Проблем със скоростите B3!?!?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Проблем със скоростите B3!?!?

Мнениеот kristianatanasov » Пон 08 сеп 2008 20:41

Колеги стана тя,каквато стана..... :cry:
От онзи ден се появи странно дрънчане в предницата наподобяваща дрънчане на пласмаса....Взех ключ и затегнах де що има пласмасови кори под капака.....Но дрънчането продължи!2-рия варянт за който се сетих беше да не би да се е изкривила тази ламарината която стой зад спирачния диск...И тя не беше!
Обаче дрънчането си беше от скоросната кутия и то само на 1-ва,на другите скорости няма никакъв шум..
Та въпроса ми е от какво може да е този шум,в четвъртък ще сменям масло и ще сваля и пробката на скоростите да видя дали се е залепило нещо за нея,но дотогава доста съм се шашнал..
Също искам да питам дали по магазините продават "карантия"на скоростната кутия или само лагери и цяла скоросна кутия 2-ра ръка???Защото предполагам че е зъб от колелото на 1-ва скорост.......абе незнам,дайте някакво мнение и съвет?
А и дали може да е от натоварване на колата ,защото правя ремонт и тези дни ми се наложи да прекарвам доста тежки неща.....
Аааа колата е тази от гаража.

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Пон 08 сеп 2008 21:28

Здравей колега.
За да разбереш дали звукът е от скоростите направи следното:
вдигни само едното предно колело във въздуха.По добре не оставяй колата на крик а пусни на стойка или дървено тупче,дръпни и ръчната.Запали и както едното колело е дигнато включи на първа и отпусни плавно съединителя.По този начин колата ще работи на скорот и ще седи на едно място, защоте диференцияла ще варти само свободното колело.Отиди отпред и чуй точно от къде идва звукът.
Ако кутията е заминала вобще не си играй да я ремонтираш.Един лагер струва над 300 лв,а за зъбни колела да не говорим.Направо си вземи втора ръка.Временен вариант (от 1 ден до няколко години) е добавка в маслото на кутията за шумове

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Пон 08 сеп 2008 22:31

suba написа:....Един лагер струва над 300 лв,а за зъбни колела да не говорим.....

Що говориш глупости и шашкаш човека...к'ви 300 лева...к'ъв жълт трамвай.
Аз съм си ремонтирал скоростите. Лагерите ми бяха 80 лева бройката (смених два) и 100 лева двете зъбни колела на пета (втора употреба разбира се). Сметни ги ако искаш...
Ако ремонта е по-сериозен може и да се вземе цяла кутия втора употреба, но и тук въпросът е спорен-така се взима котка в чувал. Лично моето мнение е, че е по-добре да се ремонтира кутията, защото после знаеш какво има в нея.
По-големият проблем е кой ще се наеме да разглоби кутията и да я сглоби качествено след това

krasi_73
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krasi_73 » Вто 09 сеп 2008 6:06

колега и при мен се появи абсолютно същия проблем.стърже само на първа.ходих при майстор и ми каза да си търся скоростна кутия втора ръка,били около 300 лв.за ремонт излизало по-скъпо и малко хора се наемали да отварят кутията.пуснах обява във форума-раздел купува.доста оферти излязоха на цени 150-200 лв.

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Вто 09 сеп 2008 16:17

Мерси коеги за менията,за ремонта имам майстор който съм сигурен че ще я направи кадърно но утре като сменям маслото ще имам по ясна представа какво е положението ,ако има нещо залепнало за пробката.

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Вто 09 сеп 2008 17:16

dlug написа:
suba написа:....Един лагер струва над 300 лв,а за зъбни колела да не говорим.....

Аз съм си ремонтирал скоростите. Лагерите ми бяха 80 лева бройката (смених два) и 100 лева двете зъбни колела на пета (втора употреба разбира се). Сметни ги ако искаш...
Ако ремонта е по-сериозен може и да се вземе цяла кутия втора употреба, но и тук въпросът е спорен-така се взима котка в чувал. Лично моето мнение е, че е по-добре да се ремонтира кутията, защото после знаеш какво има в нея.
По-големият проблем е кой ще се наеме да разглоби кутията и да я сглоби качествено след това

Разбирасе,че говоря за нови части.Каква е фаидата да сложиш работели зъбни колела и лагери.Като си сменяш маслото ,втора употреба ли му слагаш?!

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Сря 10 сеп 2008 20:49

Днес смених масло,филтри и същевременно източих маслото на скоростите-нито на пробката нито в маслото имаше стружки или какъвти и да е метал?!?!?!чисто като сълза....
Майстора ме посъветва да взема направо цяла кутия 2-ра ръка,защото направихме сметка че подмяната на кутия и кутия ще излезе същите пари както ремонт и части....
Вашето мнение какво е?
Скоросните кутий на ABS с RP еднаквили са?
И какви пари е кутия 2-ръка?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 10 сеп 2008 20:58

kristianatanasov написа:Скоросните кутий на ABS с RP еднаквили са?

Ето информация за скоростните кутии на Фолксваген:
http://vwclub.bg/articles.php?id=5&page=3
http://www.zelek.com/diagram%20&%20Char ... amlist.htm
На каква цена ще намериш кутия втора ръка- според зависи!
Но все пак- прави сметка, че взимаш работила кутия, дето не е ясно на какво дередже е и колко ще искара!
Дали догодина няма и тя да исплаче за ремонт?

Повечето колеги предпочитат да сменят кутиите... аз лично, ако ми се наложи, бих предпочел да си отремонтирам моята...

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 10 сеп 2008 21:21

Аз много пъти го казах ама пак ще го кажа :
-Какъв е смисала да се вземе направо кутия 2-ра употреба.
Ето проста калкулация :
-демонтаж на кутията - така или иначе го има понеже старата трябва да се свали
-разглобяване на старата кутия - колко да е - 20-30лв - тогава става ясно какво е положението и ако не може да се ремонтира или е нерентабилно се взима друга.
след това вече има два варианта ама и двата приключват с монтажа на кутията (дали старата или нова е без значение).
И все пак ако се стигнве до взимане на нова не е лошо да се разглоби и да се прегледа преди да се метне на колата.
Общо взето е това ама аз лично винаги съм бил за ремонт на старата ако не излиза да кажем над 400-500лв което е горе-долу една друга с профилактиката.
Успех!

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Сря 10 сеп 2008 21:35

suba написа:
dlug написа:

Разбирасе,че говоря за нови части.Каква е фаидата да сложиш работели зъбни колела и лагери.Като си сменяш маслото ,втора употреба ли му слагаш?!

И аз говоря за нови лагери...НОВИ лагери, втора употреба е пета...и не виждам проблем да сложиш работили зъбни колела, ако са читави. Ти защо виждаш проблем??????
P.S.Може да попрочетеш и мненията на останалите колеги и да поразмислиш.
P.P.S.Макар че вече съм написал пак ще повторя-моето мнение е че ако не е неоправдано скъпо е по-добре да се ремонтира старата кутия

f.a
Автомобил:
Двигател:

същия проблем имам и аз

Мнениеот f.a » Пон 15 сеп 2008 10:57

и аз го имам същия шум на първа и съм решил да ремонтирам скоростите, но не знам от къде да си взема читави части . та ако знае някой от вас къде има магазин за читави лагери и зъбни колела да каже.....!
мерси

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Пон 15 сеп 2008 16:58

На мен ми казаха че до МИ (вече Техническия) имало сервиз за скоростни кутий и били добри,някой знае ли го и каде точно до МИ се намира?

Върни се в “Passat”