Питане за обороти и разход на различните двигатели

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Питане за обороти и разход на различните двигатели

Мнениеот BastunSelski » Пет 12 сеп 2008 23:43

Върлува максимата,че колкото е по-голям двигателя,толкова по-малко ще ти харчи,затова да питам кое как е.
Разходът различен ли при различните двигатели,когато оборотите са еднакви.Пример:1.4 на празен ход с обороти 750 по малко ли харчи от 1.8 със същите обороти и съответно в движение,когато колите се движат с 3000 оборота дават ли различен разход?
Според мен по малкия двигател ще харчи по малко,но тогава кви са тия митове и легенди,че когато се търси икономия да се търси по-голям двигател?Става въпрос единствено за бензинови коли.

Потребителски аватар
webdude
Автомобил: Ford Mondeo MK3
Двигател:

Мнениеот webdude » Съб 13 сеп 2008 0:00

Да е ... моя е по-икомомичен от 1,4 със сигурност ... :D

Ще ти кажат, че е така ама не е вярно :)
Има случаи в които по-големия мотор е по-икономичен (примерно при 160 извънградско). Да не говорим, че когато колата повървява те хапят мишките постоянно да я настъпваш. За градско каране важи правилото колкото по-малко толкова по-малко.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Питане за обороти и разход на различните двигатели

Мнениеот myrshavija » Съб 13 сеп 2008 5:16

BastunSelski написа:...колкото е по-голям двигателя,толкова по-малко ще ти харчи...

Не е така. Но определено най-малките двигатели не харчат най-малко. Скромният ми опит с колите показва, че най-малките двигатели, които се слагат на дадео купе харчат точно толкова, колкото следващите 1-2-3 по-големи на същото купе. С разликата, че малко по-големите не е нужно да ги чакаш да ускоряват по половин час. Това важи за градско каране. При извънградското е малко по-различно - там средните по големина двигатели харчат най-малко. Аз си го обяснявам с по-късите скоростни кутии, които слагат на най-малките двигатели и съответно по-високите обороти, с които се върти двигателят при дадена(130 например) скорост.
А големите си харчат. Няма как 2.8 да харчи колкото 1.4.
Ще си позволя малко лирическо отклонение - 2.8 бих си купил, но 1.4 - НИКОГА :D
За съжаление разходът на гориво зависи от много неща и няма смисъл да се сравняват 1-2-3 стари коли, които никой не знае колко са изправни. За да може да се направи някакво заключение трябва да се тества с МНОГО коли. Или пък да се пробва с нови, които би трябвало поне известно време да харчат колкото пише в книжката. Или приблизително толкова.

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Съб 13 сеп 2008 7:07

всичко зависи от стила на каране .. един автомобил извънградско може да гори 6.5, може да гори и 14 на 100. Затова, когато си избира човек кола трябва да го съобръзи с това как ще я кара и за какво да я използва. В зловещи задръствания по-големия обем на двигателя е естествено да гори повече, говоря при драстични разлики - 1.4 vs 4.0, при динамично шофиране извън града обаче големия мотор е силно възможно да е по-икономичен от малкия.
Пример: извънградско шофиране над позволените от закона скорости Golf IV 1.6 гори с 1 - 1.5 литра повече от Golf IV 1.8T, безсмислено е да обяснявам, че 1.6 е като умряло магаре в сравнение с 1.8Т на тема изпреварвания.
Peugeot 206 1.1 vs Audi A4 2.5TDI quattro tiptronic, отново с по-високи скорости и натискане на газта, 206-цата гори с 3 литра повече от Audi-то. При нормално шофиране до 120 разликата са равни. Нямам нерви да проверя като караш мега икономично.
Golf 1.8T vs. Audi A8L 4.2TDI - с динамично шофиране литър нагоре за 1.8Т (4.2TDI ми дава 9/100 при поддържане на високи скорости, до 10.5 се качва като карам като обезумял, а там нещата са сериозни!)
За градско не мога да дам много примери, защото не карам почти и е нереален разхода, но всичките коли показва 13-14-15 на 100..

Много зависи за какво ще ползваш колата и как ще я караш. Ако е за градска количка - малък мотор (по-добре дизел), ако извън градско предимно и без да я юркаш по-добре по-силен мотор, за да не се мъчи като тръгнеш да изпреварваш, а и ти да си по-спокоен. Ако си с по-тежък крак - задължително голям мотор.

Тук разгледай има доста реални разходи за всякакви коли.
http://www.spritmonitor.de/en/

Потребителски аватар
Жоро
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Жоро » Съб 13 сеп 2008 7:45

Решението според мен е малък,но мощен мотор - нещо от сорта на Polo 1,4 16V DOCH 101 к.с. ...

Потребителски аватар
webdude
Автомобил: Ford Mondeo MK3
Двигател:

Re: Питане за обороти и разход на различните двигатели

Мнениеот webdude » Съб 13 сеп 2008 7:53

myrshavija написа:При извънградското е малко по-различно - там средните по големина двигатели харчат най-малко. Аз си го обяснявам с по-късите скоростни кутии, които слагат на най-малките двигатели и съответно по-високите обороти, с които се върти двигателят при дадена(130 например) скорост.

На 1,4 скоростите не са къси (всъщност 5-тата не е къса)
АБФ мисля е с по-къси скорости от 2Е

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 13 сеп 2008 11:32

Sir T написа:...

Сравняваш бензинови и дизелови двигатели - смешно е.

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingpin » Съб 13 сеп 2008 12:12

myrshavija написа:
Sir T написа:...

Сравняваш бензинови и дизелови двигатели - смешно е.

Що? Веднага ти давам пример с дизел, който харчи повече от бензин с почти същата кубатура на дълъг път и то с не много спокойно каране (разбирай между 160 и 180 на магистралата и между 120 и 140 на първокласен) :idea: Говоря за 1.9 TDI 150 коня и 1.8T 150 коня :wink: И двете коли са Г4 :wink: Разход на дизела - 11/100. Разход на бензина - 9,6/100. А ся де?

Потребителски аватар
Tougi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tougi » Съб 13 сеп 2008 12:51

Аз бих казал така: при еднакви условия, ако 1.4 (да кажем 70 к.с.) харчи (примерно) 8 литра, 2.8 (140 к.с.) няма да харчи 16 литра, а по-малко. По-големият безусловно харчи повече, но не пропорционално.

На единица мощност, по-големият харчи по-малко.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 13 сеп 2008 16:50

Kingpin написа:... А ся де?

Сигурен съм, че при достатъчно желание, можеш да изкараш колата ми черна на цвят. Ако нямаш какво да кажеш - замълчи! И за да не излезе, че само се заяждам - защо не сравниш разхода на тези две коли в града и при 120км/ч?

Потребителски аватар
vekatap
Автомобил: Lupo
Двигател: AUA
Контакти:

Мнениеот vekatap » Съб 13 сеп 2008 17:37

те тия коли кой ги кара с 120 :олелеее

Потребителски аватар
1.8i
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 1.8i » Съб 13 сеп 2008 20:16

myrshavija написа:

Сигурен съм, че при достатъчно желание, можеш да изкараш колата ми черна на цвят. Ако нямаш какво да кажеш - замълчи! И за да не излезе, че само се заяждам - защо не сравниш разхода на тези две коли в града и при 120км/ч?

Естествено, че 4.2L мотора ще харчи повече от по-малкия мотор в града, но извън е друга бира. Карах 2.5 литров дизел, 163 коня ръчни скорости, София - Русе здрава ръчка 10л/100км, макс скорост 180-210! Пак със същата кола и маршрут, максимална скорост 120-130 по магистралата, по другия път 90-100км/ч,даде ми 5.2л/100км, като не се притесняваш, че колата няма да може да набере при изпреварване достатъчно бързо 8)
Сега карам по-новия модел 2.4cc 185к.с автоматик. Минималният разход извънградско е 8.00л/100км в града 14.00л/100 и повече, зимата 20л :roll:

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Съб 13 сеп 2008 21:18

Разхода зависи от извършената от двигателя работа, и от КПД. КПД при турбо-дизела е най-висок, затова харчат най-малко. На второ място са чистите дизели, после - турбо-бензинките, и накрая - атмосферен бензин.
Ако вземем две коли с различен обем, но еднакъв тип двигатели - например Голф 1.4 и Голф 2.0, двата с по 8 клапана (КПД е приблизително еднакво), се получава следното:
-при извънградско и поддържане на една и съща постоянна скорост, примерно 140км/ч и двата двигателя харчат приблизително еднакво, независимо от обема, защото извършват еднаква работа;
-при извънградско и спортно каране, 2.0 харчи повече, защото с по-големия си обем има възможност за изгаряне на повече гориво, т.е. да извърши повече работа;
-при градско нормално каране двигателя с по-малък обем е по-икономичен. Разликата идва главно от това, че на празен ход малкия двигател харчи по-малко.
От горното следва, че ако карате предимно извънградско, по-големият двигател е за предпочитане, защото винаги имате запас от мощност. Ако карате предимно в града - по-добре малък двигател, за предпочитане - дизел.
Разбира се, всичко това е прекалено общо, а и КПД-то не е еднакво при различните обороти, така че при поддържане на една и съща по-висока скорост, може наистина да се окаже, че двигателя с по-голям обем е по-икономичен..

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingpin » Нед 14 сеп 2008 3:51

myrshavija написа:

Ок, ново сравнение. Audi Allroad 2.5 TDI Tiptronic София - Солун 8 на 100 с нормално каране. Разбирай 120-30 на магистралта, 90-120 (при изпреварване) на първокласния. VW Passat B4 1.9 TDI 105 коня чист автоматик, същото разстояние, 8,2 на 100 с абсолютно същото каране. И двете коли са 2001 година. И двете бяха на по 60-70 000 км. Сам прави разлика в задвижване и тегло. И двете коли ги карах на климатроник през цялото време.

Разход на Г4 1.8Т на магистралата със 130-140 (при изпреварване) на 6-та - 7,8 на 100. Разход на Г4 1.9 TDI 150 коня при 130-140 - 7,9 на 100. Това са доказуеми цифри :wink:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”