Избор на зимни гуми за Golf III
Kolega Ivan.1312, i az sam s Golf 3 AEK. Pri men sa preduprejdavali gumadji da vnimavam pri smiana na djanti s po-malak tzolaj ot predpisanoto ot proizvoditelia ( za zimata po katalog 185/55/15 gumi ), tai kato spirachnite diskove i aparatite sa naistina po-golemi i moje da opirat v djantite. Az imam zimni Maloya 185/55/15.
- kokovanev
- Автомобил:
- Двигател:
Не знам на Г-3 ГТ с по-големите дискове дали ще влязат оригинални ФВ метални 14-ки, но ми се струва, че няма да има проблем - пробвайте. За 13-ки не говорим въобще. От завода Г-3 ГТ наистина излизат на алум. 15-ки ББС. Съвместими са и 14-ките от БМВ 3 междинка, много здрави стоманени и доооста здрави ориг. алум. джанти - последните са и на относ. ниска цена и са вариант, когато искаш и зимата да си с алум. джанти. Прави, читави /без корозия/ стоманени ориг. 14-ки ФВ есенно време почват от 120 лв. комплекта - имайте го в предвид...
Зимата карам с комплект стоманени 14-ки. За тази зима си имам читави "обувки" от миналата - Фриго 2, 175/65/14. Копаят добре, но на мокър, разлигавен асфалт са си трагедия - няма спиране, както и Фриго 1 преди - същата работа... Ласса Сноууейз 2, Сава Ескимо С3, Кумхо, Ханкук, Корморан, Матадор, Барум, Марангони, Клебер, БФГ и т.н. - от този ценови клас - пак същата работа, че и още недостатъци... От по-евтините съм намислил /евентуално - догодина/ да изпробвам Малоя Креста - чувам нелоши думи. А най-лошото е, че по-скъпите марки, но малък размер /14-ки да кажем/, се правят в заводи къде ли не - от Малайзия до Полша, Турция и Румъния... Мишлен, Фулда, Гудиър, Континентал, Пирели, Йокохама, Унироял, Тойо, Семперит, Вредещайн и т.н., и т.н. - едва при 15-ките от по-скъпите серии можеш да разчиташ, че евентуално са произведени в някой от старите заводи - в "белите" държави. Само моля - не ме убеждавайте, че завода /примерно/ на Ласса прави и Бриджстоун - ДА, прави, ама за такива като нас и за руснаците...
Зимата карам с комплект стоманени 14-ки. За тази зима си имам читави "обувки" от миналата - Фриго 2, 175/65/14. Копаят добре, но на мокър, разлигавен асфалт са си трагедия - няма спиране, както и Фриго 1 преди - същата работа... Ласса Сноууейз 2, Сава Ескимо С3, Кумхо, Ханкук, Корморан, Матадор, Барум, Марангони, Клебер, БФГ и т.н. - от този ценови клас - пак същата работа, че и още недостатъци... От по-евтините съм намислил /евентуално - догодина/ да изпробвам Малоя Креста - чувам нелоши думи. А най-лошото е, че по-скъпите марки, но малък размер /14-ки да кажем/, се правят в заводи къде ли не - от Малайзия до Полша, Турция и Румъния... Мишлен, Фулда, Гудиър, Континентал, Пирели, Йокохама, Унироял, Тойо, Семперит, Вредещайн и т.н., и т.н. - едва при 15-ките от по-скъпите серии можеш да разчиташ, че евентуално са произведени в някой от старите заводи - в "белите" държави. Само моля - не ме убеждавайте, че завода /примерно/ на Ласса прави и Бриджстоун - ДА, прави, ама за такива като нас и за руснаците...
- zdravko_dimitrov1986
- Автомобил:
- Двигател:
- kokovanev
- Автомобил:
- Двигател:
Здравко, само в тази тема сте вече няколко души с ГТ, независимо от ДВГ. Но май ти си единствения, който има възможност да изпробва веднага с оригинални 14-ки от друго ФВ... Ще те чакаме...
П.П. "Патерицата" - резервата - на ГТ с какъв размер е? Някой да ги е сравнявал с тази на "нормален" Г-3? Ако джантата е същата, няма каво повече да се пробва...
П.П. "Патерицата" - резервата - на ГТ с какъв размер е? Някой да ги е сравнявал с тази на "нормален" Г-3? Ако джантата е същата, няма каво повече да се пробва...
- zdravko_dimitrov1986
- Автомобил:
- Двигател:
- ivan.1312
- Автомобил:
- Двигател:
Мдааа, корава излезе работата със зимните гуми!
Това с резервната гума е идея между другото!
Баща ми има газова уретба и си е взел една резервна от Golf (нищо, че на нея пише Colf) от тези малките, та ще сравня моята и неговата понеже предполагам онази си е от обикновен модел, а не GT.
Сега погледнах моята е Т105/70 R14 84M, май дилемата е решена.
120 пари за комплект железни джанти?
За нови ли говорим, за оригинални от марков магазин или... ?
Въобще как е хавата с тези джанти? Аз смятам да потърся от личния ми гумаджия.
На Астрата пазарихме 13-ките по 20 кинта за търкало.
П.П.:
За протокола: и аз съм с BBS 195/50 R15!
П.П.2:
Колегата, RSD, извинен си за латиницата, ама да ни съ повтаря!
Това с резервната гума е идея между другото!
Баща ми има газова уретба и си е взел една резервна от Golf (нищо, че на нея пише Colf) от тези малките, та ще сравня моята и неговата понеже предполагам онази си е от обикновен модел, а не GT.
Сега погледнах моята е Т105/70 R14 84M, май дилемата е решена.
120 пари за комплект железни джанти?
За нови ли говорим, за оригинални от марков магазин или... ?
Въобще как е хавата с тези джанти? Аз смятам да потърся от личния ми гумаджия.
На Астрата пазарихме 13-ките по 20 кинта за търкало.
П.П.:
За протокола: и аз съм с BBS 195/50 R15!
П.П.2:
Колегата, RSD, извинен си за латиницата, ама да ни съ повтаря!
- zdravko_dimitrov1986
- Автомобил:
- Двигател:
Значи сега пуснах търсачката и изчетох доста теми, и ето какво намерих:
Само едно бързо пояснение, защото темата отиде вече към гумите.
При спирачен диск до 256 мм влиза 14 цола (такива размери има при Г2 16V, Пасат 3 и 4). Когато предните дискове са от 280 мм нагоре (Г2 G60, Г3 GTI и доста други) най-малкия цолаж, който не опира е 15.
Този цитат мисля, че беше от колегата Брабус дава отговори на въпросите ни.
П.П. Аз също съм с 195/50/15
Само едно бързо пояснение, защото темата отиде вече към гумите.
При спирачен диск до 256 мм влиза 14 цола (такива размери има при Г2 16V, Пасат 3 и 4). Когато предните дискове са от 280 мм нагоре (Г2 G60, Г3 GTI и доста други) най-малкия цолаж, който не опира е 15.
Този цитат мисля, че беше от колегата Брабус дава отговори на въпросите ни.
П.П. Аз също съм с 195/50/15
- GRUEL
- Автомобил: 1995 Golf III GT
- Двигател: AEK
Гледам нещо мъдрите дали 14" ще влязат на GT.
Зимните ми гуми са 175/65/14 и са сложени на стандартните железни 14" джанти с пластмасовите рингове дето са.... Влизат си нормално на колата и никъде не упират, така че споко, слагайте 14-ките и си пазете лет(Н)ите джантоци, че зимата от тая луга дет я хфърлят направо им се е****а мамата...Пък и кво мекичко почва да вози с тия 14-ки - половината "дрънченета", дето ги слушам цяло лято изчезват....
П.П. Колата е тая от гаража...
П.П. Колата е тая от гаража...
- kokovanev
- Автомобил:
- Двигател:
Поне се изясни - Г-3 ГТ се "обува" с 14-ки без проблем... Иначе - 100 /мининмум/ - 120 лв. през есента на 2007 г. вървяха при джамбазите по нашия край комплект запазени, прави стоманени 14-ки 4х100 от ФВ. От Италия рядко имат проблем с корозия, но често са на "яйце" или на "осморка", което не е учудващо, като ги знам как карат, а и по тесните им улички и по селата /Нетуно/ съм виждал и дупки тук-там... Опел-ски не се препоръчват - центр. отвор е мааалко по-малкък и демонтажа /ако "упорстваш" и все пак ги монтираш насила/ става проблематичен. Докато на Опели и Деу постоянно виждам джанти от ФВ, карат безпроблемно... Рено-то 4х100 пък са с по-голям центр. отвор и пак не стават... Също не са евтини - търсят се, а и преправянето с втулка е проблематично и безмислено за стоманени джанти... Хонда имат главина 4х100, но са малко по-редки и не помня размера на центр. отвор - трябва да се ровя... Със сигурност пасват 14-ките от по-старите БМВ-та с главина 4х100. Това се сещам в момента...
Към колегата joreto666 - скок от 15-ки на 13-ки - ако не си с ГТ по принцип може, провери си все пак диаметъра на дисковете и виж подходящите размери гуми с калкулатора от по-по-предния ми пост. Като оригинален изходен размер мисля, че трябва да се зададе обаче 195/50/15, а не 195/55/15, въпреки, че зимата мааалко по-високи гуми даже се препоръчват за БГ. Само не знам свястна зимна гума 13-ка как ще си избереш, аз със 14-ките все има нещо, от което недоволствам - предимно от кинтонемия...
П.П. Мой съсед през зимата кара своя Г-4 1.6 с 14-ки стоманени 5х100 /от Поло, Сеат, Шкода или Г-4 1.4 бенз. - не знам.../, обути с Гиславед висок 85 - не помня изцяло точния размер
, но обиколи целия град да си ги намери толкова високи... Колата изглежда направо нелепо, но той е доволен, особено из коловозите зимата... 
Към колегата joreto666 - скок от 15-ки на 13-ки - ако не си с ГТ по принцип може, провери си все пак диаметъра на дисковете и виж подходящите размери гуми с калкулатора от по-по-предния ми пост. Като оригинален изходен размер мисля, че трябва да се зададе обаче 195/50/15, а не 195/55/15, въпреки, че зимата мааалко по-високи гуми даже се препоръчват за БГ. Само не знам свястна зимна гума 13-ка как ще си избереш, аз със 14-ките все има нещо, от което недоволствам - предимно от кинтонемия...
П.П. Мой съсед през зимата кара своя Г-4 1.6 с 14-ки стоманени 5х100 /от Поло, Сеат, Шкода или Г-4 1.4 бенз. - не знам.../, обути с Гиславед висок 85 - не помня изцяло точния размер
- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI
Миналата зима карах с тези 13"
http://avtogumi.com/bg/php/tires/full_s ... 400&id=317
175/70/13" ...и тази зима ще съм с тях.
Не зная свестни ли са?,но ми покриха напълно очакванията...
175/70/13" ...и тази зима ще съм с тях.
Не зная свестни ли са?,но ми покриха напълно очакванията...
- icemenn
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
joker написа:zdravko_dimitrov1986 написа:Значи колега, тази зема купих за пасатко Гиславедки. Гумата за дълбок сняг е страшно добра. Правех партини на другите коли около блока![]()
Но на мен мисълта ми е следната, не е ли по- добре по-широка гума, за да се разпределя теглото на колата върху по голяма площ и да не затъва и пропада.Иначе ти какъв размер ще ми препоръчаш за зимни гуми.
говорим за варианти 14 и 15 цола.![]()
не е по-добро.....геометрията на контактното петно на високите и тесни гуми дава по-голяма устойчивост на странично хлъзгане......а освен това както вече колегите писаха,тясната гума слиза по лесно до твърда повърхност и зацепва по-добре....
да както казва колегата joker тясната гума е по добре зимата.по добре е масата на колата да се разпределя на по малка площ за да може както при сняг да стигне асфалта така и при дъжд(най вече локва)
- kokovanev
- Автомобил:
- Двигател:
Намираш си някакви джанти 15-ки, 5х100, с подходящ центр. отвор, широки не-повече от J 6.5 и монтираш хубав модел 185/60/15 или 185/65/15, ако намериш - слагай с усилен борд. Ако ти попаднат добри джанти, широки 7 J, гледаш за гуми 195/55/15. Старите оригинални алум. джанти 15-ки на Г-3 ГТИ може да са леко грозновати, но са здрави и са подходящи за целта, не са мн. скъпи - ще бъдеш "оригинален" и през зимата
, а вече се намират по-лесно и подходящи по размери оригинални стоманени джанти... Само ги оглеждаш при твой човек - гумар да са здрави/прави и скачаш...
П.П. Ако си намериш ориг. стоманени 14-ки 5х100 /като моя съсед - виж по-нагоре/, търсиш гуми 185/65/14, дори 185/70/14, евентуално - 195/65/14, но последните са си "крив" размер и не навсякъде ще имаш избор от марки и модели гуми...
П.П. Ако си намериш ориг. стоманени 14-ки 5х100 /като моя съсед - виж по-нагоре/, търсиш гуми 185/65/14, дори 185/70/14, евентуално - 195/65/14, но последните са си "крив" размер и не навсякъде ще имаш избор от марки и модели гуми...
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”