 литра вече останаха като един добър спомен и като надежда, че някой ден отново ще имам щастието и възможността да напълня 60 литровия резервоар до горе и да отчета същия разход. Може да ми се случи пак това щастие, но едва ли ще стане скоро в Б-я, защото тук действителността е друга - с малкото си доходи караме стари амортизирани коли с абсолютно некачествен бензин

-
В мойта книжка към колата пише че при скорост 110-112 км колата дава най нисък разход - някъде към 6 и малко, но не мога точно да кажа защото отдавна не съм я отварял. Но това си зависи от много работи, правилна настройка, гуми, климатични условия, масло, бензин както казваш ти и т.н. Трябва да ти кажа че бензина от ШЕЛ най му допада въпреки качеството. Понякога има кофти моменти с бензина - по малка мощност, покашляне и т.н., но пък винаги с този бензин съм правил много икономия. Бензините на ЕКО и Лукйол са силни но бързо се одухват. Заредих от Лукйол - Лясковец колата като ли че си промени силата и звука, не осезателно но видимо, баира на Арбанаси можех да го дръпна на 4-та, но трафика ме възпря. Със Шелския бензин 4-та едва ли бих могъл да включа. Става въпрос за посока В.Търново-Арабанаси, ако си минавал в този участък, по стръмен и с повече завои. Сега мисля да налея Шел - Wpower, да по изчисти малко камерите, не ми се слага вода, както го пише в една тема.
Пробвай и налей 98 може да се върне старото време.
Пробвай и налей 98 може да се върне старото време.
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
И моята кола на газ в началото гореше по-малко в града. След това взе да се увеличава. В началото гореше 11.5-12 на 100. Sled towa po`na 12,5 i stigna i do 13,5. Разхода извън града обаче падна от 9.5 на 8.5-9.
Преди два месеца си смених филтъра(въздушния), махнах катализатора и си смених ангренажния ремък - стария беше зацепен неправилно с 1 зъб. Завъртяха ми и делкото малко и сеувеличи предварението.
На следващия ден пътувах и минах 420км от които 40км в града, 80по магистрала, 100 по тесен планински път и останалото по междуградски път. За 420 км - заредих 33литра газ което е около 7.9/100 и е с литър по малко от това което очаквах. Сега градско ми дава към 12,5 като съм с малко по-тежки гуми и свещите вече са ми за смяна.
Преди два месеца си смених филтъра(въздушния), махнах катализатора и си смених ангренажния ремък - стария беше зацепен неправилно с 1 зъб. Завъртяха ми и делкото малко и сеувеличи предварението.
На следващия ден пътувах и минах 420км от които 40км в града, 80по магистрала, 100 по тесен планински път и останалото по междуградски път. За 420 км - заредих 33литра газ което е около 7.9/100 и е с литър по малко от това което очаквах. Сега градско ми дава към 12,5 като съм с малко по-тежки гуми и свещите вече са ми за смяна.