Не съм съгласен със всичко написано, но няма да го коментирам .
Още малко за главите на 16В моторите...
Аз съм категорично против снижаването (рязането) на главата с цел сгъстяване. С 1мм шлайф си осигурявате няколко кубика по малко за сгъстяване, но това само ще ви създаде проблеми отколкото да помогне. Веднага се сещам за няколко такива...
Клапаните вече са с 1мм по-близо до буталото и от тук натаък и най- малката грешка завршва с криви такива. Ако пък сте решили да слагате и по-агресивни валове това е гарантирано. Принципно ако се ползват валове с лифт от порядъка на 11-11,5мм се налага изработка на по-дълбоки фаски в буталата за смукателните клапани а какво остава ако е рязана и главата с милиметър.
Принципно на този тип глави се прави минимален контролен шлайф с цел да се съхрани матерял за следващ ремонт. Според мен глава свална повече от 1,2мм е тотално съсипана , но спорта познава какви ли не извръщения

Всяко един шлайф измества зацепването на ангренажния ремък с малко. На ппръръв поглед това е незначително , но при снижаване с 0,8мм това си е почти един зъб на ангренажа, но не е достатъчно за да влезе и сте принудени да ползвате раздвижна ролка за да коригирате или се примирявате и карате така. Не е толкова фатално за всекидневна кола, но не и за мотор-спорт.
Клапани и легла...
Стандартно при основен ремонт се припасват по възможно най-тъпия начин с кварцова паста, но само ако няма особени щети по клапани и легла. Райбероването спасява положението от нелечими с паста проблеми, но това изтънява леглата на клапаните а те не са кой знае какво. За съжаление в тях няма достатъчно матерял за да си сложиш нови рейсинг клапани и да си поръчаш да ти ги райбероват с ъгли по свой избор. Знаете в зависимост от това дали мотора е атмосферен или с принудително пълнене ъглите са различни както и площа в/у която затваря клапана. Само пример...атмосверни мотори който се въртят над 8500-9000 оборота клапаните лягат на площ клоняща към ширина на косъм

Оптималния вариянт е нови керамични легла който са къде къде по-дебели и съответно могат да се обработят на какъвто ъгъл пожелаете. Опита да се сложат на глава от КР или ПЛ обаче е почти обречен защото матеряла на тези глави е доста лош и има склоност към пукане. Само за протокола..имам в гаража една так нацепена , че си я запазих за да я показвам ...ако имам време ще и щракна някоя друга снимка. За щастие имаме на разположение главите от АБФ и 9А...там матеряла е с доста по-добро качество и там смело могат да се монтират нови легла и екстри. Изпускателните клапани на КР и ПЛ са с 1мм по-широки от на АБФ и 9А, но според мен разликата ме пренебрежима. напълно безмислено е да се слагат по-големи клапани на АБФ и 9А а и мястото е доста кът..далеч неможеш да се развихриш с диаметрите като при 8В глава , но пък флоу-а не никак лош и с тези диаметри.
РАСО